O informačnom supermonopole v USA (Valentin Katasonov)
12 | 08 | 2020 I Iveta Machová

Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry)


Kto vytvoril „veľkú päťku“  Silicon Valley


Silicon Valley (Kremíkové údolie) dnes nie je ani  tak geografický pojem, ako označenie pre americký priemysel informačných a výpočtových technológií.  V priebehu rokov tu boli  založené centrály IT spoločností ako  Oracle, Hewlett-Packard, Xerox, Yahoo!, Intel, eBay, Cisco, Adobe, AMD (Advanced Micro Devices, Inc.)  a ďalšie.

Už som napísal, že „veľká päťka“ Silicon Valley  a niekoľko ďalších veľkých IT spoločností do veľkej miery rôznym spôsobom stav celej americkej ekonomiky. Už dlhší čas využívajú nové informačné a komunikačné technológie na podporu „správnych“ informácií a ničenie „nesprávnych“ informácií, aby prilákali stovky miliónov ľudí na sociálne siete vo všetkých kútoch planéty. Tieto americké IT spoločnosti sú najaktívnejšími staviteľmi „prekrásneho nového sveta“ - nového svetového poriadku, v ktorom budú štáty zničené, dokončí sa deindustrializácia a počet obyvateľov planéty sa drasticky zníži, pričom ich zvyšky sa umiestnia do elektronického koncentračného tábora.

Silicon Valley operuje na príkaz Deep State alebo Big Brother, aby sme použili terminológiu z románu  Georga Orwella „1984“ . Dva hlavné nástroje Big Brother sú americké spravodajské agentúry a IT spoločnosti, ktoré medzi sebou vzájomne pôsobia.

TikTok zhromažďoval identifikátory zariadení Android, čím porušil pravidlá spoločnosti Google
TikTok údajne najmenej 15 mesiacov zhromažďoval údaje, ktoré identifikovali milióny jednotlivých zariadení Android - týmto krokom spoločnosť porušila pravidlá spoločnosti Google. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Deep State (hlboký štát alebo štát v štáte) teraz poveril IT spoločnosti globálnou úlohou uskutočniť  kampaň v „boji proti COVIDu-19“ za univerzálne očkovanie a digitálnu identifikáciu obyvateľstva. Ale v Amerike je okrem toho stanovená špeciálna úloha, zabrániť Trumpovi vyhrať v novembri prezidentské voľby,  prostredníctvom „správneho“ ovládania informácií..

Bill Gates


Dôležitým spojovacím prvkom v interakcii medzi Deep State a spoločnosťami v Silicon Valley sú vrcholoví manažéri a hlavní akcionári IT spoločností . Microsoft sa spája s postavou miliardára  Billa Gatesa  - zakladateľa spoločnosti (1975), bývalého dlhoročného šéfa a hlavného akcionára. Ak máme veriť americkým médiám, B. Gates v roku 2020 úplne opustil predstavenstvo a základné imanie spoločnosti Microsoft , ale naďalej udržiava neformálny vzťah so svojím duchovným dieťaťom.

 

Steve Jobs


Pokiaľ ide o  spoločnosť Apple,  spomína sa meno legendárneho  Steva Jobsa, jedného zo zakladateľov spoločnosti (v roku 1976), ktorý bol dlhoročným riaditeľom spoločnosti (zomrel v roku 2011). Súčasný šéf predstavenstva  Arthur Levinson  je známy iba v úzkych kruhoch vedcov, inžinierov a podnikateľov. V predstavenstve sú však veľmi známi ľudia. Napríklad Susan Wagner  je bývalá riaditeľka investičnej spoločnosti BlackRock . Alebo  Albert Gore bývalý viceprezident  USA.  Alebo Tim Cook, generálny riaditeľ spoločnosti Apple, ktorý vystriedal Steva Jobsa.

