Vedci vyzývajú na stratégiu imunity stáda pre mladých
07 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Kritici označujú návrh na izoláciu zraniteľných, zdravotne postihnutých a starších ľudí za „groteskný“


Medzinárodná skupina vedcov vyzvala vlády, aby zrušili súčasné stratégie týkajúce sa koronavírusu a umožnili mladým a zdravým ľuďom vrátiť sa do normálneho života zatiaľ čo by mali chrániť tých najzraniteľnejších. Návrh, ktorý vypracovali traja vedci a mnohí ďalší ho podpísali tvrdí, že je potrebné vírus nechať šíriť v nízkorizikových skupinách v nádeji, že sa docieli „stádová imunita“. Znamená to, že väčšina populácie sa stane rezistentná na vírus a tým sa pandémia potlačí, píše theguardian.com.

Tento plán nazvaný „veľká Barringtonská deklarácia“, bol vypracovaný v Massachusetts a je výsledkom posledného kola diskusií medzi vedcami, ktorí sa zastávajú radikálne odlišného názoru na riešenie krízy. Jeden z kritikov tejto deklarácie uviedol, že tento plán je „groteskný“ a rovná sa utrateniu chorých a postihnutých ľudí.

Autori vyhlásenia - Sunetra Gupta z Oxfordskej univerzity, Jay Bhattacharya zo Stanfordovej univerzity a Martin Kulldorff z Harvardu tvrdia, že obmedzenia týkajúce sa Covid-19 majú „zničujúce účinky“ na verejné zdravie tým, že narúšajú bežnú starostlivosť a poškodzujú duševné zdravie, pričom najväčšiu záťaž budú niesť chudobní ľudia.

Čína začína šíriť experimentálnu vakcínu
Peking sa chystá rozšíriť program, ktorý má spravovať experimentálne vakcíny proti koronavírusu. Čínski vývojári plánujú riskantnú cestu k ovládnutiu globálnych dodávok Čítať ďalej
06 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Čo autori navrhujú

Zatiaľ čo sa mnohé vlády snažia potlačiť vírus kým sa nenájdu nové spôsoby liečby alebo vakcína, trojica píše, že starší ľudia a ostatní rizikoví pacienti by mali byť chránení, zatiaľ čo osobám, ktorým hrozí minimálne nebezpečenstvo by malo „byť okamžite umožnené pokračovať ako obvykle“. David Livermore, profesor lekárskej mikrobiológie na University of East Anglia a signatár vyhlásenia, uviedol, že starší ľudia v domovoch starostlivosti by mohli byť chránení, ak by opatrovatelia mali dobré platy za to, že budú mesiac bývať v týchto domoch alebo v susedných ubytovacích zariadeniach.

Autori pripustili, že je ťažšie chrániť veľký počet starších ľudí v komunite, ale naznačili, že jednotlivci by sa mohli chrániť. "Ak máte 75 rokov, môžete sa rozhodnúť ísť čo najmenej von," povedal. Snahy o udržanie nízkej infekcie „iba všetko naťahujú“, dodal.

Minulý mesiac ponúkli dve vedecké skupiny vo Veľkej Británii protichodné rady. V jednom otvorenom liste profesorka Gupta a jej kolegovia tvrdili, že potlačenie vírusu je „nerealizovateľné“, zatiaľ čo druhá skupina, vedená profesorkou Trish Greenhalghovou z Oxfordu uviedla, že nie je praktické odrezať celú kohortu zraniteľných ľudí od spoločnosti. William Hanage, profesor epidemiológie na Harvarde, uviedol, že vyhlásenie podľa všetkého útočí na myšlienku hromadných karanténnych uzatváraní, čo nikto nenavrhuje.

Štúdia tvrdí, že Covid-19 postihuje naše sny - a vedci tvrdia, že to naznačuje „určitú formu zdieľanej predstavivosti“
Mnohí z nás považujú Covid za živú nočnú moru a nový výskum teraz dokazuje, že pandémia Covid-19 útočí aj na naše sny. Navyše dospela k záveru, že podobné sny testovaných osôb poukazujú na „vzdieľanú“ formu predstavivosti, píše... Čítať ďalej
04 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Covid, nebezpečnejší ako chrípka

Výskum profesora Hanaga a ďalších naznačuje, že Covid sa stáva smrteľnejším ako chrípka pre ľudí vo veku okolo 30 rokov. Úmrtnosť po tomto veku exponenciálne stúpa, čo znamená, že celé úrovne obyvateľstva by bolo treba chrániť. "Konštatovanie, že vírus môžete držať na uzde testovaním v čase, keď sa v Bielom dome zjavne vyskytuje ohnisko ( vírusu ), by malo ilustrovať, aké je to nepravdepodobné," uviedol.

Ďalej dodal, že ďalším problémom je, že nekontrolované prepuknutie vírusu medzi mladými a zdravými ľuďmi môže mnohým spôsobiť dlhodobé zdravotné problémy vrátane ochorenia na tzv. „dlhý Covid“, ktorý už mladých ľudí postihol.

Gregg Gonsalves, epidemiológ z Yale University v diskusii na Twitteri vyhlásil, že na zníženie miery infekcie sú potrebné karanténne opatrenia a ďalšie zásahy. Keďže takmer polovica populácie má nejaké zdravotné riziko spojené s Covid-19, uviedol, že stratégia imunity stáda je o „utratení stáda chorých a postihnutých. Je to groteskné. “

Samotná vakcína proti Covid-19 nezastaví šírenie vírusu
Problémy týkajúce sa výroby, účinnosti a dôvery verejnosti znamenajú, že na istý čas budú možno potrebné obmedzenia slobôd Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Mário Martinka