Aj druhý dobrovoľník zaočkovaný vakcínou AstraZeneca údajne trpí neurologickou poruchou
22 | 09 | 2020 I Marek Molnár

Dvaja ľudia ochoreli počas testovania vakcíny proti Covid-19 spoločnosti AstraZeneca vo Veľkej Británii, odhalili interné dokumenty spoločnosti a zdroj uviedol, že obaja trpeli rovnako závažnou neurologickou poruchou, informuje portál RT.


Spoločnosť zverejnila podrobnosti testovania v sobotu po tom, čo čelila kritike za nedostatok transparentnosti okolo testovania očakávanej vakcíny proti koronavírusu, ktorý doteraz infikoval viac ako 30,8 milióna ľudí a na celom svete spôsobil viac ako 958 000 úmrtí.

Prvý účastník na britských testovaniach, ktoré sa uskutočňujú v spolupráci s Oxfordskou univerzitou, ochorel po tom, čo dostal v júli jednu dávku experimentálnej vakcíny.

Dobrovoľníčke bola neskôr diagnostikovaná priečna myelitída, zriedkavé zápalové ochorenie postihujúce miechu, ktoré spôsobuje slabosť, zmeny zmyslového vnímania a autonómnu dysfunkciu nervového systému. Hovorkyňa spoločnosti neskôr pre médiá uviedla, že dobrovoľník mal nediagnostikovanú roztrúsenú sklerózu.

Po očkovaní vakcínou AstraZeneca sa prejavili vedľajšie účinky, ako zápal chrbtice
Britskej účastníčke štúdie s vakcínami proti koronavírusom spoločnosti AstraZeneca diagnostikovali závažné neurologické poruchy pár týždňov po druhej dávke očkovania, uvádza portál RT. Čítať ďalej
18 | 09 | 2020 | Diana Zaťková


Druhá dobrovoľníčka utrpela komplikácie po následnej dávke v septembri. AstraZeneca nepotvrdila presnú diagnózu, zdroj však pre New York Times uviedol, že išlo tiež o priečnu myelitídu.

6. septembra boli skúšky s vakcínami opäť pozastavené, potom čo druhá dobrovoľníčka ochorela, ale o necelý týždeň neskôr sa v Británii, Brazílii, Indii a Južnej Afrike obnovili.

Spoločnosť AstraZeneca, ktorá podala svoju očkovaciu látku asi 18 000 ľuďom na celom svete, v interných dokumentoch uviedla, že je nepravdepodobné, že by tieto dva prípady choroby súviseli s vakcínou, alebo že neexistujú dostatočné dôkazy, aby sa dalo povedať, že tieto choroby boli alebo neboli súvisiace s vakcínou.“

Priečna myelitída je závažné a zriedkavé ochorenie a jej opakované prípady medzi účastníkmi pokusov môžu viesť k tomu, že spoločnosť AstraZeneca stratí všetky svoje ponuky vakcín.

Český minister zdravotníctva rezignoval
Z dôvodu zhoršujúcej sa epidemiologickej situácie dnes český minister zdravotníctva rezignoval na svoju funkciu. Adam Vojtěch bude ďalej poslancom a bude sa venovať oblasti zdravotníctva, informovali Hospodářske noviny. Čítať ďalej
21 | 09 | 2020 | Natália Sollárová