Špionážna vojna?
O tom, či bolo vyhostenie ruských diplomatov primeranou reakciou na zbabrané vydanie víz na Generálnom konzuláte SR v Petrohrade je možné viesť prinajmenšom „diplomatické“ spory. Čítať ďalej
11 | 08 | 2020 | Aneta Leitmanová


Amazon sa  spája s menom  Jeff Bezos . Bezos založil spoločnosť v roku 1994, dnes je najbohatším človekom na planéte (podľa údajov z júla 2020 sa jeho majetok odhaduje na 182,2 miliardy dolárov) a je stálym šéfom Amazonu .

Mark Zuckerberg


Facebook, pravdepodobne najmladší z Veľkej päťky, bol založený v roku 2004. Spája sa s menami svojich zakladateľov   Marka Zuckerberga  a  Dustina Moskowitza . Prvým z nich je stály generálny riaditeľ spoločnosti.

Eric Schmidt


Spoločnosť Google založili v roku 1998  Larry Page  a  Sergey Brin . V júli 2001, na pozvanie zakladateľov spoločnosti, prevzal funkciu predsedu a výkonného riaditeľa spoločnosti Google Eric Schmidt.  Larry Page sa stal generálnym riaditeľom v roku 2011. Eric Schmidt zostal predsedom predstavenstva spoločnosti Google . V roku 2015 prešla spoločnosť reorganizáciou a stala sa dcérskou spoločnosťou medzinárodnej holdingovej  spoločnosti Alphabet.   Generálnym riaditeľom spoločnosti Google sa stal top-manažér indického pôvodu Sundar Pichai. Generálnym riaditeľom  spoločnosti Alphabet bol Larry Page a predsedom holdingu bol Sergey Brin. V decembri minulého roka  sa Sundar Pichai ujal funkcie generálneho riaditeľa Alphabet a predsedníctvo bolo zrušené.

Sundar Pichai


Je zarážajúce, že všetky spoločnosti vo "veľkej päťke“ sú mladé. Najstarší z nich, Microsoft, tento rok má 45 rokov a najmladší je Facebook.- iba 16 rokov. Ako sa podarilo začínajúcim firmám dosiahnuť taký strmý vzostup a zaujať všetky najvyššie postavenia v rebríčku svetového obchodu? Odpoveď je veľmi jednoduchá: 1 percento úspechu patrí začínajúcim nadšencom Zuckerbergovi, Brinovi, Jobsovi a ďalším startupom Silicon Valley a 99% neviditeľným patrónom týchto nadšencov, ktorí súčasne vystupujú ako sponzori, radcovia a objednávatelia spoločnosti Silicon Valley. Sú to NSA, CIA, FBI a ďalšie americké tajné služby. Okrem toho (ale v menšej miere) niektoré divízie Pentagonu a niekoľko veľkých inštitucionálnych investorov. Väčšina uvedených štruktúr predstavuje Deep State, ktorý pôsobí v útrobách oficiálnej Ameriky a sleduje cieľ úplného zmocnenia sa moci v Spojených štátoch a na celom svete.

Bill Gates na čele staviteľov bezhotovostného raja (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Iveta Machová


Môžeme dlho hovoriť o tom, ako americké tajné služby uviedli géniov informačných technológií na svetovú obežnú dráhu a ako dnes využívajú spoločnosti Silicon Valley pre svoje vlastné účely. Ako príklad uvediem zaujímavú štúdiu   „Ako spoločnosť CIA vytvorila Google. Vnútri tajnej siete za masívnym sledovaním, nekonečnou vojnou a Skynet“ (How the CIA made Google. Inside the secret network behind mass surveillance, endless war,and Skynet), ktorá bola uverejnená v januári 2015. Štúdia sa uskutočnila v rámci projektu Insurge Intelligence, ktorý spájal nadšencov skúmania najtajnejších záležitostí modernej politiky.  Autorom je   britský novinár  Nafeez Ahmed . Podáva dôkaz o tom, že Google je projekt CIA a ďalších oddelení americkej spravodajského rezortu. Podieľala sa na vytvorení spoločnosti Google a Pentagonu. Čoskoro sa stal Google dôležitým nástrojom pre americké výzvedné služby pri riešení úlohy zabezpečenia svetovej nadvlády cestou kontroly informácií. Google je  podľa Ahmeda  iba jedným zo startupov tohto druhu, ktoré iniciovali CIA a NSA.

