Vzrušenie kryptomaniakov (Elena Pustovojtová)
02 | 08 | 2020 I Zuzana Perželová

Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry)


Kryptodolár sa chystá na rozbeh


Strach z koronavírusu zatienil aj náhle zmeny na svetovom trhu kryptomien. Na zmätky s bitcoinom, ktorý pri zrode pred 10 rokmi stál 1/1000 $ a v roku 2017 presiahol 15 000 000 $ sa zabudlo. Teraz je slovo „hystéria“ populárne, ale toto bola skutočná hystéria. 17. decembra 2017 cena bitcoinu vyletela na 20 089 $! Vtedy sa objavilo viac ako tucet búrz, ktoré obchodovali s touto kryptomenou na oficiálnom základe; väčšia čast transakcií (80%) sa uskutočnila v Číne. O rok neskôr sa bitcoin prepadol pod 4 000 $. A hoci sa s ním dnes môže obchodovať na úrovni 9 - 10 000 $, jedná sa o najlacnejšie aktívum s pochybnou povesťou.


"Vo všetkých nešťastiach, ktoré bitcoin mal, je aj niečo zábavné", - poznamenalo newyorkské vydanie Vice. Ak sú však príhody s bitcoinom vtipné, tak je to humor čierny.


Päť mocností, ktoré nesú osobitnú  zodpovednosť za zachovanie civilizácie (Jurij Rubcov)
Komentár Jurija Rubcova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
01 | 08 | 2020 | Iveta Machová

Platobný systém blockchain vytvorený pre kryptomeny udržuje všetky transakcie otvorené a pevne sa etabloval do našej reality. Vďaka technológii blockchain sa digitálna mena zmenila z „návnady pre naivných“, ktorí sa cez noc chcú stať milionármi, na sľubný nástroj globálneho finančného trhu.


Po prvé, nová platobná technológia funguje okamžite a necháva otvorený celý reťazec platieb, ktoré uskutočňujete, čím ich robí bezpečnými. Aspoň zatiaľ.


Po druhé, blockchain vám šetrí peniaze, pretože eliminuje potrebu otvoriť si účet v komerčnej banke, vziať si kreditnú kartu a platiť za obsluhu. V zásade ponecháva komerčné banky bez klientov. Odborníci tvrdia, že centrálne banky práve v tomto vidia stimul na zavedenie digitálnej meny (CBDC). „CBDC spôsobia novú revolúciu vo financiách“, hovorí Massimo Buonomo, špecialista na blockchain a kryptomenu v Aliancii civilizácií OSN. „CBDC budú v podstate obdobou papierových peňazí, ale iba v digitálnej podobe.“... S digitálnou menou centrálnej banky potrebujete iba elektronickú peňaženku, ktorá uchováva digitálne peniaze a platí účty pomocou vášho mobilného telefónu a bez použitia kreditnej karty, čím  sa stáva zbytočným držanie kariet Visa, Mastercard, SWIFT a ďalších prísaviek.


Predpovede rozporov a chaosu pre Ameriku sa napĺňajú (Vladimír Malyšev)
Komentár Vladimíra Malyševa (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
30 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová

Nie je potrebné vysvetľovať, že ten, kto ako prví vytvorí funkčný systém CBDC a zhromaždí väčšiu čast používateľov, ten zlíže smotanu. Zároveň systém blockchain, vytvorený samotnými účastníkmi platieb nepotrebuje ani centrálnu banku. Takže z tohto dôvodu sa musia všetky centrálne banky poponáhľať, aby si podriadili účastníkov decentralizovaných platieb a ponúkli im vhodnú platformu.


9. júla sa vo Výbore pre bankovníctvo amerického Senátu (Senate Committee on Banking) uskutočnili mimoriadne vypočutia, zasvätené blízkej budúcnosti digitálneho dolára. Senátorov popoháňajú Číňania. "Americký dolár si musí udržať svoje miesto v globálnom platobnom systéme," povedal kolegom senátor Tom Cotton. Bývalý šéf Komisie pre obchodovanie s komoditami a vedúci projektu „Digitálny dolár“ Christopher Giancarlo vyzval na urýchlenie zmien vo finančnom regulačnom systéme a doplnenie do systému  body týkajúce sa vzťahov v krypto sfére. Pritom sa odvolal na Charlesa Darwina, ktorý povedal, že "len najprispôsobilejší prežijú’’. 


