Kto v skutočnosti financoval Taliban, aby zabíjal Američanov?
06 | 07 | 2020 I Marek Molnár

Americkí politici bez dôkazov obviňujú Rusko z financovania Talibanu, ktorí zabíjali amerických vojakov, ale ignorujú fakty o tom, kto skutočne vyzbrojil a financoval teroristické skupiny v Afganistane, píše vo svojom komentári Sreeram Chaulia.


Tvrdenie niektorých spravodajských agentúr USA, že Rusko financovalo Taliban, aby zabíjali amerických vojakov v Afganistane, vyvolalo vo Washingtone značné rozhorčenie. Demokratická strana obnovila tirádu, že prezident Donald Trump je voči Rusku mäkký a nastolili nové požiadavky, aby pridal ďalšie sankcie voči Rusku.

Počas prezidentských volieb v USA je užitočným nástrojom opätovné použitie karty „Rusko“ na vyfarbenie Trumpa ako nekompetentného v oblasti národnej bezpečnosti alebo ako hlavného veliteľa, ktorý zradne tajil kolíziu s Ruskom s cieľom preliať krv amerických vojakov.

Trump prisľúbil porážku "radikálnej ľavice"
Trump chce poraziť "radikálnu ľavicu, marxistov, anarchistov, štváčov a rabovačov". Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | SITA


Pre liberálny tábor v USA nič nevyvolá emócie viac, ako Rusko a jeho údajné zlé činy po celom svete. Napriek tomu, že Rusko aj Taliban odmietli akúkoľvek spoluprácu, poradca pre národnú bezpečnosť Trumpa Robert O'Brien objasnil, že teória Ruska a Talibanu bola „nepodložená“, a to aj napriek tomu, že informácie centrálnej spravodajskej služby (CIA) o Rusku „motivujú“ Taliban, pokračuje vo svojom komentári Sreeram Chaulia

Táto extrémne zamotaná situácia má všetko spoločné s americkou domácou politikou a len málo s ruskou zahraničnou politikou. Americkí politici obviňujú Trumpa z nedbanlivosti alebo naivity voči Rusku, pričom pohodlne ignorujú fakty o tom, kto skutočne vyzbrojil a financoval Taliban a niekoľko ďalších teroristických skupín v afganskej komplexnej mnohostrannej vojne, ktorá sa začala americkou inváziou v roku 2001.

Vodca ultrapravicových milícií Three Percenters predpovedá koniec Ameriky do roku 2021 a varuje pred novou občianskou vojnou
S príchodom amerického volebného obdobia sa ozbrojené sily The Three Percenters pripravujú na protidemokratické povstanie. Skupina bola obvinená z neonacizmu, ale jeden z jej vodcov sa obhájil tým, že iba chráni vôľu ľudu, informuje portál... Čítať ďalej
05 | 07 | 2020 | Timotej Dudka

Zabudli ste na Pakistan?

Americkí strategickí experti, spravodajské agentúry a vojenskí velitelia už roky zastávajú takmer jednomyseľný a jednotný názor, že svätyňa a sponzorstvo Talibanu pochádza z častí pakistanského vojenského zriadenia a jeho spojeneckej džihádistickej infraštruktúry cez hranice medzi Pakistanom a Afganistanom.

Námestník ministra prezidenta Georgea W. Busha Richard Armitage hovoril o „podstatných informáciách, že Pakistanská vláda poskytla priamu pomoc Talibanu v rokoch 2002 až 2004“, v rozhodujúcom období, keď sa Taliban zoskupil a znovu sa objavil, aby bojoval proti USA.

V roku 2011 predseda spoločného náčelníka štábu USA pod vedením prezidenta Baracka Obamu, admirál Mike Mullen, označil obávanú teroristickú sieť Haqqani, ktorá uskutočnila niekoľko teroristických útokov na americké sily, že je takmer neoddeliteľná od Talibanu, „skutočnej zložky ozbrojených síl“.

Môžu pribudnúť stovky miliónov utečencov, upozorňuje mimovládka
Pre katastrofy zapríčinené prírodou či človekom sa môžu dať do pohybu ďalšie stovky miliónov migrantov. Čítať ďalej
20 | 06 | 2020 | Peter Haluza, SITA


Ďalej v roku 2018 náčelník štábu armády USA za prezidenta Trumpa, generál Mark Milley, nariekal, že je "veľmi ťažké odstrániť" povstanie v Afganistane, pretože "Taliban, Haqqanis a ďalšie organizácie v skutočnosti využívajú niektoré prístavy v pohraničných oblastiach na pakistanskej strane.“

Napriek dôkazom, ktoré zozbierali národné bezpečnostné inštitúcie USA, že Pakistan bol hlavným zahraničným podporovateľom Talibanu, Washington túto spojitosť neprelomil. USA síce vedia, čo sa deje v teréne, ale kumulatívne poskytli Pakistanu pomoc vo výške 33 miliárd dolárov v rokoch 2002 až 2018, kým rozrušený prezident Trump nezastavil prívod peňazí a nezastavil tak Pakistan, ktorý poskytoval bezpečný raj pre „agentov chaosu“, ktorí zabíjajú Američanov v Afganistane.

Ak urobíte jednoduchý výpočet finančnej a civilnej pomoci, ktorý USA poskytli Pakistanu (finančné prostriedky do siete Taliban a Haqqani), dospejete k záveru, že USA nepriamo financovali násilné útoky na svojich vlastných amerických vojakov v Afganistane. Demokrati, ktorí spájajú Rusko a Taliban, sa neodvážia analyzovať tieto fakty a priznať si tak zodpovednosť, ďalej poznamenáva Sreeram Chaulia.

„Aby Európa prežila, musí prežiť jej hospodárstvo“. Rozhovor s Angelou Merkelovou
Prepis diskusie nemeckej kancelárky o Covid-19, Brexite a globálnych výzvach, pre The Guardian Čítať ďalej
03 | 07 | 2020 | Mário Martinka

Americké vojnové hospodárstvo

Pravda je však tmavšia ako len zasahovanie Pakistanu do susedného Afganistanu. V rámci protipovstaleckého povstania proti Talibanu americké okupačné sily v Afganistane sponzorovali množstvo miestnych vojakov, súkromných milícií, polovojenských jednotiek a etnických podnikateľov, ktorí boli mimoriadne brutálni a nezákonní.

Podľa forenzného účtovníka, ktorý bol citovaný portálom Washington Post, z pridelených kontraktov ministerstva obrany USA v hodnote 106 miliárd dolárov „asi 40 percent peňazí skončilo vo vreckách povstalcov, zločineckých syndikátov alebo skorumpovaných afganských úradníkov.“ Vyšetrovateľ na úvod uviedol, že „18 percent zmluvných peňazí smerovalo do Talibanu, Haqqani a ďalších povstaleckých skupín.“

Na jednej strane boli americkí diplomati a vojenskí pracovníci, ktorí sa pokúšali odvrátiť džihádistickú hrozbu Talibanu a Al-Káidy. Avšak na druhej strane bola vojnou spustošená ekonomika v Afganistane, kde vládla korupcia plná chaosu, v ktorej prvky americkej štátnej štruktúry umožnili vojakom, aby udržiavali afganský štát slabý a neschopný vládnuť.

Netanyahu naznačuje odloženie plánov na anexiu Západného brehu
Izraelský premiér naznačuje, že by sa lehota na anexiu nemusela dodržať. Táto myšlienka prichádza po tom čo Benny Gantz vyhlásil, že Covid-19 je naliehavejší problém ako anexia, píše theguardian.com Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Mário Martinka


V roku 2016 sa generálny inšpektor USA pre obnovu Afganistanu (SIGAR) zmienil, že „vláda USA by mala obmedziť spojenectvá s malígnymi motorovými maklérmi a usilovať sa o vyváženie všetkých krátkodobých ziskov z týchto vzťahov s rizikom, že posilnenie týchto aktérov povedie k systémovej korupcii."

Z dlhodobého hľadiska je dlhotrvajúca afganská vojna, ktorá stála životy takmer 2 400 amerických vojakov a zabila 1 100 ďalších vojakov z viacerých koaličných partnerských krajín USA, fiaskom, ktorého hlavnou príčinou boli zavádzajúce americké politiky a nebezpečné americké spojenectvá. Obviňovať Rusko alebo Irán, je zúfalý pokus politiky USA.

Vyhlasovanie neoverených tvrdení, že Rusko financovalo Taliban, aby útočilo na Američanov, je však číre pokrytectvo a ide o odklon od zavinenia viacerých administratív USA vrátane Demokratického predsedníctva Baracka Obamu za to, že vážne nezvládol afgánsku vojnu a vystavil tisíce životov amerických vojakov riziku.

NATO schválilo obranný plán pre Poľsko a Pobaltie; Turecko ho už nebojkotuje
Severoatlantická aliancia schválila v utorok nový obranný plán pre Poľsko a tri pobaltské štáty po tom, ako sa podarilo dosiahnuť kompromis s Tureckom, ktoré predtým tento plán bojkotovalo. Uviedla to v stredu tlačová agentúra AFP s odvolaním sa na... Čítať ďalej
01 | 07 | 2020 | Imrich Kovačič / TASR