Zabudnite na predstavy o koronavíruse, nie sme v tom "spolu". Covid nás všetkých diskriminuje (Helen Pankhurstová)
01 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Helen Pankhurstovej (The Guardian)


V počiatkoch šírenia koronavírusu existoval názor, že globálna pandémia bude pôsobiť ako veľký ekvalizér. "Vírus nediskriminuje," povedali. "Sme v tom spolu." Netrvalo dlho a takáto dôverčivá perspektíva zmizla.

Rovnako ako každá mimoriadna situácia, každá katastrofa, aj Covid-19 absolútne diskriminuje. Je to ageistické, rasistické a je to najhoršie pre tých, ktorí už majú horší zdravotný stav alebo zdravotné postihnutie.

Ovplyvňuje tiež rozdielne mužov a ženy, pričom priamo na vírus zomrelo viac mužov ako žien. Toto je však iba prvá časť príbehu. Z dôvodu ustálených spoločenských politík sú sociálno-ekonomické dopady vírusu na ženy oveľa horšie. Vírus, ktorý sa teraz prekrýva s našimi existujúcimi hierarchiami, nás vracia k tradičnej mocenskej nerovnováhe.


Na schôdzi Valného zhromaždenia OSN pri príležitosti 75. výročia, nová správa agentúry Care International vrhla trochu svetla na dianie po celom svete. Je frustrujúce, že keď sa uskutočnila globálna štúdia zameraná na perspektívy viac ako 10 000 ľudí v 40 krajinách, priniesla jasné dôkazy o katastrofickom dopade Covidu na ženy a dievčatá. A napriek tomu boli závery tak pochmúrne predvídateľné.


Covid-19 narobil existenčné problémy aj vinárom. Hoci úroda je dobrá, starosti robí predaj
Pandémia koronavírusu tvrdo zasiahla nielen ľudstvo, ale i ekonomiku. Medzi tými, kto na ňu dopláca sú však aj vinári, ktorí v týchto dňoch zberajú úrodu svojej celoročnej práce. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020

Covid-19 s väčšou pravdepodobnosťou zničí ženám živobytie. Keďže ženy s väčšou pravdepodobnosťou  pracujú v neformálnom sektore a majú menší prístup k dávkam v nezamestnanosti, 55% žien v skupine hovorilo o strate príjmu v porovnaní s iba 34% mužov. Ženy majú väčšiu pravdepodobnosť hladovania: 41% žien a 30% mužov uviedlo, že nedostatok potravy bol kľúčovým vplyvom, ktorý mal Covid-19 na ich život.


Tento rozdiel odráža hlboko zakorenené rodové nerovnosti v miestnych a globálnych potravinových systémoch. A možno najtragickejší výsledok bol ten, že jeden z najvýraznejších rozdielov sa týka mentálneho zdravia. To bolo Covidom-19 ohrozené u 27% žien, v porovnaní s iba 10% mužov. Ženy osobitne poukazujú na raketové zvyšovanie záťaže neplatenej starostlivosti (starostlivosť o rodinu, deti, partnera) ako zdroja tohto stresu, okrem obáv o živobytie, jedlo a zdravotnú starostlivosť.


Nemusí to tak byť a táto správa ponúka aj odporúčania, ako informovať o efektívnejšej reakcii na Covid-19 a o budúcnosti, ktorá nebude ignorovať záujmy polovice populácie. Musíme počúvať ženy a dievčatá, zistiť, čo potrebujú, uprednostniť ich a ďalšie často vylúčené skupiny, pokiaľ ide o prístup k programom sociálnej ochrany a humanitárnej pomoci. Patrí sem uprednostňovanie ochrany pred rodovo podmieneným násilím, sexuálnym a reprodukčným zdravím a zdravím matiek a novorodencov.


Covid-19: Naozaj nás dusia rúška? Veľký test odhalil pravdu!
Nárast ľudí infikovaným novým koronavírusom u nás v poslednom čase rapídne narastá. Jednou z hlavných zábran voči jeho šíreniu sú rúška. Škodí alebo neškodí nám ich nosenie? Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Vyzývame vodcov na Valnom zhromaždení OSN, aby sa zaviazali angažovať ženy do vedúcich pozícií na všetkých úrovniach v oblasti koordinácie a plánovania Covid-19. Kým rozhodovacie orgány nezohľadnia populáciu ako celok, nikdy nebudú reprezentovať populáciu ako celok. Chceme odpoveď na Covid-19 založenú na dátach, ktoré zastupujú všetkých - musíme vyplniť medzeru v údajoch. To znamená zhromažďovanie, publikovanie a konanie pri údajoch rozčlenených podľa pohlavia a veku pri plánovaní a uskutočňovaní reakčných prác.


Naši vodcovia, osoby s rozhodovacími právomocami a humanitárne subjekty sa musia zodpovedať ženám a dievčatám skutkami. Feministky požadujú práve tieto veci už celé generácie. Vírus môže byť nový, ale choroba krátkozrakosti je príliš stará.


Dr Helen Pankhurst je poradkyňou pre Care International, profesorkou na Manchester Metropolitan University a správkyňou spoločnosti ActionAid


O novele týkajúcej sa interrupcií parlament rozhodne na ďalšej schôdzi
O novele zákona o zdravotnej starostlivosti, ktorá sa týka interrupcií, bude parlament hlasovať až na ďalšej schôdzi. V pléne to oznámil podpredseda parlamentu Juraj Šeliga (Za ľudí) po tom, ako Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) nebola... Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA