Vatikán odmietol Pompeovu šovinistickú politiku (Tom Fowdy)
01 | 10 | 2020 I Diana Zaťková

Komentár Toma Fowdyho (RT)


To, že sa Jeho Svätosť odmietla stretnúť s americkým ministrom zahraničných vecí Mikeom Pompeom pri jeho návšteve Vatikánu na svojom európskom turné dokazuje, že jeho scestný America-First šovinizmus viac národy odsudzuje, ako by robil priateľov.


Pompeo, vyznávač studenej vojny a americký šovinista,  je na európskom turné. Minister zahraničia USA je na návšteve Grécka, Talianska, Chorvátska, a predovšetkým Vatikánu, aby získal podporu pre americké bezpečnostné a energetické záujmy v celom regióne. Ale nebol všade vítaný. „Najvyšší diplomat“ USA včera navštívil Svätú stolicu a začal predvádzať svoju jedovatú protičínsku agendu. Ale zistil, že  ho pápež odmietol prijať.


Žiadal,  aby sa Cirkev ujala moci v Pekingu  a odmietla obnoviť dohodu, ktorá by Číne dala právomoc pri menovaní biskupov v rámci tejto krajiny. Na pápeža Františka to príliš neurobilo dojem a odmietol sa s ním podľa toho stretnúť. Tento vývoj je významný, pretože širšie odráža to, ako sa po celom svete prijíma vysoko agresívny a evanjelikálne zameraný zahraničnopolitický Pompeov program.


Namiesto toho, aby sa ministerstvo zahraničia s úctou a konštruktívne zaoberalo záujmami iných krajín,nerobí podľa neho nič iné ako nátlak na iné národy. Robí to tak, že dookola opakuje body americkej výnimočnosti, hysterického antikomunizmu a odmietania brať ohľad na záujmy a praktickosť, ktorým čelia jeho partneri. Vatikán sa líši od Pekingu, ale ako by mu pomohlo zahájenie kolízneho kurzu vo veci katolíkov v Číne?


Putin prijme zákon, na aký čakáme u nás už roky. Zakáže vývoz dreva z Ruska
Ruský prezident chce uzákoniť absolútny zákaz vývozu nespracovaného ihličnatého dreva a cenných tvrdých drevín. Zákaz by platil od roku 2022. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Pompeo je  opakovane označovaný  významnými americkými novinami, medzi nimi aj Washington Post, za „ najhoršieho štátneho tajomníka v amerických dejinách“,  a preto neprekvapuje. Diplomacia vyžaduje zručnosti porozumenia, obozretnosti, kompromisu, kalibrácie a vyjednávania. Súčasný muž zodpovedný za vzťahy Ameriky s ostatným svetom nemá vo svojom repertoári nič z toho - iba jednostranný atribút o tom, ako každý národ cíti voči Washingtonu zášť, a to je hrozba pre svet a pre USA. Pompeo opakovane vyhlasuje, že  hovorí v mene ľudí iných národov proti ich vládam, ktoré presadzujú politiku, ktorá predstavuje niečo viac ako šikanovanie.


Pohľad na Pompea a informačné kanály ministerstva zahraničia ukazujú, že ide o jednostrannú opakujúcu sa slučku nasledujúcich tém: „Čínska komunistická strana je zlá a predstavuje hrozbu pre svet“, „Irán je zlý teroristický štát“, "americké hodnoty sú tie najlepšie" a tak ďalej, ad nauseam. Označiť to za aroganciu by bolo veľkorysé. A, samozrejme, vôbec to neprospieva rovnako neadekvátnej zahraničnej politike USA.


Tú ďalej skresľuje aj unilateralistická a antiglobálna politika riadenia Donalda Trumpa, ktorá kladie dôraz iba na projekciu sily, ktorá núti ďalšie krajiny kapitulovať pred americkými požiadavkami


Farizejstvo versus logika - Rusi dobre vedia, prečo sa angažujú v Sýrii
Pred piatimi rokmi vstúpili vojenské sily Ruska do Sýrie. Ruská tlač porovnávala, čo sa zmenilo a čo to dalo samotnému Rusku. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


Na tomto pozadí nie je prekvapením, že toxická zmes tvorby zahraničnej politiky viedla k tomu, že ďalšie krajiny nie sú ochotné brať na vedomie Washington. Nezískal si ani srdcia ani mysle, a práve to pripravilo pôdu nielen pre vatikánske odmietnutie, ale aj pre veľmi neplodné výsledky Pompeových európskych dobrodružstiev.


Návšteva Grécka  nepriniesla nijaké zmysluplné dohody ani výsledky, ktoré by stáli za zmienku . Nepodarilo sa mu dosiahnuť, aby sa Atény verejne zaviazali k akýmkoľvek protičínskym opatreniam alebo dokonca vyhláseniam. Podobný výsledok sa nedosiahol ani pri jeho návšteve Českej republiky pred asi mesiacom - český premiér dokonca verejne vystúpil a  Pompeove komentáre bagatelizoval.


Saudská Arábia obviňuje Irán z výcviku teroristov
Vláda Saudskej Arábie v pondelok uviedla, že traja členovia teroristickej bunky zatknutej minulý týždeň saudskoarabskou štátnou bezpečnosťou boli vyškolení iránskymi islamskými revolučnými gardami (IRGC), informuje portál... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Diana Zaťková


Čo teda hrozí Vatikánu? Náboženstvo je v pevninskej Číne nepochybne citlivou témou. Čínsky štát považuje nespútané náboženstvo za hrozbu pre sociálnu stabilitu alebo za potenciálny prostriedok imperializmu proti krajine, a preto sa usiloval o jeho silnú reguláciu za podmienok stanovených štátom. To spôsobilo napätie v rímskokatolíckej cirkvi, ktorá zachováva prísnu cirkevnú hierarchiu a zodpovedá Vatikánu, a nie národným vládam.


Pretože Čína je najľudnatejšou krajinou na svete a medzi jej obrovským počtom obyvateľov je deväť miliónov katolíkov, znamená to, že Cirkev musela rokovať a robiť kompromisy s pekinskou vládou, aby si udržala vplyv a kontrolu a zabezpečila práva svojich členov na bohoslužby. To vyústilo do „dohody", podľa ktorej môže mať Vatikán slovo pri menovaní svojich biskupov v Číne, namiesto toho, aby bola Cirkev úplne podriadená vláde.


Zavedie vláda na sviatky opäť zákaz vychádzania? Minister Mikulec v tom má jasno
Vyhlásenie núdzového stavu vládou nepredstavuje pre občanov žiadne zvýšené riziko. Vláda ho vyhlásila iba pre prípad, že bude treba lepšie a efektívnejšie zabezpečovať ochranné prostriedky pre zdravotníkov či domovy sociálnych... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Pompeo sa však o tieto citlivé veci nestará - chce jednu vec: studenú vojnu. Chce bezuzdné, neobmedzené a evanjelikálne odsúdenie Číny a, ako už bolo uvedené, využíva svoje „diplomatické návštevy“ na presadenie tejto požiadavky. Budovanie zahraničnej politiky na zvestovaní Ameriky-First unilateralizmu, šovinizmu a nulového kompromisu však neprekvapujúco majú svoje obmedzenia.


Výsledkom je, že Pompeo je vo viac ako niekoľkých oblastiach izolovaný a ignorovaný. Takže to bolo tak, že pápež František namiesto úplného premrhania záujmov Vatikánu v diplomacii s Čínou jednoducho odmietol stretnutie s ním. Pre niekoho tak fanaticky nábožného a zbožného ako Pompeo je to dosť zdrvujúce obvinenie z nekompetentnosti amerického ministerstva zahraničia.


Tom Fowdy  je britský spisovateľ a analytik politiky a medzinárodných vzťahov so zameraním predovšetkým na východnú Áziu.


Ľudovít Makó mal skutočne divné móresy. „Spájal“ štát s mafiou, teraz chce byť chráneným svedkom
Bývalému šéfovi daňovej kriminálky Ľudovítovi Makóovi pripisuje polícia aj vynášanie policajných informácií, ktoré mali končiť v zločineckej skupine. Jeho správanie bolo viac ako divné. Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.