Rusko je na „súdny deň“ pripravené
16 | 03 | 2020 I Preklad: Redakcia HD

Ruské štátne rezervy sú schopné čeliť jadrovej vojne i akejkoľvek epidémii. Píše Komsomolská pravda.




Štruktúra rezerv zodpovedá meniacemu sa charakteru hrozieb. Kľúčovou je efektívnosť.

Zástupca šéfa ruských Štátnych rezerv Igor Gučas prezradil, kedy ich možno použiť a za akých podmienok.


Na koľko dní má Rusko zásoby potravín? Čo by znamenal prípadný núdzový stav? Môže nastať nedostatok toaletného papiera? Kde sú núdzové sklady? Všetky tieto otázky sú v súčasnosti aktuálne. Odpovie na nich predstaviteľ jednej z najviac utajovaných agentúr ruskej vlády.



Všetci sa obávajú koronavírusu. Má Rusko dostatok zásob? A ako dlho vydržia?

Rosrezerv sa podieľa na zabránení šírenia koronavírusu. Postup koordinuje s operačným veliteľstvom pod vedením vicepremiérky Tatiany Golikovovej. Zloženie štátnych hmotných rezerv je však tajné. Preto nie je možné zverejniť presné čísla. Napríklad zoznam tovaru. Môžem len povedať, že štruktúra rezerv vychádza z analýzy potenciálnych hrozieb. Medzi nimi môže byť aj dočasné prerušenie dodávok potravín spôsobené mimoriadnymi situáciami.



Zvýšili ste aktuálne stav zásob?

Štruktúra zásob zodpovedajúca meniacemu sa charakteru hrozieb je kľúčovým faktorom účinnosti štátnych rezerv. Na jej aktualizácii pracujeme priebežne. Takže v súvislosti s hrozbou epidémie koronavírusu sme pridali do zoznamu nové položky. Hlavne ochranné pomôcky a zdravotnícke potreby. Zoznam a normy potravín nie je potrebné meniť.


AKTUALIZOVANÉ: Štátne hmotné rezervy podpísali zmluvy na dodanie 30 miliónov rúšok
Správa štátnych hmotných rezerv (SŠHR) podpísala zmluvy na dodanie 30 miliónov chirurgických rúšok a ďalších ochranných pomôcok. Čítať ďalej
15 | 03 | 2020 | TASR, SITA

Obyvatelia sa obávajú, že v lekárňach je málo rúšok. Majú ich Štátne rezervy dostatok?

Potrebné zásoby zdravotníckych potrieb v prípade epidémie a vojenských operácií udržujeme stále. Konkrétny zoznam a množstvo, ako som už povedal, nemožno pomenovať. Vo všeobecnosti ale ide o základné dlhodobé potraviny, palivo, kovy, chemické výrobky a iné strategické priemyselné materiály. Tiež vybavenie na podporu života, stroje na odstránenie následkov prírodných a človekom spôsobených mimoriadnych udalostí. Máme všetko, čo je treba na zvládnutie potenciálnych krízových situácií.



Ak v obchodoch dôjde soľ, čaj či toaletný papier. Dokážu to Štátne rezervy zvládnuť?

Štátne rezervy možno podľa zákona použiť i na podporu trhu. To znamená, že zásoby možno uvoľniť do voľného predaja. Prirodzene, vždy v súlade s cieľmi, ktoré určí Vláda Ruskej federácie.




Časť ruských zásob pre zvládnutie krízových situácií

Museli ste už niekedy časť rezerv použiť?

Naposledy v roku 2013. Cieľom bolo podporiť zatopený Ďaleký východ. Dodali sme veľké objemy hlavných potravín do obchodných sietí v regióne. Čo umožnilo stabilizovať ceny základných potravín. Potraviny tak boli napriek záplavám nielen cenovo dostupné, ale vďaka rezervám i vysoko kvalitné. Aby sa predišlo panike, často stačí zverejniť úmysel o uvoľnení tovaru štátnych rezerv. Takto sme napríklad v roku 2006 zabránili „soľnej panike“. V roku 2011 sme zasa relatívne malým množstvom cukru úplne stabilizoval trh znepokojený zlou úrodou cukrovej repy.


