Výbuchy v Iráne: Začal Izrael a USA kybernetickú vojnu?
14 | 07 | 2020 I Marek Molnár

V niekoľkých iránskych továrňach, ktoré boli zapojené do výroby odstrediviek pre svoj jadrový program a vývoj pokročilých balistických rakiet, nastali deštruktívne a tragické explózie. Irán má podozrenie, že sa udial kybernetický útok od USA, Izraela alebo oboch, píše vo svojom komentári Scott Ritter.


Koncom júna a začiatkom júla zasiahlo rôzne miesta v celom Iráne séria výbuchov, ktoré zabili desiatky ľudí a spôsobili rozsiahle škody. Dve z týchto lokalít sa vyznačujú najmä tým, že sú významné pre iránsku národnú bezpečnosť a účasť na technológiách súvisiacich s programami obohacovania jadrového paliva a výrobou balistických rakiet, ktoré USA a Izrael označili za hrozbu pre regionálny a medzinárodný mier a bezpečnosť.

Začiatkom piatku sa na predmestí Teheránu, ako aj v mestách Garmdareh a Qods údajne objavila séria výbuchov, so špekuláciami, že raketové depá boli zamýšľaným cieľom.

Presná príčina týchto dvoch výbuchov ešte nebola stanovená. Jedna, ktorá nastala v hale pre odstredivky, ktorá sa nachádza v závode na obohatenie paliva v Natanze, zostáva predmetom vyšetrovania. Druhá, v komplexe raketových odvetví Hemma, bola spojená s explóziou v plynovej nádrži.

Európske krajiny musia uznať Palestínsky štát skôr, ako bude neskoro
Nezastaví to izraelské plány na anexiu, ale v tomto okamihu by to bol zásadný krok správnym smerom Čítať ďalej
13 | 07 | 2020 | Mário Martinka


Zariadenie Natanz, o ktorom sa predpokladá, že sa podieľalo na zostavovaní pokročilých odstrediviek používaných pri obohacovaní jadrového paliva, bola vážne poškodená, čím sa vyšetrovanie o mesiac oneskorí, ak nie dlhšie. Zariadenie Hemma, o ktorom sa predpokladá, že sa podieľa na výrobe pokročilých balistických rakiet Shahib-3, tiež utrpelo vážne škody, presný rozsah však zostáva neznámy, pokračuje vo svojom komentári Scott Ritter.
Izrael to popiera

Izrael typicky odmietol akúkoľvek účasť na iránskych výbuchoch, pričom zároveň naznačil, že sa obáva aktivít islamskej republiky. Izraelský minister obrany Benny Gantz poznamenal, že „nie každý incident, ktorý sa objaví v Iráne, má nevyhnutne niečo spoločné s nami.“

Gantz potom naznačil, čo sa mohlo stať. „Všetky tieto systémy,“ uviedol s odkazom na iránske jadrové a raketové aktivity, „sú zložité. Majú veľmi vysoké bezpečnostné obmedzenia a nie som si istý, že (Iránci) vždy vedia, ako ich udržať.“

Pentagon vyzbrojuje svojich morských "bielych slonov" balistickými raketami (Vladimír Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
12 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Izraelský minister zahraničia Gabi Ashkenazi, ktorý bol kedysi v čele izraelských obranných síl, bol vo vyhlásení obozretnejší. "Aj napriek priebehu mnohých administratív máme dlhodobú politiku, ktorá neumožňuje Iránu disponovať jadrovými schopnosťami," poznamenal Ashkenazi.

„Tento (iránsky) režim s týmito schopnosťami je existenčnou hrozbou pre Izrael a Izrael mu nemôže dovoliť usadiť sa na našej severnej hranici.“ Pokiaľ ide o to, čo mohol Izrael urobiť, aby tomu zabránil, uviedol: "Prijímame opatrenia, ktoré radšej ostanú nevyslovené."
História sabotáží

Izrael aj USA majú dlhú históriu spolupráce, pokiaľ ide o tajné opatrenia zamerané na spomalenie iránskych jadrových a balistických raketových schopností. Asi najznámejší z nich bol vírus Stuxnet, ktorý v lete 2010 zasiahol zariadenie Natanz a bol zodpovedný za zničenie veľkého počtu odstrediviek používaných na obohacovanie uránu. Menej známym, ale rovnako účinným je dlhodobý program CIA na sabotovanie iránskych balistických rakiet a rakiet, ktoré sú zapojené do iránskeho vesmírneho programu, ďalej píše vo svojom komentári Scott Ritter.

Čína považuje výroky Pompea o Juhočínskom mori za neoprávnené
Čína v utorok odmietla výroky amerického ministra zahraničných vecí Mikea Pompea, ktorý nároky Číny v oblasti Juhočínskeho mora označil za nezákonné. Podľa Pekingu ide zo strany Washingtonu o "úplne neoprávnené" obvinenia, píše agentúra... Čítať ďalej
14 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR


Snáď najznámejšie verejné preukázanie tohto programu bolo vo forme tweetu od prezidenta Trumpa z augusta 2019, ktorý nasledoval po výbuchu iránskeho vesmírneho vozidla na jeho štartovacej ploche počas konečných príprav na odlet. „Spojené štáty americké,“ tweetoval Trump, „sa nezúčastnili na katastrofickej nehode počas príprav na finálnom spustení Safir SLV Launch v Semnan Launch Site One v Iráne. Prajem Iránu všetko najlepšie a veľa šťastia pri určovaní toho, čo sa stalo v Site One“.

