Moderna, Pfizer a AstraZeneca požadujú okamžité schválenie svojich vakcín
25 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Konkurenti v pretekoch vo vakcíne proti Covid-19 zverejňujú klinické protokoly v nádeji, že získajú lukratívne núdzové schválenie, kvôli ktorému bola predtým odcudzovaná vakcína Sputnik V. Tentokrát sú však médiá ticho, informuje portál RT.


Americkí a európski priekopníci v snahe vyvinúť vakcínu proti koronavírusu - Pfizer, AstraZeneca a Moderna - zverejnili svoje skúšobné protokoly ako reakciu na rastúci verejný nepokoj v súvislosti s rýchlym rozšírením sľubovanej magickej vakcíny proti Covid-19.

Je potrebné ako prvé zabezpečiť mimoriadne povolenie od príslušných regulačných orgánov, čo naznačuje, že cieľom spoločností je skôr maximálny zisk ako zabezpečenie fyzického zdravia stoviek miliónov ľudí, od ktorých sa očakáva, že sa prihlásia na očkovanie.

Ruská vakcína Sputnik V bola v západných médiách odmietaná kvôli tomu, že sa pred niekoľkými mesiacmi usilovala o práve takéto núdzové schválenie. Je ironické, že rovnaké portály, ktoré vakcínu odsúdili, teraz mlčia.

Západ v panike - vakcína posilní vplyv Ruska vo svete
Podľa amerického denníka The Wall Street Journal nepomenovalo Rusko vakcínu po kozmickom plavidle Sputnik náhodou. Uviedol portál Tsargrad.tv. Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Imrich Kovačič


Táto skepsa sa takmer vyparila, pretože firmy ako Moderna a AstraZeneca, ktoré tlačili vakcíny s nevyskúšanými mechanizmami podávania a pozoruhodnými problémami s vedľajšími účinkami, šprintovali do cieľa. Aj keď médiá naďalej spochybňujú tempo očkovacieho harmonogramu amerického prezidenta Donalda Trumpa „Warp Speed“, ich kritika sa nevzťahuje na samotné farmaceutické spoločnosti.

Táto neochota je možno pochopiteľná vzhľadom na úlohu, ktorú hrá spoločnosť Big Pharma pri financovaní amerických médií prostredníctvom svojich reklám.

Ale zjavná priepasť medzi obavami západných médií o ruskú populáciu - s ktorými podľa všetkého súhlasia - by nemala byť podrobená očkovaniu pred najdôkladnejším testovaním bezpečnosti - a jej ľahostajnosťou k Američanom (alebo Britom, ktorých to už popálilo).

Aj druhý dobrovoľník zaočkovaný vakcínou AstraZeneca údajne trpí neurologickou poruchou
Dvaja ľudia ochoreli počas testovania vakcíny proti Covid-19 spoločnosti AstraZeneca vo Veľkej Británii, odhalili interné dokumenty spoločnosti a zdroj uviedol, že obaja trpeli rovnako závažnou neurologickou poruchou, informuje portál... Čítať ďalej
22 | 09 | 2020 | Marek Molnár


Klinické protokoly, ktoré boli doteraz vydané, sa nehanbia ani pri uprednostňovaní rýchlosti pred bezpečnosťou. Napríklad spoločnosť Pfizer obsahuje niekoľko „predbežných analýz“ - predbežné hodnotenia majú ukázať „čo najrýchlejšie uprostred ničivej pandémie, ak naša vakcína spĺňa prísne normy stanovené FDA“.

Medzitým spoločnosť Moderna v minulom mesiaci odhalila, že má v úmysle zarobiť viac ako 8 miliárd dolárov, ak jej vlastný vysoko experimentálny vzorec dostane núdzové schválenie pred januárom. Napriek zlovestným klinickým výsledkom začala spoločnosť v júli chrliť milióny dávok určených na odoslanie.

A spoločnosť AstraZeneca bola cez víkend tlačená do vydania vlastného klinického protokolu aj napriek tomu, že druhý účastník ochorel na zriedkavý zápal chrbtice.

Po očkovaní vakcínou AstraZeneca sa prejavili vedľajšie účinky, ako zápal chrbtice
Britskej účastníčke štúdie s vakcínami proti koronavírusom spoločnosti AstraZeneca diagnostikovali závažné neurologické poruchy pár týždňov po druhej dávke očkovania, uvádza portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Diana Zaťková