Hongkongská nezávislá tlač čelí temnej kapitole v tieni Číny
12 | 08 | 2020 I Mário Martinka

Obavy z toho, že Peking prinesie prísnu kontrolu médií do Hong Kongu, potvrdilo zatknutie prodemokratického mediálneho magnáta a útok na jeho noviny.


V pondelok, keď sa Zoe *, miestna spravodajkyňa spoločnosti Apple Daily, vrátila do svojej kancelárie v Hong Kongu, narazila tu na množstvo policajtov. Jej šéf, výrazný prodemokratický aktivista, mediálny magnát a miliardár Jimmy Lai, bol v putách, píše theguardian.com.

Policajné pásky bránili novinárom novinárov v prístupe ku svojim stolom zatiaľ čo polícia prechádzala ich papiere. Nakoniec zabalila 25 krabíc dokumentov ako súčasť ďalšieho vyšetrovania. Zoe bola vyzvaná aby  polícií oznámila svoju domácu adresu, telefónne číslo a sekciu novín, na ktorých pracovala.

Zamestnanci boli celé hodiny sledovaní v celej budove, dokonca aj na toalete. Bolo jej povedané, aby nezverejnila správu o razii.

Voľba ako z Matrixu. Putin dáva Rusom na výber červenú alebo modrú vakcínu
Ilustračné zábery k schváleniu vakcíny na COVID 19 v Rusku pripomínajú legendárnu scénu z filmu MATRIX. Ponúka Putin Rusom „prebudenie“ alebo „pokračovanie v spánku“? Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Imrich Kovačič


„Miesto bolo plné policajných hliadok. Boli na každom rohu, aj na schodisku. Bola som vystrašená,“ povedala a žiadala, aby jej meno nebolo zverejnené. „Keď som videla, ako je môj šéf spútaný a ako ho odvádzajú preč, cítila som sa tak zlomená a bezmocná. Cítim sa veľmi nahnevaná,“ povedala.

Po tom, čo úrady zatkli Laia v jeho dome, obvinili ho z nejasných tajných dohôd v rámci novo implementovaného zákona o národnej bezpečnosti v Hong Kongu. Stovky policajných dôstojníkov krátko na to "zaútočilo" na ústredie jeho novín Apple Daily. Lai bol prepustený o 40 hodín neskôr.
Eliminácia kritických hlasov

Zatknutie a útok na jeho noviny je jasný signál toho, čomu novinári a pozorovatelia médií hovoria, že nezávislá slobodná tlač mesta vstúpila do novej, temnejšej kapitoly. „Čína vidí úlohu médií v službe režimu ... teraz tento pohľad presadzuje aj v Hong Kongu,“ uviedol Mak Yin Ting, novinár a bývalý predseda asociácie novinárov v Hong Kongu.

Za posledné dve desaťročia sa v Hong Kongu mediálne slobody neustále zhoršujú. Čínska vláda začala bližšie spolupracovať s vlastníkmi médií a inzerentmi, zatiaľ čo v miestnych médiách podnikatelia so silnými väzbami na pevninskú Čínu poskupovali podiely. Rebríček mesta podľa indexu slobody tlače Reportéri bez hraníc klesol z 18. miesta v roku 2002 na 73. miesto v roku 2019.

TikTok zhromažďoval identifikátory zariadení Android, čím porušil pravidlá spoločnosti Google
TikTok údajne najmenej 15 mesiacov zhromažďoval údaje, ktoré identifikovali milióny jednotlivých zariadení Android - týmto krokom spoločnosť porušila pravidlá spoločnosti Google. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Veľké médiá ako Apple Daily ( bulvár známy naháňaním senzácií je jedným z mála Hong Kongských médií ochotných kritizovať vládu podporovanú Pekingom a vládnucu čínsku komunistickú stranu Číny ) boli hlavnými výnimkami. Publikovaním kritických článkov testovali hranice toho, čo je prijateľné v bežných médiách.

"Existovala citlivá rovnováha v tom zmysle, že štát používal svoje možnosti na udržanie značnej úrovne kontroly tlače, ale táto kontrola nebola úplná," uviedol Francis Lee, riaditeľ Školy žurnalistiky a komunikácie na Čínskej univerzite v Hong Kongu (CUHK).

„Určitý spôsobom sa dalo hrať túto hru. Práve teraz sa však hra mení. Teraz sa naozaj snažia získať väčšiu kontrolu alebo sa dokonca pokúsia získať úplnú kontrolu,“ povedal.

Izraelská koalícia uviazla na mŕtvom bode. Prichádzajú obavy z ďalších volieb
Netanjahu sa nepohodol s Gantzom kvôli načasovaniu štátneho rozpočtu. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Verejný vysielač RTHK, ďalší kľúčový mediálny hráč vysielajúci kritické názory, je po zrušení jednej zo satirických politických relácií v máji predmetom vládneho skúmania. Nedávno boli nahradení riaditelia správ iCable a NowTV, dvoch hlavných vysielacích staníc známych aj pre svoje nezávislé pokrytie udalostí.

Zahraničné médiá sa pravdepodobne dostanú pod ďalší tlak, keďže predstavitelia chcú prísť s myšlienkou akreditačného systému - metódy často používanej proti zahraničným novinárom na pevninskej Číne. Klub zahraničných korešpondentov v Hong Kongu uviedol, že niekoľko medzinárodných médií čelilo dlhým meškaniam so spracovaním víz pre novinárov. Pro-Pekingské noviny uviedli, že hongkonské imigračné oddelenie vytvorilo novú jednotku národnej bezpečnosti na kontrolu víz.