Do súťaženia o digitálnu menu v USA sa už zapojila New York Digital Investment Group, ktorá oznámila, že spolu s 24 nemenovanými investormi sa chystá vytvoriť 190 miliónový bitcoinový fond a stať sa najväčším inštitucionálnym investorom bitcoina v Amerike.


Augiášové chlievy na Ukrajine a David Žvania (Anton Kanevsky)
Komentár Antona Kanevského (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Iveta Machová

Zároveň sa CoinMetro, zaregistrovaná v Európskej únii, stala prvou burzou kryptomien, ktorá sprístupnila svojim používateľom informácie o náladách a zámeroch svojich investorov - hlavnú informáciu o zmene cien kryptomeny. Spolu s analytickou spoločnosťou The TIE CoinMetro bude dávať používateľom-kryptomaniakom svoje odporúčania.


Obnovené vášne okolo trhu kryptomien v USA možno vysvetliť aj tým, že spoločnosť ChinaNet Online Holdings so sídlom v Pekingu, jedna z najväčších spoločností zaoberajúca sa elektronickou komerciou a analytikou v tejto oblasti, nedávno oznámila, že jej projekt blockchainového systému, ktorý mal začať fungovať v máji, nebol dokončený „kvôli pandémii“. V roku 2018 táto čínska spoločnosť uzavrela zmluvu s americkou OMG (Object Management Group), ktorá vyvíja a propaguje objektovo orientované technológie a normy v podnikoch. OMG  spolupracuje s najväčšími výrobcami softvéru v USA. V prvom štvrťroku tohto roka sa však znížili príjmy Číňanov o polovicu, čo výrazne spomalilo práce.


A vzrušenie rastie. Newyorský start-up Curv založený v tomto roku, ponúkajúci inštitúciám krypto-depozitné služby, zozbieral na prvý pokus 23 miliónov investícií. Dokonca aj Austrálska pošta, nachádzajúca sa na konci sveta, sa chystá začať predávať bitcoiny a iné kryptomeny vo všetkých svojich pobočkách v krajine.


Al Capone by bol hrdý - Chicago je skorumpované a zločinom nasiaknuté hlavné mesto USA
Americké mesto trpí rekordnou úrovňou prestreliek a vrážd, napriek tomu sa jeho vodcovia, rovnako ako všetci demokrati, klaňajú davu a snažia sa obetovať políciu. Je to šialenstvo, ale všetko je zamerané na zvrhnutie Trumpa, píše vo svojom... Čítať ďalej
29 | 07 | 2020 | Preklad: Marek Molnár

Existujú však náznaky toho, že Federálny rezervný systém USA má v úmysle túto oblasť úplne ovládnuť a nedať ju obyčajným Američanom s ich blockchainmi. V ten istý deň, 9. júla, odvolací súd v New Yorku nariadil generálnemu prokurátorovi, aby vyšetril hneď niekoľko spoločností, ktoré sa zaoberajú kryptomenou. Jedným z hlavných podozrivých z porušovania zákona sa stal veterán v bitcoinovom priemysle, investor rizikového kapitálu a miliardár Brock Pierce, ktorý nedávno oznámil svoj zámer zabojovať v nadchádzajúcich voľbách o post prezidenta USA. Pierce vlastní Tether, prvú spoločnosť tohto druhu, ktorá vytvorila projekt na používanie klasickej meny v podobe bitcoinu. Jeho digitálna mena tether by mala mať stabilnú hodnotu, ktorá najprv odráža hodnotu amerického dolára, ale po určitom čase naopak, určujúcu jeho hodnotu. Na rozdiel od dolára by tether za nákup mohol zaplatiť okamžite, zatiaľ čo banke to často trvá dni.


Vzrušenie kryptomaniakov možno pochopiť. Tlak čínskych a európskych konkurentov na jednej strane a entuziazmus bežných amerických vynálezcov kryptomeny na strane druhej donútili majiteľov peňazí, aby tvrdo potlačili konkurentov a poponáhľali sa vypustiť svoj „vlastný“ kryptodolár so skrytým podpisom „Fedu“.


O parazitujúcej Amerike (Valentin Katasonov)
Komentár Valentin Katasonova (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
28 | 07 | 2020 | Iveta Machová