Putinova strana zvíťazila v ruských regionálnych voľbách
14 | 09 | 2020 I Mário Martinka

Spolupracovníci vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného oslavujú víťazstvo na Sibíri, na mieste, kde bol otrávený. Putin sa teší z celoruského víťazstva.


Spojenci otráveného vodcu ruskej opozície Alexeja Navaľného vyhlásili, že si zaistili kreslá mestskej rady na Sibíri, píše theguardian.com.

V niekoľkých desiatkach z 85 regiónov v krajine Rusi hlasovali za regionálnych guvernérov a zákonodarcov v regionálnych a mestských zákonodarných orgánoch, ako aj v niekoľkých doplňovacích voľbách za národných poslancov.

Volebné prieskumy konajúce sa rok pred parlamentnými voľbami a sú považované za skúšku pre Kremeľ, pretože vládnuca strana čelí klesajúcej popularite a hnevu verejnosti, ktorý vychádza z ekonomických problémov.

V snahe bojovať proti volebnému stroju Vladimíra Putina vyzval Navaľnyj a jeho tím, aby Rusi volili takticky a hlasovali za najsilnejších kandidátov proti vládnucej strane Jednotné Rusko. Jedna z najvýznamnejších kampaní sa uskutočnila v Novosibirsku, v treťom najväčšom ruskom meste a susednom Tomsku, kam Navaľnyj minulý mesiac cestoval.

S otravou Navaľného to bolo od začiatku všetko úplne inak
Známy ruský opozičný bloger Alexej Navaľnyj. Kritik režimu v Rusku. Miláčik "západných" médií i politikov takzvaného "slobodného" sveta. Obeť režimu, alebo - nebodaj - svojich "priateľov"? Čítať ďalej
12 | 09 | 2020 | Ivan Brožík


V nedeľu večer jeho tím uviedol, že vedúci kandidáti Navaľného pre Novosibirsk a Tomsk si zaistili kreslá v mestskej rade. Navaľnyj bol na Sibíri, aby propagoval svoju kampaň „inteligentného hlasovania“, keď bol otrávený tým, čo Nemecko považuje za jed Novičok.

Ksenia Fadeyeva, 28-ročná vedúca kampane Navaľného pre Tomsk uviedla, že získala kreslo v mestskej rade spolu s ďalším spojencom Navaľného. "Toto je prvé víťazstvo vedúceho predstaviteľa Navaľného strany," uviedol na twitteri Ivan Zhdanov, riaditeľ Protikorupčnej nadácie opozičného politika. "Bolo to v Tomsku, kde bol Navaľnyj otrávený."

V Novosibirsku získal tridsaťsedemročný Sergej Boiko, tiež Navaľného kandidát kreslo v rade. Na boj proti Jednotnému Rusku a Komunistickej strane vytvoril Boiko opozičnú alianciu, ktorá navrhla okolo 30 kandidátov do mestského zákonodárneho zboru.

Volič Damir Adgamov, 26-ročný zubný technik, uviedol, že podporil Boikoovu koalíciu po tom, čo sledoval Navaľného videá na YouTube. "Rozhodol som sa to vyskúšať," povedal. "Neviem, či to bude lepšie s Navaľným alebo Boikom, ale aspoň uvidíme." Vladimir Semjonov, 57-ročný dôstojník armády vo výslužbe, uviedol, že hlasoval za opozičného kandidáta, „aby sme niečo zmenili, aby sme nemali stagnáciu“.

Rusko môže „odzbrojiť“ americké satelity až tromi spôsobmi
Systémy elektronického boja, laser a hlavne EMP majú ruskej armáde pomôcť zbaviť sa dotieravých amerických vesmírnych zariadení. Uviedol portál Lenta.ru. Čítať ďalej
14 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Boiko uviedol, že jeho stúpenci zaznamenali desiatky údajných porušení zákona, vrátane pokusu o nezákonné odstránenie pozorovateľov. V trezore obsahujúcom hlasy v jednej z volebných miestnosti boli porušené pečate.

Predseda Jednotného Ruska, Dmitrij Medvedev ocenil volebné úspechy strany a uviedol, že podľa výsledkov volebných prieskumov smeruje k víťazstvu v regionálnych zákonodarných orgánoch. Podľa prvých výsledkov sa druhé kolá ani v jednom z 18 regiónov, ktoré si zvolili guvernérov neočakávajú. Úradníci by mali prvé výsledky zverejniť v priebehu dnešného dňa. Veľa regiónov zaznamenalo veľkú volebnú účasť počas dvoch dni predčasného hlasovania, pričom viac ako 50% voličov odovzdalo hlasovacie lístky najskôr v Židovskej Autonómnej Oblasti na ďalekom východe a v Tatarstane.

Nezávislá volebná monitorovacia skupina Golos uviedla, že dostala „množstvo správ“ o tom, že pozorovateľom bolo odopreté ich zákonné právo na prezeranie dokumentov a podávanie sťažností, pričom konflikty niekedy končili „päsťami“. Skupina tiež získala správy o tom, že prišlo ku rôznym volebným podvodom.

Prvýkrát sa voľby v krajine konali počas troch dní a niektoré volebné miestnosti sa otvorili pod holým nebom. Navaľného spojenec Leonid Volkov uviedol, že tento nápad vznikol preto aby zabránil systému taktického hlasovania. Volebná šéfka Ella Pamfilová takéto „neobjektívne a podlé“ obvinenia odsúdila. Navaľnyj už nie je v umelej kóme a reaguje na komunikáciu, uviedla berlínska nemocnica, ktorá ho lieči.

Covid-19 odhalil realitu Británie: chudoba, neistota a nerovnosť
Iba spravodlivejšia spoločnosť môže položiť základy hospodárskeho oživenia a vybudovať odolnosť voči budúcim krízam Čítať ďalej
11 | 09 | 2020 | Mário Martinka