O väzbách „veľkej päťky“ s americkými spravodajskými službami, povedal veľa aj Edward Snowden. Vo svojej novej knihe „Trvalé záznamy“ (Permanent Record)  Snowden uvádza, že najväčšie nebezpečenstvo pre občanov dnes nepredstavuje  NSA, ale také spoločnosti ako Facebook a Google, ktoré zaviedli takmer online sledovanie každej osoby.

Tim Cook


„Veľká päťka“ (Big Five) má monopolnú kontrolu nad informáciami v Spojených štátoch a fakticky sa stavia proti štátu. Americké protimonopolné úrady a orgány činné v trestnom konaní pardonovali vytvorenie informačného supermonopolu. Zdá sa, že nie bez zásahu prezidenta Trumpa, americký kongres (Podvýbor pre reguláciu antitrustových opatrení) uskutočnil 29. júla vypočúvania o otázke porušenia protimonopolných zákonov americkými IT spoločnosťami. Na vypočúvanie boli pozvané hlavy spoločností Apple, Facebook, Google a Amazon, ktoré vypovedali v Kongrese. Tim Cook, Mark Zuckerberg Sundar Pichai a Jeff Bezos sú podozriví z vyčistenia trhu od konkurencie. Na vypočúvaniach sa objavili pikantné podrobnosti, ktoré naznačujú, že čistenie sa uskutočnilo pod záštitou veľmi vplyvných patrónov.

Politické potýčky okolo 5G (Elena Pustovojtová)
Komentár Eleny Pustovojtovej (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová


Spomínaný  Facebook rastie obrovským tempom a bez rozdielu získava všetky konkurenčné startupy a všetky služby, ktoré Mark Zuckerberg ráta ako hrozbu pre svoju spoločnosť. Napríklad Instagram  a WhatsApp . A vyvstáva otázka: odkiaľ  majú Zuckerberg a ďalší „kreatívni chlapci“ v Silicon Valley peniaze, ktoré  nerátajú? Z akých zdrojov sa nalievajú peniaze do IT-gigantov?

Tu sa dostávame k otázke sponzorov spoločnosti Silicon Valley, ktorí sa v správe spoločnosti označujú ako „inštitucionálni investori“. Zoznámenie sa s finančnými výkazmi „veľkej päťky“ ukazuje, že každá zo spoločností má tých istých inštitucionálnych investorov. Toto je skutočne super monopol. Napríklad finančná holdingová spoločnosť  Vanguard Group, Inc.  Jej podiel na základnom imaní spoločnosti „Big Five“ je nasledujúci (%): Amazon - 5,27; Microsoft - 6,80; Apple - 6,43 Facebook - 7,85; Alphabet - 15,48.

Investičné fondy finančnej holdingovej spoločnosti  Black Rock  (%): Amazon - 3,29; Microsoft - 4,17; Apple - 5,14 Facebook - 6,62; Alphabet - 20,93. Ďalej už  nebudem nudiť čitateľov číslami. Poznamenávam, že vo všetkých piatich korporáciách sú prítomné také investičné fondy a finančné spoločnosti, ako sú Fidelity Investments, (FMR LLC) ,  State Street General, Price (T.Rowe) Associates Inc., Research Capital of Global Investors, Capital International, Investors, Capital World Investors. Majetok týchto gigantov sa meria v stovkách miliárd a biliónov dolárov. Plus k tomu sa ich trustovej správe nachádza veľa biliónov dolárov. Tieto podiely sú prítomné v kapitále všetkých bánk na Wall Street a spoločne majú kontrolné  balíky akcií. Môžeme ich považovať za hlavných akcionárov Federálneho rezervného systému USA. Ovládajú tlačiarenský lis Fedu. Toto je odpoveď na otázku, prečo IT- giganti Silicon Valley nikdy nemajú problémy s peniazmi.

Wall Street vyslala SOS signál - dolár nebude vládnuť dlho (Valentín Katasonov)
Komentár Valentína Katasonova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
05 | 08 | 2020 | Zuzana Perželová