Bývalý riaditeľ Váhostavu uzavrel s prokurátorom dohodu o vine a treste
01 | 10 | 2020 I SITA

Samosudca Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) schválil dohodu o vine a treste medzi prokurátorom a bývalým generálnym riaditeľom spoločnosti Váhostav-SK Jánom K., ktorý čelil obvineniu pre trestný čin zvýhodňovania veriteľa.


Ako agentúru SITA informovala hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjáková, súd uznal obvineného za vinného zo zločinu zvýhodňovania veriteľa a uložil mu trest odňatia slobody v trvaní dvoch rokov s podmienečným odkladom na skúšobnú dobu v trvaní piatich rokov. Rozsudok je právoplatný a nie je možné sa proti nemu odvolať.

Ján K. pôsobil v minulosti ako generálny riaditeľ spoločnosti Váhostav-SK. Vo funkcii bol od roku 2006 do svojho dovolania v roku 2014. Prokuratúra ešte v roku 2018 informovala, že dôvodom obvinenia Jána K. je, že pri uhrádzaní platieb jednotlivým veriteľom v období 2012 až 2014 niektorých z nich zvýhodňoval na úkor iných.

Celý sektor zdravotníctva potrebuje zreformovať, tvrdí Heger
Celé zdravotníctvo potrebuje podľa ministra financií Eduarda Hegera (OĽANO) reformu. V rezorte vidí veľa neefektivity. Tvrdí však, že šéf rezortu zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s takouto reformou prichádza. Heger mu vyjadril plnú... Čítať ďalej
01 | 10 | 2020 | TASR


Spoločnosť Váhostav, zaoberajúca sa predovšetkým stavebníctvom a je spájaná s podnikateľom Jurajom Širokým, sa v minulosti dostala do finančných problémov a nebola schopná vyplácať faktúry subdodávateľom a bankám. V apríli 2015 napríklad podľa medializovaných informácií dlhoval Váhostav nezabezpečeným veriteľom 104 miliónov eur.

V máji 2015 následne súd schválil reštrukturalizačný plán spoločnosti. Štát nakoniec cez spoločnosť Slovenská reštrukturalizačná ponúkol veriteľom odkúpenie ich pohľadávok voči spoločnosti za polovicu ich hodnoty. Na dohodu pristúpilo 467 subjektov s pohľadávkami v hodnote 26,5 milióna eur.