TikTok zhromažďoval identifikátory zariadení Android, čím porušil pravidlá spoločnosti Google
12 | 08 | 2020 I Mário Martinka

TikTok údajne najmenej 15 mesiacov zhromažďoval údaje, ktoré identifikovali milióny jednotlivých zariadení Android - týmto krokom spoločnosť porušila pravidlá spoločnosti Google.


Podľa vyšetrovania Wall Street Journal táto prax umožnila platforme sledovať používateľov online. TikTok nezverejnil informácie o monitorovaní a ani užívateľom nedal možnosť rozhodnúť sa odstúpiť od zmluvy, píše nypost.com. TikTok údajne zhromažďuje tzv. MAC adresy z Androidov už viac ako rok, od aktualizácie aplikácie v novembri 2019.

Online obchody Apple a Google už roky zakazujú zhromažďovanie adries, ale spoločnosť TikTok patrila medzi 347 spoločností, ktoré v podmienkach stanovených Google Play Store našli medzery. Adresy sa zvyčajne získavajú z herných aplikácií a dôvodom sú cielené reklamy.

Vyšetrovanie prichádza v čase, keď čínsky TikTok čelí zvyšujúcemu sa tlaku na bezpečnosť údajov. Zároveň prichádza aj termín 20. septembra, kedy prostredníctvom nariadenia prezidenta Trumpa má TikTok predať svoje operácie v USA americkej spoločnosti.

Trump a jeho administratíva upodozrievajú pekinskú materskú spoločnosťou TikToku, ByteDance, z toho, že dáta z aplikácie môžu predávať do rúk čínskej vlády. TikTok prisľúbil, že nikdy nebude odovzdávať údaje o užívateľoch vláde a tvrdí, že americké spoločnosti ako Facebook a Google zhromažďujú od svojich používateľov oveľa viac osobných údajov.

Spoločnosti ako Twitter a Microsoft údajne prejavili záujem o akvizíciu operácií spoločnosti TikTok v USA, ale generálny riaditeľ spoločnosti ByteDance, Zhang Yiming, označil vynútený časový harmonogram predaja za „neprimeraný.“ Spoločnosť zvažuje právne kroky proti Trumpovmu príkazu.

Čínske akcie technologických firiem padli po tom, čo Washington ohlásil sankcie
Globálne akcie si v pondelok udržiavali stabilitu, pretože investori očakávajú príchod významného stimulačného balíku v USA. Avšak akcie veľkých technologických skupín v Číne klesli už druhýkrát potom, čo Washington ohlásil sankcie zamerané na... Čítať ďalej
10 | 08 | 2020 | Mário Martinka