Americkí senátori navrhujú ísť po Putinovom „osobnom majetku“
26 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Skupina amerických senátorov prišla s novými sankciami, ktoré navrhuje uvaliť na Moskvu v súvislosti s „otravou“ opozičnej osobnosti Alexeja Navaľného. Návrh zákona požaduje tiež „správu“ o osobných financiách prezidenta Vladimira Putina, informuje portál RT.


Na rozdiel od obvyklej výzvy na "cielené" reštrikcie proti niektorým nešpecifikovaným "ruským úradníkom, ktorí boli spoluvinní na bezostyšných porušovaní medzinárodného práva," novo zavedený zákon tiež navrhuje nahliadnuť do akéhokoľvek majetku, ktorý môže mať ruský prezident Vladimir Putin.

„Legislatíva bude vyžadovať, aby administratíva zverejnila Putinovo bohatstvo,“ uviedol republikán a obvinil Moskvu z „umlčovania a zastrašovania ruských občanov“.

Silne formulované vyhlásenie prichádza po tom, čo nemecké úrady tvrdia, že Navaľnyj, protikorupčný aktivista a vodca protestov, bol otrávený jedom z triedy „Novičok“.

Ruské veľvyslanectvo Washingtonu: bojujte proti Covid-19 a nie proti vakcíne Sputnik V
Ruské veľvyslanectvo vo Washingtone vydalo vo štvrtok ostré pokarhanie americkej vláde, v ktorom oznámilo, že „majú zachraňovať americké životy a bojovať proti Covid-19, nie proti ruským vakcínam“, informuje portál RT. Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Berlín rýchlo spojil incident Navaľného s Kremľom a tvrdil, že jedovatá látka - ku ktorej má údajne prístup len veľmi málo ľudí - bola „vo vlastníctve“ ruských úradov. Uviedol tiež, že závery, ku ktorým dospeli jeho vojenskí špecialisti, potvrdili laboratóriá vo Francúzsku a vo Švédsku, výsledky však neboli nezverejnené.

Nemeckí spojenci v Londýne, Paríži a Washingtone okamžite požadovali od Moskvy vysvetlenie.

Rusko v reakcii uviedlo, že jeho zdravotníci, ktorí ako prví ošetrovali Navaľného po tom, ako sa náhle cítil zle na palube lietadla smerujúceho do Moskvy, nenašli nijaké príznaky jeho otravy. Moskva napriek tomu opakovane uviedla, že je pripravená spolupracovať s Berlínom na vyšetrovaní incidentu, a požiadala nemeckú stranu o dôkazy - niečo, čo podľa nemeckých orgánov doteraz neposkytli. To všetko samozrejme nebránilo predstaviteľom USA, aby z incidentu priamo obvinili Moskvu.

Ruské stíhacie lietadlo Su-30 počas vojenského cvičenia "náhodne" havarovalo, piloti však prežili (VIDEO)
Stíhacie lietadlo Su-30, ktoré sa zrútilo v Rusku, mohlo byť počas vojenských cvičení náhodne zostrelené iným lietadlom, uviedli miestne médiá. Obom pilotom sa podarilo bezpečne katapultovať, lietadlo však bolo zničené, informuje portál... Čítať ďalej
25 | 09 | 2020 | Marek Molnár