Saudská Arábia obviňuje Irán z výcviku teroristov
01 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Vláda Saudskej Arábie v pondelok uviedla, že traja členovia teroristickej bunky zatknutej minulý týždeň saudskoarabskou štátnou bezpečnosťou boli vyškolení iránskymi islamskými revolučnými gardami (IRGC), informuje portál Breitbart.


V súvislosti s bunkou bolo vykonaných desať zatknutí a zadržaný vojenský materiál  vrátane nožov, zbraní, streliva, vojenských uniforiem, sledovacích zariadení, zásob materiálov na výrobu bômb a najmenej deviatich improvizovaných výbušných zariadení.

Saudská spravodajská agentúra známa ako Štátne bezpečnostné prezídium uviedla, že prepadla dva úkryty, ktoré teroristický gang použil. Dom a farmu. Traja členovia bunky údajne spojení s IRGC absolvovali „vojenský a poľný výcvik vrátane spôsobu výroby výbušnín“.

Žiadneho z podozrivých zatiaľ neidentifikovali na verejnosti, pretože vyšetrovanie stále pokračuje. Saudské médiá uviedli, že podozriví budú po vypočutí predsedníctvom štátnej bezpečnosti stíhaní.

Turecko popiera tvrdenie, že jeho F-16 zostrelila arménsku stíhačku
Vyhlásenie Arménska o tom, že turecké vojenské lietadlo F-16 zaútočilo a zničilo jednu z Jerevanských stíhačiek Su-25, je nepravdivé. Trvá na tom hovorca prezidenta Erdogana. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Podobný záťah proti terorizmu ohlásil saudskoarabský spojenec Bahrajn 21. septembra. Teroristická skupina uväznená v Bahrajne začiatkom tohto roka bola pomenovaná po zabitom generálovi IRGC Qasemovi Soleimanimu a údajne mala podporu Iráncov pri uskutočňovaní útoku z pomsty za Soleimaniho smrť.

Iránske ministerstvo zahraničia v utorok poprelo tvrdenia Saudskej Arábie o účasti v teroristickej bunke. "Opakované a bezcenné obvinenia saudských vládcov nie sú cestou, aby Rijád dosiahol svoje ciele. Naše odporúčanie je, aby Saudská Arábia namiesto bezcenných scenárov zvolila cestu čestnosti a múdrosti," uviedol iránsky hovorca.

Ďalšia nezhoda v koalícii. SaS je zatiaľ proti zavedeniu núdzového stavu
Mnohé z výrazných sprísnených opatrení, ktoré včera schválil predseda vlády spolu s hlavným hygienikom Mikasom tu už počas prvej vlny boli. V hre je ale aj vyhlásenie núdzového stavu, s čím však koaličná SaS nesúhlasí. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.