Ťažisko sabotážneho úsilia CIA spočíva v jeho schopnosti preniknúť do nezákonných dodávateľských reťazcov na čiernom trhu, ktoré Irán používa na podporu svojich programov, a preniknúť do chybných materiálov, ktoré po inštalácii spôsobia katastrofické zlyhanie.

Gantzova narážka na zložitosť iránskeho jadrového a balistického úsilia a „bezpečnosť“ (neschopnosť Iránu udržiavať tieto systémy) poskytuje presvedčivé dôkazy o tom, že Izrael bol s najväčšou pravdepodobnosťou v spolupráci s CIA schopný získať prístup k dodávateľom, ktorí sa podieľali na stavbe lokalít Natanz aj Hemmat. Toto pravdepodobne zahŕňalo distribúciu zemného plynu na priemyselné účely. Poškodené senzory alebo ventily môžu viesť ku katastrofickým poruchám a viesť k masívnym, veľmi deštruktívnym udalostiam.

OSN zistila, že vražda Kásema Solejmáního porušila medzinárodné právo. USA však žiadne dôsledky nepocítia
Pre Ameriku nemá medzinárodné právo žiadny význam. Podľa názoru Washingtonu sa to týka iných krajín, ale nie ich. Toto odôvodnené vyhlásenie OSN je žiaľ v konečnom výsledku bezvýznamné, píše vo svojom komentári na rt.com Scott... Čítať ďalej
10 | 07 | 2020 | Preklad: Marek Molnár

Iránske mlčanie ako dôkaz

Oficiálne iránske stanovisko je, že aj keď určilo presnú príčinu predmetných výbuchov, nezverejňuje tieto informácie z dôvodu národnej bezpečnosti. Toto by malo zmysel v prípade akejkoľvek sabotáže pochádzajúcej z chybných snímačov a ventilov - Irán by musel spätne analyzovať svoje akvizičné úsilie, identifikovať všetky materiály získané spolu s chybnými komponentmi a bezpečne ich odstrániť z miesta, kde boli nainštalované. Irán by sa pred implementáciou nových postupov musel tiež pokúsiť zistiť, ako a kde zlyhali ich kontrarozviedky a bezpečnostné systémy, ďalej poznamenáva vo svojom komentári Scott Ritter.

Chýbajúce konkrétne vysvetlenie však nebránilo starším Iráncom špekulovať o príčine výbuchov alebo páchateľoch. „Reakcia na kybernetické útoky je súčasťou obrannej sily krajiny,“ poznamenal šéf iránskej civilnej obrany Gholamreza Jalili. "Ak sa preukáže, že naša krajina bola zasiahnutá počítačovým útokom, odpovieme."

Iránska tlačová agentúra (IRNA) naznačila, že po výbuchoch v Natanze a Hemmate sa môže vyskytnúť väčšia kríza. "Irán sa doteraz pokúsil zabrániť zintenzívneniu kríz a vytváraniu nepredvídateľných podmienok a situácií," poznamenala IRNA a dodala, že "prekročenie červených čiar Iránskej islamskej republiky nepriateľskými krajinami, najmä sionistickým režimom (Izrael) a USA, znamená, že stratégia by sa mala zrevidovať."

Preteky v zbrojení nahrádza honba za umelou inteligenciou (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Iveta Machová

Potenciálny chaos

Je nepravdepodobné, že by sa Irán snažil neprimeraným spôsobom reagovať na akýkoľvek deštruktívny kybernetický útok - neočakávajte, že rakety budú lietať proti izraelským alebo americkým základňam v regióne. Namiesto toho pravdepodobne Irán nasadí svoje veľmi schopné útočné počítačové zbrane na cielenú odvetu, buď proti zariadeniam v Izraeli alebo USA, alebo proti regionálnym cieľom spojeným s niektorou z týchto krajín.

Kybernetická vojna je nový fenomén, ktorý môže spôsobiť značné vedľajšie škody na civilnej infraštruktúre v cieľovom štáte, ako aj tretím stranám, ktoré sa priamo nezúčastňujú na danom konflikte. Ak by mal Izrael alebo USA skutočne viesť deštruktívny kybernetický útok na Irán, takmer určite dôjde k odvetným opatreniam.

Nie je však známe, kde sa tento cyklus počítačovej vojny skončí. Vzhľadom na komplexnú realitu kybernetického boja, keď sa počítačové vírusy uvoľňujú spôsobom, ktorý vedie ku globálnej kybernetickej pandémii, je potrebné položiť si otázku, či výsledok dosiahnutý v rozsudku Natanz a Hemmat stojí za potenciálne riziko. Ak má byť história lekciou, tak odpoveď bude znieť "nie", dodáva na záver vo svojom komentári Scott Ritter.

Kto v skutočnosti financoval Taliban, aby zabíjal Američanov?
Americkí politici bez dôkazov obviňujú Rusko z financovania Talibanu, ktorí zabíjali amerických vojakov, ale ignorujú fakty o tom, kto skutočne vyzbrojil a financoval teroristické skupiny v Afganistane, píše vo svojom komentári Sreeram... Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Marek Molnár