Po očkovaní vakcínou AstraZeneca sa prejavili vedľajšie účinky, ako zápal chrbtice
18 | 09 | 2020 I Diana Zaťková

Britskej účastníčke štúdie s vakcínami proti koronavírusom spoločnosti AstraZeneca diagnostikovali závažné neurologické poruchy pár týždňov po druhej dávke očkovania, uvádza portál RT.






Predtým zdravá 37-ročná žena bola tento mesiac hospitalizovaná po podaní dvoch injekcií novej vakcíny farmaceutického giganta. Bolo zistené, že sa u nej vyvinula priečna myelitída, zriedkavé neurologické ochorenie spôsobené zápalom chrbtice, správu z interného dokumentu spoločnosti AstraZeneca získala CNN .

Hoci sa v správe uvádza, že žena, ktorá nebola identifikovaná podľa mena, nemala po prvej dávke začiatkom júna žiadne nežiadúce reakcie, začali sa u nej objavovať neurologické príznaky asi dva týždne po jej druhom vpichu v auguste. Počas jogy 2. septembra dobrovoľníčka spadla, píše sa v dokumente, a na druhý deň hlásila ťažkosti s chôdzou, slabosť v rukách, zhoršenú motorickú kontrolu nad rukami, bolesť hlavy a zvýšenú necitlivosť v trupe. Bola hospitalizovaná 5. septembra a čoskoro jej diagnostikovali „potvrdenú priečnu myelitídu“ .

Náhodné kontroly na hraniciach s ČR začnú policajti vykonávať v piatok od 9:00
V piatok 18. septembra od 9:00 začne Polícia SR vykonávať náhodné kontroly osobných motorových vozidiel, autobusovej a aj vlakovej dopravy na hraniciach alebo v blízkosti hraníc s Českou republikou. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | SITA


Spoločnosť AstraZeneca začiatkom tohto mesiaca odmietla tlačové správy naznačujúce, že stav ženy bol „potvrdený“, avšak interná správa spoločnosti - známa ako „Správa o podozrení na neočakávané alebo neočakávané závažné nežiaduce reakcie“ alebo SUSAR - popisuje diagnózu ako„potvrdenú“.

Avšak necelý týždeň po objavení sa príznakov sa žena začala rýchlo zotavovať. "Vyriešenie jej príznakov je pomerne rýchle, pretože jej choroba začala len pred štyrmi dňami," uvádza sa v správe a dodáva: "Jej príznaky sa začali zlepšovať. Sila a šikovnosť v rukách sa zlepšila.“ Doteraz sa u žiadneho iného účastníka štúdie nezistili podobné nežiaduce reakcie.

Grécky trapas - školy dostali gigantické rúška
Grécky plán dodať školám celoštátne bezplatné masky na tvár výrazne zlyhal po tom, čo sa ukázalo, že doručené rúška pre školy boli príliš veľké pre deti aj dospelých kvôli nesprávnym meraniam, konštatuje portál RT. Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


V predtým zverejnenom  informačnom liste pre účastníkov “  spoločnosť uznala, že u dobrovoľníka sa „vyvinuli nevysvetliteľné neurologické príznaky“. Napriek tomu, že po tomto incidente pozastavila svoj pokus na celom svete, spoločnosť AstraZeneca uviedla, že „je nepravdepodobné , že by reakcia bola spojená s vakcínou a neboli dostatočné dôkazy na to, aby sa dalo povedať, že choroba súvisela alebo nesúvisela s vakcínou.“

Spoločnosť odvtedy obnovila pokusy vo Veľkej Británii a Brazílii. V USA však zostávajú  pozastavené, kým zdravotnícke orgány neurčia, že je bezpečné pokračovať, tvrdí Moncef Slaoui, hlavný poradca úsilia americkej vlády o očkovanie proti vakcíne Covid-19.

Vakcína AstraZeneca, nazývaná AZD1222, vstúpila minulý mesiac do tretej fázy klinických štúdií. Používa adenovírus, ktorý zdieľa gén s konkrétnym koronavírusom, ktorý je pôvodcom tohto ohniska. Podľa Oxfordskej univerzity, ktorá stojí na čele britskej časti pokusov, bolo očkovaných asi 18 000 dobrovoľníkov po celom svete.

Johnson tvrdí, že EÚ s Britániou nerokuje v "dobrej viere"
Boris Johnson vyhlásil, že neverí tomu, že úradníci EÚ rokujúci so Spojeným kráľovstvom o obchodnej dohode po brexite konajú v dobrej viere. Rokovaniami otriasol nový návrh zákona vo Veľkej Británii, ktorý by porušil dohodu o vystúpení, informuje... Čítať ďalej
17 | 09 | 2020 | Marek Molnár