Síce sa tento týždeň zadržiavanie Laiho za podporu prodemokratických protestov očakávalo, no samotný verejný nájazd na kancelárie a zatknutie Laiho spolupracovníkov, ako aj jeho dvoch synov sa vôbec nedalo očakávať. Policajná razia bola vysielaná na živo.

"Je to divadlo, ktoré slúži výlučne na vytvorenie efektu chladu," uviedol Fang Kecheng, odborný asistent žurnalistiky na CUHK, ktorý sa zameriava na čínske kontinentálne médiá. "Súčasná stratégia vyvoláva niekoľko prípadov autocenzúry medzi novinármi," vyhlásil.

Odborníci tvrdia, že ak úrady spravia z Apple Daily odstrašujúci príklad, môžu tým umlčať kľúčové hlasy nesúhlasu a inšpirovať autocenzúru v meste. Je to stratégia, ktorá priblíži hongkonské mediálne prostredie k tomu na pevnine. Pevninské médiá podliehajú prísnym, ale nejasným pravidlám, ktoré podnecujú redaktorov, reportérov a zdroje k cenzúre.

Čínske akcie technologických firiem padli po tom, čo Washington ohlásil sankcie
Globálne akcie si v pondelok udržiavali stabilitu, pretože investori očakávajú príchod významného stimulačného balíku v USA. Avšak akcie veľkých technologických skupín v Číne klesli už druhýkrát potom, čo Washington ohlásil sankcie zamerané na... Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Mário Martinka


Novinári, ktorí pracujú v Hong Kongu, tvrdia, že novinárske  prostredie sa už zhoršilo. Odborníci a obyvatelia odmietajú diskutovať o témach, o ktorých sa obávajú, že ich vystavia riziku podľa všeobecne uplatňovaného bezpečnostného zákona.

Daisy Li, šéfredaktorka online médií CitizenNew, uviedla, že očakáva, že úrady budú obťažovať alebo sa pokúsia uzavrieť niekoľko menších internetových spravodajských webov, známych aj pre svoje nezávislé a kritické pokrytie. "Jedného dňa prídu. Je to len otázka času,“ povedala.
„Silná spomienka na slobodu“

Nie je však jasné, či táto kampaň strachu bude fungovať. Iba pár hodín po policajnom útoku na Apple Daily sa personál vrátil, aby pripravil noviny na nasledujúci deň. Vytlačilo sa päťkrát toľko kópií, ako je obvyklé. Obyvatelia začali od 2. hodiny rannej čakať na nákup výtlačkov čím ukázali novinám podporu.

Investori takisto ukázali podporu tým, že nakupovali akcie spoločnosti Next Digital, materskej spoločnosti Apple Daily, čim zapríčinili to, že hodnota akcií začala raketovo stúpať.

V utorok večer sa demonštranti zhromaždili v niekoľkých nákupných strediskách, kde demonštrovali proti zatknutiu Laia a ďalších. Zastáncovia práv tvrdia, že tieto protestné akty ukazujú, aké ťažké bude zaviesť rovnakú úroveň kontroly médií v Hong Kongu, ako na pevnine.

Na Slovensku v utorok pribudlo 75 prípadov ochorenia COVID-19
V utorok 11. augusta pribudlo 75 infikovaných koronavírusom. Národné centrum zdravotníckych informácií o tom informovalo na webe covid-19.nczisk.sk. Čítať ďalej
12 | 08 | 2020 | SITA


„V Hong Kongu ľudia vedia, aké sú ich hodnoty. Máte obyvateľstvo so silnou spomienkou na slobodu. Nepochybujem o tom, že sa úrady pokúsia (o zmenu), ale bude voči tomu odpor,“ povedala Maya Wang z Human Rights Watch.

Apple Daily sa postavil na vzdor a v utorok na prvej strane svojich novín sa zaviazal, že bude „bojovať“. George *, reportér spoločnosti Apple Daily, povedal, že on a mnoho jeho kolegov zostanú tak dlho, ako budú schopní.

"Toto sú opozičné noviny, rozhodli sme sa byť tu, takže sme očakávali, že to jedného dňa príde," uviedol. „Podľa nového zákona nás (noviny) môžu úrady zavrieť. Nemôžeme proti tomu veľa urobiť.“ Napriek tomu povedal: „Máme tendenciu zostať.“

Rovnako ako mnoho novinárov, aj Zoe neverila ubezpečeniu vlády, že nový bezpečnostný zákon by nepoškodil občianske slobody mesta, ako napríklad nezávislú slobodnú tlač. Napriek tomu bola šokovaná rýchlosťou a tvrdosťou vládnych opatrení. „Dnes je to Apple Daily, zajtra to môže byť jedno z online médií. V našej spoločnosti zostane iba jeden hlas. “

* Mená novinárov boli z bezpečnostných dôvodov zmenené

Odliv mozgov z Turecka: Prečo mladí ľudia v tejto krajine nevidia budúcnosť?
Komentár Burak Bekdil (Gatestone Institue) Čítať ďalej
09 | 08 | 2020 | Mário Martinka