Čína začína šíriť experimentálnu vakcínu
06 | 10 | 2020 I Mário Martinka

Peking sa chystá rozšíriť program, ktorý má spravovať experimentálne vakcíny proti koronavírusu. Čínski vývojári plánujú riskantnú cestu k ovládnutiu globálnych dodávok


V minulomesačnom oznámení zástupca štátnej čínskej spoločnosti National National Biotec Group povedal, že státisíce Číňanov už využili možnosť sa dať zaočkovať proti Covidu dvoma poprednými experimentálnymi vakcínami. Lieky sa vydávali v júli v rámci programu obmedzeného užívania. Vakcíny sa podávali, aj keď finálna fáza alebo fáza 3 ( štúdia určená na potvrdenie celkovej účinnosti ) nebola dokončená, píše ft.com.

Podrobnosti o rozsahu programu zostávajú nejasné. Vládne vyhlásenia však naznačujú, že užitie vakcíny bolo pôvodne obmedzené na pracovníkov v prvej línií v zdravotníctve a štátnych zamestnancov, ktorí cestujú do zahraničia do vysoko rizikových oblastí. Zdá sa však, že program sa rozširuje na veľkú časť populácie. Podľa expertov išlo o vysoko rizikovú stratégiu pre vývojárov vakcín. Zameranie sa na distribúciu a testovanie produktov predtým, ako sa dostanú na globálne trhy môže byť nebezpečné.
"Príjemcovia" vakcín

Podľa oznámenia vlády vydaného minulý mesiac, zdravotnícke úrady v jednej čínskej provincii požiadali podniky a vládne útvary, aby zhromaždili informácie o zamestnancoch, ktorí sú ochotní užiť vakcínu v prípade núdzového opatrenia ešte pred zimou. Okrem zdravotníckych pracovníkov a ďalších cieľových skupín, ktoré „majú zaručené“ očkovanie, obsahoval nezverejnený dokument, dlhý zoznam ďalších „navrhovaných príjemcov“.

Maduro poďakoval Rusku, pretože Venezuela dostala prvú várku ruskej vakcíny proti Covid-19 (VIDEO)
Rusko dodalo prvú dávku svojej vakcíny proti Covid-19 do Venezuely, čím sa stala prvou latinskoamerickou krajinou, ktorá sa zúčastní na klinických testovaniach vakcíny Sputnik V, informuje portál RT. Čítať ďalej
05 | 10 | 2020 | Marek Molnár


Medzi príjemcov boli zahrnutí pracovníci v doprave, ľudia cestujúci do krajín s vysokou mierou infekcie Covid-19, pracovníci logistiky mrazených potravín, zamestnanci v supermarketoch alebo iných uzavretých priestoroch. Zamestnanci škôl, detských domovov, väzníc a domovov dôchodcov takisto neboli vynechaní. Po podaní vakcíny by sa mali vykonať testy na „nežiaduce udalosti po imunizácii“.

Keď Qin Xin, zamestnankyňa štátnej finančnej inštitúcie, videla vo svojej pracovnej skupine WeChat ponuku dostať vakcínu Covid-19, predpokladala, že správa bola zaslaná omylom. „Veľmi som o tom nerozmýšľala, iba som si myslela, že skôr alebo neskôr budem musieť byť zaočkovaná,“ povedala. Qin uviedla, že prvú noc pocítila „nevysvetliteľné“ návaly horúčav, ale už druhý deň sa vrátila do normálu. "Myslím si, že ak je štát ochotný zaočkovať bežných ľudí, potom vedľajšie účinky nemôžu byť také zlé." Čínski predstavitelia zdravotníctva obhajujú svoje rozhodnutie distribuovať vakcínu s tým, že tento krok bol schválený Svetovou zdravotníckou organizáciou.

Rozsah a neprehľadnosť čínskeho programu však vyvolali bezpečnostné a etické obavy lekárskych odborníkov, najmä vzhľadom na tvrdenia Číny, že zastavila takmer úplne prenos vírusu v rámci svojich hraníc. Arthur Caplan, profesor bioetiky na Newyorskej univerzite v Langone Medical Center, uviedol, že Čína sa javí byť nezodpovedná tým, že "naťahuje" definíciu núdzového použitia nad jej rámec.

Samotná vakcína proti Covid-19 nezastaví šírenie vírusu
Problémy týkajúce sa výroby, účinnosti a dôvery verejnosti znamenajú, že na istý čas budú možno potrebné obmedzenia slobôd Čítať ďalej
03 | 10 | 2020 | Mário Martinka

Testovanie tretej fázy v zámorí

V minulosti existovali prípady keď bolo schválené núdzové použitie vakcín, ktoré boli známe v iných krajinách. Hlavne v prípade núdze, kde hrozili veľké množstvá úmrtí. Toto použitie však bolo obmedzené napríklad iba na školské kampusy. Prístup Číny bol podľa Caplana podobný ako systém „pokus - omyl“. "Musíme jednať rýchlo, ale nemá zmysel ísť tak rýchlo, aby sme nedokázali odpovedať na základné otázky týkajúce sa bezpečnosti a účinnosti," uviedol.

Kvôli nedostatku pozitívnych prípadov v Číne boli vývojári vakcín nútení uskutočniť pokusy 3. fázy v zámorí. Za túto možnosť krajiny v ktorých sa výskum vykonáva dostali prísľub, že budú prvé na zozname na distribúciu vakcín. Napríklad spoločnosť Sinovac sľúbila, že do marca 2021 dodá do Indonézie 40 miliónov vakcín. Čínski predstavitelia zdravotníctva počítajú s tým, že krajina bude schopná do konca tohto roka vyrobiť viac ako 600 miliónov dávok vakcín a do konca budúceho roka 1 miliardu.

Yin, výkonný riaditeľ spoločnosti Sinovac povedal, že najskôr začali vyvíjať stratégiu na rozdelenie lieku „pre Čínu“. Avšak potom, čo krajina dostala šírenie vírusu pod kontrolu sa cieľom spoločnosti stalo „poskytnúť vakcínu celému svetu“.

Viac ako 5 000 Rusov bolo zaočkovaných vakcínou Sputnik V, pričom žiadny z nich nehlásil závažné vedľajšie účinky
Testovania ruskej vakcíny Sputnik V, prvá registrovaná vakcína na svete proti Covid-19, prebiehajú dobre a dávajú nádej na návrat k normálnemu životu. Vyplýva to z vyhlásenia moskovského ministerstva zdravotníctva, informuje portál... Čítať ďalej
29 | 09 | 2020 | Marek Molnár