Zavedie vláda na sviatky opäť zákaz vychádzania? Minister Mikulec v tom má jasno
01 | 10 | 2020 I Jozef Uhlárik ml.

Vyhlásenie núdzového stavu vládou nepredstavuje pre občanov žiadne zvýšené riziko. Vláda ho vyhlásila iba pre prípad, že bude treba lepšie a efektívnejšie zabezpečovať ochranné prostriedky pre zdravotníkov či domovy sociálnych služieb.


Na Slovensku bude od dnes teda opäť platiť núdzový stav, ktorý schválila včera vláda na návrh premiéra Igora Matoviča v súvislosti s druhou vlnou pandémie nového koronavírusu. Núdzový stav bude podľa prijatého uznesenia platiť na postihnutom území Slovenskej republiky. Vláda ho od 1. októbra vyhlasuje v zmysle ústavného zákona o bezpečnosti štátu v čase vojny, vojnového stavu, výnimočného stavu a núdzového stavu, píše portál cas.sk.

Núdzový stav zefektívni zabezpečenie ochranných prostriedkov pre nemocnice či domovy sociálnych služieb, tvrdí Mikulec
Núdzový stav zaviedla vláda pre to, aby bolo možné efektívnejšie zabezpečovať ochranné prostriedky pre nemocnice, zdravotníkov či domovy sociálnych služieb. Čítať ďalej
30 | 09 | 2020 | SITA

Núdzový stav aj v prvej vlne

Podľa ministra vnútra Romana Mikulca núdzový stav umožňuje zabezpečiť, aby personál nemocníc fungoval tam, kde treba, alebo reprofilizáciu nemocníc. „V prvej vlne sme mali núdzový stav, toto je to isté, a mnohí občania Slovenska ani len netušili o tom, že je núdzový stav zavedený,“ poznamenal podľa portálu cas.sk minister. Mikulec tiež doplnil, núdzový stav zavádza vláda aj preto, aby v prípade narastajúceho počtu nakazených mali pripravený mechanizmus pre mobilizačná alebo karanténne opatrenia.

Slovensko je v prvej fáze nastupujúcej druhej vlny pandémie, v tretej fáze opäť vyhlási núdzový stav
Slovensko je podľa schváleného pandemického plánu aktuálne v prvej fáze nastupujúcej druhej vlny pandémie nového koronavírusu. Čítať ďalej
14 | 08 | 2020 | SITA

Čo nás čaká počas sviatkov?

To, či budú obnovené karanténne centrá alebo sa budú zatvárať hranice, minister nechcel predpovedať. Zdôraznil len, že to závisí od vývoja situácie, naplnenosti nemocníc a zodpovednosti občanov. Mikulec tiež pripustil, že núdzový stav by umožnil počas blížiacich sa sviatkov zaviesť zákaz vychádzania. Ak sa však zmierni nárast infikovaných, nebude to nutné. Šéf rezortu vnútra vyzval v tejto súvislosti ľudí na dodržiavanie opatrení. „Nosenie rúšok je to minimum, čo môžeme urobiť,“ dodal minister vnútra.

Podľa ministra obrany Jaroslava Naďa sa núdzový stav nedá rozdeliť na sektory.  Deklaruje tiež, že silové zložky sú pripravené kedykoľvek poskytnúť súčinnosť počas druhej vlny pandémie ochorenia COVID-19. „Špekulácie, že by sa to delilo na sektory, boli nešťastne komunikované bývalou vládou. Nezakladá sa to na ústavných veciach. Ak niekto odkomunikoval, že núdzový stav bol iba pre zdravotníctvo, tak to bolo nad rámec ústavy,“ skonštatoval Naď.

Núdzový stav posilňuje práva občanov, tvrdí minister Krajniak
Predĺženie núdzového stavu by bolo vyslovene politické rozhodnutie, povedal exminister práce Ján Richter (Smer-SD). Čítať ďalej
07 | 06 | 2020 | Peter Haluza

Armáda zatiaľ pomáhať nebude

Jaroslav Naď tiež pripomína, že zložky ministerstva obrany nemôžu zasahovať, pokiaľ ich úlohou nepoverí oprávnená zložka, ktorou je Policajný zbor či ústredný krízový štáb. Podľa ministra zatiaľ vojakov nikto nepožiadal ani o pomoc pri testovaní. Tak ako aj v prípade prvej vlny, ak to bude potrebné, sú vojaci pripravení strážiť hranice.

Núdzový stav podľa advokáta nie je možné predlžovať, zákon však nebráni jeho opakovanému vyhláseniu
Núdzový stav nie je možné predlžovať, zákon však nebráni jeho opakovanému vyhláseniu. Pre agentúru SITA to uviedol Pavol Poláček z advokátskej kancelárie Poláček & Partners. Núdzový stav je podľa zákona možné vyhlásiť len v nevyhnutnom rozsahu... Čítať ďalej
03 | 06 | 2020 | SITA