Bojový laser PERESVET proti americkej vesmírnej armáde (Vladimir Prochvatilov)
08 | 07 | 2020 I Iveta Machová

Komentár  Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Rusko má odpoveď na urýchlenú militarizáciu vesmíru Spojenými štátmi


Americký portál The Space Review, 15. júna, uverejnil investigatívny článok známeho analytika v oblasti sovietskych a ruských vesmírnych programov, Barta Hendrickxa Peresvet: a Russian mobile laser system to dazzle enemy satellites( „Peresvet“: ruský mobilný laserový systém na oslnenie nepriateľských satelitov).

„Zdá sa,“ píše Hendrickx, „že Rusko vyvíja potenciál protivesmírnej obrany,  ktorá nemá obdobu v žiadnej inej krajine.“ Možno že sa Hendrickxova publikácia nie náhodne zhodovala s odtajnením časti novej vesmírnej stratégie amerického ministerstva obrany, ktorá, ako sme písali, uvádza, že Pentagon považuje vesmír za oblasť vojenského pôsobenia. Americká armáda má v úmysle využiť priestor okolo  Zeme na prieskumné účely a na rozmiestnenie úderných komplexov z orbitálnych bojových základní.

Magnetické pole Zeme je 10-krát nestabilnejšie, ako sa očakávalo
Štúdia vedcov z Veľkej Británie a USA ukazuje, že magnetické pole Zeme, ktoré nás chráni pred ničivými slnečnými erupciami Slnka, môže byť až 10-krát nestabilnejšie, ako sa doteraz myslelo, informuje portál RT. Čítať ďalej
08 | 07 | 2020 | Marek Molnár


Čím môže Rusko čeliť urýchlenej militarizácii kozmického priestoru  Spojenými štátmi? Odpoveď existuje. Jedná sa o bojové laserové systémy „Peresvet“, o ktorých ruský prezident Vladimír Putin hovoril 1. marca 2018 v príhovore k Federálnemu zhromaždeniu, keď bol  spolu s ďalšími prelomovými systémami zbraní  avizovaný bojový laserový komplex (BLK) „Peresvet“ .

1.decembra 2018 sa bojové laserové systémy „Peresvet“ ujali bojovej služby. Uviedol to náčelník generálneho štábu ozbrojených síl RF, generál armády Valerij Gerasimov na stretnutí so zástupcami vojensko-diplomatických zborov akreditovaných v Rusku. Generál uviedol, že komplexy „Peresvet“ sú v bojovej pohotovosti „v oblastiach pozícií mobilných nespevnených raketových systémov, s úlohou zakrývať ich manévrovacie operácie“.

Táto správa vyvolala nervóznu reakciu amerických vojenských analytikov, keďže Rusko bolo v danom momente prvou a jedinou krajinou, ktorej ozbrojené sily disponovali bojovým laserom, schopným vykonávať strategické úlohy. Takže autor článku v americkej publikácii s veľkým menom We Are The Mighty (Sme mocní), bez toho, aby poprel, že Rusko by mohlo vytvoriť takúto zbraň, vyjadril pochybnosti o tom, že „Peresvet“ je skutočný bojový laser, pretože  na videu  Ministerstva obrany Ruskej federácie nebola ukázaná jeho bojová činnosť.

Jednako však Bart Hendrickx, ktorého publikácia bola uverejnená tri dni pred odtajnením viacerých ustanovení novej vesmírnej stratégie Pentagonu, nepochybuje o tom, v ruskej armáde sa objavili laserové zbrane. Po preštudovaní desiatok verejných zdrojov dospel k záveru, že BLK „Peresvet“ je nasadený v základniach strategických raketových síl, kde sa nachádzajú mobilné systémy medzikontinentálnych balistických rakiet (ICBM), v posádkach ICBM neďaleko Tejkova, Joškar-Oly a Novosibirska, pričom na niektorých satelitné snímkach  na Google Earth sú na zemi viditeľné mobilné laserové zariadenia „Peresvet“ („Relight“) umiestnené mimo krytu.

Preteky v zbrojení nahrádza honba za umelou inteligenciou (Valentin Katasonov)
Komentár Valentina Katasanova (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Iveta Machová


"Väčšina analytikov súhlasila s tým, že „Peresvet“ ... bol navrhnutý tak, aby poškodil optické systémy zariadení, ktoré sa snažia napadnúť alebo objaviť mobilné ICBM - lietadlá, UAV, riadené strely alebo satelity ... Ak sú nepriateľské prieskumné satelity oslepené laserovým lúčom, stratia schopnosť monitorovať pohyb mobilných ICBM, “ - píše Hendrickx.