Podnikateľom musíme poskytnúť viac času, tvrdí SaS o pripravovaných opatreniach v súvislosti s koronavírusom
Prichádzajúca nová vláda už pracuje na opatreniach, ktoré majú pomôcť podnikateľom prekonať nepriaznivé dopady šírenia koronavírusu. Čítať ďalej
16 | 03 | 2020 | SITA

Ako vyzerajú vaše sklady? Sú nejako špeciálne chránené?

Skladovacie priestory sa nachádzajú po celom Rusku. Všetky sú strážené špeciálnymi bezpečnostnými zložkami. V prípade potreby dokážu Štátne rezervy zabezpečiť nepretržité dodávky.



V prípade jadrovej vojny

Skladiská, ktoré sú nadzemné, vyzerajú zdanlivo celkom bežne. Z dôvodu, aby na seba nepritiahli neprimeranú pozornosť. Hoci ide o dobre strážené zariadenia.


Podľa dostupných zdrojov existujú ale tiež podzemné kryty. Najhlbší by sa mal nachádzať približne 200 km od Moskvy. Je v hĺbke 100 metrov v mieste bývalej podzemnej ťažby. Dlhé široké galérie by v ňom mali umožňovať aj nákladnú dopravu. V sklade sa prirodzene udržuje konštantná teplota 8 až 10 stupňov po celý rok. Z tohto dôvodu veľa výrobkov ako napríklad cukor vydrží dlhšie ako na iných miestach. Podobné sklady by mali odolať i jadrovému útoku.



Čo je v rezervách

Potraviny, nápoje, tabakové výrobky, textil, oblečenie, koža a kožené výrobky, liečivá, drevo a korok, výrobky zo slamy a prúteného materiálu, nábytok, papier a výrobky z neho, uhlie, kovy, rudy, koks, ropné produkty, palivo, počítače, elektronika, optické zariadenia, stroje a priemyselné zariadenia, motory, dopravné zariadenia, chemické výrobky a látky.




Štruktúra rezerv vychádza z potrieb, ktoré určí Vláda Ruskej federácie.

Z histórie

Štátne rezervy vznikli ešte 17. októbra 1931. V bývalom Sovietskom zväze plnili funkciu riadenia potravinových a mobilizačných zásob. Na začiatku zahŕňali 11 domácich a 68 dovážaných tovarov. Od roku 1939 sa aktívne dopĺňali pre prípad vojny. Mobilizačné zásoby priemyslu sa zvýšili takmer o 60 %.


Od napadnutia ZSSR fašistickým Nemeckom 22. júna 1941 sa systém prepol do nepretržitého režimu. Riešil problémy so zásobovaním frontu i zázemia.


V roku 1986 rezervy uvoľnili na stavbu sarkofágu nad havarovanou jadrovou elektrárňou v Černobyle tisícky ton kovu. Zamestnanci rezerv sa zúčastnili aj na odstraňovaní následkov niekoľkých zemetrasení.


V deväťdesiatych rokoch zabezpečili Štátne rezervy až polovicu mesačnej spotreby výrobkov v dotovaných regiónoch. Za prostriedky z predaja vzácnych prvkov, farebných kovov a pohonných hmôt nakupovali potraviny pre obyvateľstvo.


V súčasnosti sieť rezervných skladov pokrýva celú krajinu, vrátane Krymu.



Rezervy si zatiaľ nechajme

„V situácii, keď tu máme koronavírus a pokles cien ropy, spoliehajme sa na vlastnú produkciu. V roku 2014 sme zažili podobnú situáciu a zvládli sme ju. Vylepšili sme i systém bankových platieb. Už nie sme závislí od zahraničia. V poľnohospodárstve sme v podstate sebestační. Najmä čo sa týka obilnín, cukru a mäsa. Horšie je to s mliekom. Zároveň sme však zvýšili dovoz čínskych rýb. Máme pritom dosť domácich. Možno nás terajšia situácia pritlačí, aby sme podporili domáce výrobky z rýb. Čo bude zrejme ozaj problém, sú textil a polymérové ​​výrobky i hračky. Máme však vlastné možnosti. Napríklad textilnú výrobu môžu spustiť v Ivanovskej a Kostromskej oblasti. Nie je preto nutné siahať na rezervy. A spoliehať sa znova na dovoz nových tovarov“. hovorí Dmitrij Šatochin (člen Rady federácie)


Rusi sa pripravujú na Tretiu svetovú
Čo treba mať po ruke v prípade Tretej svetovej vojny Čítať ďalej
14 | 03 | 2020 | Preklad: Redakcia HD