V zahraničí nazývajú Slovensko hypermarketom zbraní pre zločincov
08 | 07 | 2020 I Jaroslav Fabok

V zahraničí sa čoraz viac vynárajú prípady trestných činov, v ktorých figurujú strelné zbrane pochádzajúce zo Slovenska. 


Portál Dnes 24, s odvolaním sa na britské noviny Liverpoolecho, píše o najnovšom prípade, v ktorom zohrala kľúčovú úlohu zbraň vyrobená na Slovensku. Dvoch mužov a jednu ženu tamojší vyšetrovatelia obvinili z pokusu ublíženia na zdraví a zo streľby. 

Obvinení použili „slovenskú samonabíjaciu pištoľ Grand Power 9-mm PAK s hlavňou do 30 cm,” priblížil britský portál. Streľba si vyžiadala zásah viacerých policajných zložiek, ktoré boli na mieste činu prítomné. 

Šírenie koronavírusu sa podľa WHO zrýchľuje, očakáva sa nárast počtu úmrtí
Čoskoro môže nasledovať aj prudký nárast počtu úmrtí. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | TASR


Podobné prípady sa odohrali aj v minulosti kedy viaceré zahraničné portály začali o Slovensku hovoriť ako o hypermarkete zbraní, ktoré na svoje účely zneužíva organizovaný zločin. Mafia a podsvetie mali pri svojich akciách viackrát použiť samopaly, revolvery či náboje pochádzajúce zo Slovenska. 

Web Dnes 24 upozorňuje, že zahraničné policajné a justičné zložky Slovensko označujú za zdroj nelegálnych zbraní. Napríklad Španielsku sa pred nedávnom podarilo rozbiť najväčšiu sieť obchodníkov so zbraňami v rámci Európy. 

V tomto prípade bolo zadržaných až 12-tisíc kusov zbraní, nábojov či iných komponentov. Z dostupných informácií vyplýva, že pôvod zbraní je možné spojiť so Slovenskom. 

Slovenské zbrane mali v iných prípadoch poslúžiť aj teroristom. Francúzske bezpečnostné zložky tvrdia, že znefunkčnené zbrane pochádzajúce zo Slovenska mali poslúžiť pri parížskych útokoch na redakciu Charlie Hebdo, ale aj pri streľbe na koncerte kapely Eagles of Deadmetal. Útoky si vyžiadali vyše 130 obetí. 

Bojový laser PERESVET proti americkej vesmírnej armáde (Vladimir Prochvatilov)
Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Iveta Machová