Hendrickx potvrdzuje svoj predpoklad týkajúci sa možných protisatelitných misií  „Peresveta“ odkazom na dva ruské patenty, ktoré podľa jeho názoru opisujú prvky tohto systému a hovoria, že je určený na monitorovanie a čistenie vesmírneho odpadu.

0 myšlienke použitia laserov na zacielenie optických systémov satelitov sa  už mnoho rokov  diskutuje v literatúre o protivesmírnej obrane. Zvyčajne sa rozlišuje medzi „oslnením“ (dazzling) a „oslepením“ (blinding). Osvetlenie optických a elektro-optických systémov vedie k dočasným stratám ich detekčných schopností tým, že sú zaplnené svetlom, ktoré je jasnejšie ako svetlo, ktoré sa snažia zobraziť. Oslepenie spôsobuje nenapraviteľné poškodenie takýchto systémov. Pretože optické a elektro-optické zariadenia sú veľmi citlivé na svetlo, na dosiahnutie týchto cieľov postačuje relatívne malá úroveň výkonu.

Mafia z americkej vojenskej akadémie West Point (Leonid Savin)
Komentár Leonida Savina (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
07 | 07 | 2020 | Zuzana Perželová


Hendrickx je presvedčený, že BLK „Peresvet“ je navrhnutý tak, aby zakryl pohyb mobilných ICBM dočasným osvetlením alebo trvalým oslepením optických systémov nepriateľských prieskumných satelitov. Presná charakteristika BLK „Peresvet“ však nie je známa ani Hendrickxovi, ani iným odborníkom.

Dmitrij Ustinov s vývojármi "Terra-3"


Sovietsky zväz bol priekopníkom vo výrobe laserových zbraní. Vývojom bojových laserov sa v polovici 60. rokov začalo zaoberať  TsKB „Almaz“. Najznámejším výsledkom bolo skonštruovanie lietadla „A-60“ - zmodernizovaného „IL-76“, vybaveného výkonným laserom. Jeho zameraním bola protilietadlová, protibalistická a protiraketová obrana. „A-60“ absolvoval celý skúšobný cyklus v rokoch 1983-1987 ako súčasť protiraketového obranného programu „Terra-3“. Pozemná zložka „Terry-3“ s dvoma lasermi - tuhá látka (rubínová) a plynová dynamika - bola nasadená vo výcvikovom stredisku Sary-Šagan v Kazachstane.



10.októbra 1984 jeden z komponentov „Terry-3“, laserový lokátor 5N26 / LE-1, z iniciatívy ministra obrany ZSSR Dmitrija Ustinova, zmeral parametre raketoplánu American Challenger. Na jeseň roku 1983, počas trinásteho letu raketoplánu Challenger, keď jeho obežná dráha prechádzala oblasťou testovacieho miesta Cary-Šagan, ho ožiaril LE-1, ktorý pracoval v detekčnom režime s minimálnym vyžarovacím výkonom. Výška obežnej dráhy raketoplánu bola 365 km. Presné určenie cieľa laserového systému bolo vydané radarovým meracím systémom 5H25 „Argun“.

Ako neskôr informovala posádka raketoplánu Challenger, keď prelietavali oblasťou jazera Balchaš, raketoplán náhle stratil spojenie, došlo k poruchám v činnosti systémov a samotní astronauti pocítili indispozíciu. Američania začali pátrať a čoskoro si uvedomili, že posádka bola vystavená nejakému umelému pôsobeniu. USA podali proti Sovietskemu zväzu oficiálny protest. Následne sa na sprevádzanie/pozorovanie/zameranie raketoplánov  laserový systém nepoužíval a počas perestrojky ho v auguste 1989 ukázali LE-1 americkej delegácii. Dá sa predpokladať, že ak by LE-1 ožiaril raketoplán na plný výkon, loď by havarovala.

V nadchádzajúcich rokoch bude pozemný BLK „Peresvet“ umiestnený na lietadlovej lodi, uviedol v rozhovore pre noviny Krasnaja Zvezda námestník ministra obrany Ruskej federácie Alexej Krivoručko. Bojové lasery sa vyvíjajú aj v Spojených štátoch, ale žiadny z týchto projektov nebol dokončený a neočakáva sa, že by sa nachádzali v armáde. „Peresvet“ je jediný bojový laser na svete, ktorý využíva armáda.

"Battle for Heaven" - O novej stratégii vesmírnej bezpečnosti USA (Vladimír Kudrjacev)
Komentár Vladimíra Kudrjavceva (Fond strategickej kultury) Čítať ďalej
06 | 07 | 2020 | Iveta Machová