Putin prijme zákon, na aký čakáme u nás už roky. Zakáže vývoz dreva z Ruska
01 | 10 | 2020 I Ivan Brožík

Ruský prezident chce uzákoniť absolútny zákaz vývozu nespracovaného ihličnatého dreva a cenných tvrdých drevín. Zákaz by platil od roku 2022.


Od 1. januára 2022 tak môže Rusko úplne zastaviť vývoz nespracovaného dreva. „Žiadam vládu, aby pripravila právny a regulačný rámec na riešenie nasledujúcich úloh: je nevyhnutné konečne zaviesť prísnu bariéru pre nekontrolovaný vývoz nespracovaného dreva,“ uviedol podľa portálu rp.pl s odvolaním sa na denník Kommersant prezident Ruskej federácie .


Putin nariadil od 1. januára 2021 spustiť program znížovania úverov na modernizáciu zariadení na spracovanie dreva. Taktiež odporučil rozšíriť úlohy lesného dozoru na prepravu, skladovanie a spracovanie dreva, ako aj zavedenie funkcie štátneho lesného inšpektorátu v regiónoch. Vláda má v mene prezidenta v počas roku 2021 rozvíjať inovácie v pilotnom režime v jednotlivých regiónoch. Od roku 2021 sa má v pilotnom režime organizovať aj zúčtovanie dreva a jeho transakcie v jednotnm systéme. Systém bude povinný od 1. júla budúceho roka.

Putin vysvetlil, že takéto opatrenia sú potrebné, pretože väčšina regiónov Ruska si zachováva archaický a konzumný prístup k využívaniu lesných zdrojov, základným princípom je stále „rúbať stromy za každú cenu a dokonca aj za cenu toho, že po nás povodeň“.

Americkí senátori navrhujú ísť po Putinovom „osobnom majetku“
Skupina amerických senátorov prišla s novými sankciami, ktoré navrhuje uvaliť na Moskvu v súvislosti s „otravou“ opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného. Návrh zákona požaduje tiež „správu“ o osobných financiách prezidenta Vladimira Putina, informuje... Čítať ďalej
26 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Neoprávnená ťažba dreva, žiadna ochrana štátnych lesov, žiadna nová výsadba, žiadne rozvojové plány, žiadne aktuálne záznamy a kolosálna korupcia, ktorú živia mafie pôsobiace v biznise s drevom v oblastiach tajgy na Ďalekom východe a na Sibíri, sú najväčšou rakovinou v ruských lesoch po celé desaťročia.

Pokusy o zmenu tejto situácie boli doteraz neúspešné. Vlani navrhla predsedníčka Rady federácie Valentina Matwienko úplný zákaz vývozu guľatiny počas tvorby nového lesného zákona. Vláda tento nápad nepodporila.

Putin nominovaný na Nobelovu cenu za mier
Ruský prezident Vladimír Putin bol nominovaný na Nobelovu cenu za mier, potvrdil vo štvrtok Kremeľ. Podľa ruskej tlačovej agentúry TASS na čele skupiny ruských verejných činiteľov, ktorá nominovala prezidenta stál spisovateľ Sergej... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Mário Martinka


Predtým existovalo niekoľko návrhov na čiastočný zákaz vývozu. V novembri 2017 navrhol vedúci ministerstva prírodných zdrojov Dmitrij Kobyłkin pozastavenie vývozu dreva do Číny, ktorý predstavuje až 70 percent exportu dreva z Ruska.

V roku 2007 Kremeľ zvýšil vývozné clo na ochrannú úroveň 80 percent na guľatinu, zatiaľ čo clo na všetky spracované výrobky z dreva sa obnovilo. Po vstupe Ruska do WTO sa pred rokmi vytvorili vývozné kvóty, ktoré môžu využívať iba spracovatelia.

Tieto čísla nezohľadňujú nelegálnu ťažbu a vývoz, čo je prípad ruského Ďalekého východu. Podľa rôznych odhadov pokrýva sivá zóna v ruskom lesníctve 30 až 50 percent. obchodu s drevom.

Putinova strana zvíťazila v ruských regionálnych voľbách
Spolupracovníci vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného oslavujú víťazstvo na Sibíri, na mieste, kde bol otrávený. Putin sa teší z celoruského víťazstva. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Mário Martinka