Warren Buffett nechce vyjsť s Amerikou na mizinu (Elena Pustovojtová)
10 | 10 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry)


Veštec  z Omahy sa nikdy nemýlil v tom, ako „sekať vo veľkom štýle“


Nedávno génius amerického biznisu, Warren Buffett zažartoval. „Veštec z Omahy“ (Oracle of Omaha) investoval po 5 percentách do piatich najväčších japonských obchodných spoločností, čím sa odchýlil od princípov, ktoré z neho urobili jedného z najbohatších ľudí na svete.  Tokio usúdilo, že sa ho „veštec rozhodol osekať vo veľkom“ a ponúklo všetkým veľkým investorom vyvodiť príslušné závery.

O úpadku dolárového impéria sa hovorí už niekoľko desaťročí, analytici však za súčasnej situácie dodali aj argumenty, aj dôveryhodnosť.

„Nie je žiadnym tajomstvom, že americký štátny dlh je v neistej situácii, “ píše sa v Pekinskom denníku Global Times , „otázkou však je, ako ďaleko je od skutočnej dlhovej krízy.“  Existuje dôvod o tom hovoriť. Kongresový rozpočtový úrad USA (US Congressional Budget Office, CBO ) oznámil, že v novom fiškálnom roku, ktorý sa začína 1. októbra, federálny dlh odkúpený do súkromných rúk dosiahne a môže aj presiahnuť veľkosť amerického HDP.

Súčasní mladí ľudia budú musieť platiť za hospodárske oživenie EÚ (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 06 | 2020 | Zuzana Perželová


Pomer dlhu Ameriky k HDP je teraz na najvyššej úrovni od konca druhej svetovej vojny;  dosiahol 98 percent. Tento stav ekonomiky USA automaticky zvyšuje dlhové zaťaženie. „Veľkorysý fiškálny stimul nevyhnutne povedie k zvýšeniu federálneho dlhu a fiškálnych deficitov ,“ uvádza Global Times . Dlh existuje už celé desaťročia.

O tom, že situácia je vážna, píše aj kanadský web Global News . Ročný deficit rozpočtu USA bol 3,3 bilióna dolárov - 16 percent amerického HDP. Amerika naposledy niečo také videla v roku 1945.  Koniec súčasného fiškálneho roka naznačuje, že veľkosť vládneho dlhu USA do konca roku 2023 stúpne na 107 percent HDP.

Analytici jednomyseľne tvrdia, že je neprijateľné, keď dlh rastie rýchlejšie ako HDP. Spomeňme si na Európsku úniu spred 10 rokov. Stimulovaním spomaľujúcej sa ekonomiky injekciou hotovosti, Brusel spustil kolaps trhu so štátnymi dlhopismi v Grécku. A po Grécku za zosypali Írsko, Portugalsko, Španielsko, Cyprus. Pre nich je ťažké, dokonca nemožné, refinancovať verejný dlh bez pomoci Bruselu. Samotné Grécko muselo odpísať 53,5 percenta štátneho dlhu v držbe súkromných veriteľov. Je preto ľahké pochopiť, že ak USA budú naďalej pokrývať staré finančné záväzky novými dlhmi, potom len čo  FED opäť zvýši sadzbu, celá obrovská dlhová bublina praskne s nebývalými dôsledkami.
Preto si Japonci mädlia ruky ...

USA majú samozrejme jedinečnú finančnú zbraň, ktorú nemá nikto iný - svoj dolár. Svetovú rezervnú menu, ktorou môže Federálny rezervný systém zaplaviť globálny trh, aby sa v prípade krízy zmiernilo jeho dlhové zaťaženie. Čo bude ďalej? Nasledovať bude inflácia. A všetci držitelia „zelených“ – počnúc od bánk a štátov až po jednotlivcov - stratia presne toľko, koľko americký dolár na hodnote. A aká je rezervná mena po doláre, eure a libre šterlingu? Jen.

Amerika nedokáže zastaviť narastajúcu nadradenosť Číny (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 09 | 2020 | Zuzana Perželová


Toto je aj hlavná japonská nádej. Akonáhle to v USA len zavonia dlhovou krízou, celý svetový trh sa zachveje. Warren Buffett nie je pripravený vyjsť spolu s Amerikou na mizinu. Veď len čo sa z dolára stane rizikové aktívum, začnú ho stláčať za každú cenu. A prvou bude Čína.

Kanadský portál Global Research  pripomenul ešte  jednu obavu, ktorá sa stala bežnou a preto pre západných analytikov nie veľmi desivou. Peking zhromaždil  v amerických štátnych pokladniciach 1 bilión dolárov. Ak ich začne uvádzať na trh, okamžite to znehodnotí ich hodnotu, čo prinúti USA zvýšiť úrokové sadzby, potlačiť investície a domáci trh. A potom sa Amerika zachveje s jej hypotekárnymi úrokmi a nákladmi na pôžičky korporáciám.

V prípade masívneho predaja amerických cenných papierov sa dolár oproti iným menám znehodnotí. V tomto scenári budú účastníci trhu hľadať bezpečné útočisko pre kapitál a podľa generálneho riaditeľa spoločnosti pre zahraničné investície Ueda Totan Forex Ltd Yuzo Sakaia  ho pravdepodobne nájdu v japonskom jene .

Peking má veľa dôvodov, aby zatriasol Amerike mešcom. Bude ich stačiť, aj keď pokles kurzu dolára zasiahne samotnú čínsku ekonomiku. Najmä ak USA neprestanú zasahovať do hongkonského problému, do problému Ujgurov v Sin-ťiangu. Zdá sa, že Pekingu sa zunovalo ďalej znášať pokračujúcu  hospodársku a informačnú agresiu Spojených štátov.

Politické potýčky okolo 5G (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Peking sa pripravuje na reakciu americkým spôsobom. „Počas špekulácií o tom, že Trump môže nakoniec vytlačiť Čínu zo svetového dolárového systému vyrovnania ,“ hovorí Global Research , „ vláda Si Ťin-pchinga môže USA odpovedať vyhlásením, že predá veľké množstvo cenných papierov americkej štátnej pokladnice.“  V júni už vhodila na trh 9,3 miliárd dolárov z amerických zmeniek a dlhopisov. Zostáva na 1,07 bilióna. A to, či ich Peking použije ako zbraň, závisí iba od Washingtonu.

Pokiaľ FED udržiava sadzbu federálnych fondov blízko nuly (od 0 do 0,25 percenta ročne), investori sú pripravení ich vziať a kúpiť štátne cenné papiere tak rýchlo, ako ich vytlačí štátna pokladnica. Takýto dopyt znamená, že Američania sú si úplne istí, že finančný raj je podporovaný dolárom. Americká vláda nechce počuť ekonómov, ktorí dlho hlásali, že rozsiahle pôžičky zväzujú ekonomiku.

S tým počíta Japonsko, kde sa chystajú korigovať svoj vlastný rast jenu, keďže iba za posledné tri mesiace sa ekonomika krajiny vychádzajúceho slnka zmenšila o 27,8 percenta v porovnaní s predchádzajúcim štvrťrokom.

Áno, dolárová kazajka pevne zväzuje Japonsko, ktoré stratí príjmy z vývozu, ak klesne dolár, klesne aj Čína, ktorej devízové ​​rezervy sa zrútia spolu s dolárom. Warren Buffett,  tento veštec z Omahy sa nikdy nemýlil v tom, ako  „sekať vo veľkom štýle“.

Vzrušenie kryptomaniakov (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
02 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová