Rysuje sa nové "ohrozenie svetového mieru". Môžu za to zlaté rezervy Ruska
22 | 05 | 2019 I Roman Suchý

V prvom štvrťroku 2019 dosiahli ruské zlaté rezervy rekordnej úrovne za posledných šesť rokov. Je to zlý signál pre svetový mier, napísal Daily Express.


Článok však nepôsobí dôveryhodne, keďže obsahuje protirečiace si tvrdenia a podobá sa skôr zmätenej propagande.

Noviny pritom uviedli, že "Moskva sa týmto spôsobom snaží chrániť svoje hospodárstvo pred finančnou krízou a zároveň znižovať svoju závislosť na dolári."

Rusko dlhodobo zvyšuje svoje zlaté rezervy, ale v prvom štvrťroku 2019 dosiahlo rekordnú úroveň za posledných šesť rokov, uviedol Daily Express s odkazom na dáta z World Gold Council.

Od začiatku roka do konca marca zvýšila Moskva svoje zlaté rezervy o 145 a pol tony. Adrian Ash, vedecký riaditeľ spoločnosti BullionVault, povedal, že Putinové rozsiahle nákupy zlata sú zlým znamením pre svetový mier.

"Veľké nákupy zlata vládami alebo centrálnymi bankami sú zriedka dobrým znamením pre svetový mier a spoluprácu," dodal.

Moskva akumuluje svoje zlaté a devízové ​​rezervy súbežne s poklesom podielu investícií do amerických dlhopisov a "dedolarizacií" ekonomiky. Týmto spôsobom sa Rusko snaží chrániť pred potenciálnym poklesom svetovej ekonomiky. Súčasne je zlato často považované za nástroj schopný vyrovnať škody z poklesu hodnoty amerického dolára.

Poláček v Košiciach nezvláda ostrý štrajk zamestnancov dopravného podniku
22 | 05 | 2019 | Peter Králik/TASR


Rusko sa radí na prvé miesto na svete pokiaľ ide o nákupy zlata, no v celkových zlatých a devízových rezervách je až na piatom mieste. "Napriek tomu, že od roku 2009 ruské zlaté rezervy dosiahli štvornásobku, stále tvoria menej ako 20% celkových devízových rezerv," dodal Ash.

Ak bude Rusko aj naďalej kupovať zlato rovnakým tempom, môže predbehnúť Francúzsko, Taliansko a počas jediného roka vstúpiť medzi prvé tri krajiny s najväčšími zlatými rezervami. "Zlatým pravidlom je: kto má zlato, má aj moc," povedal Ash.

"Hoci zlato už takmer 50 rokov oficiálne nehralo žiadnu rolu vo finančnom systéme, skutočnosť, že Spojené štáty ostávajú najväčším držiteľom tohto kovu, nie je náhoda," dodal. "Aby sa však mohla porovnávať s americkými rezervami, bude Moskva musieť v priebehu najbližších 20 rokov kupovať všetko zlato vyťažené v krajine."

Známy podnikateľ Kmotrík Priznal, že spoluvlastní dcérsku firmu vodární
Ivan Kmotrík sa preriekol a priznal, že spoluvlasní dcérsku firmu Bratislavskej vodárenskej spoločnosti, Infra Service. Informoval o tom denník Sme s tým, že Kmotríkova firma Grafobal Group development bola do zoznamu akcionárov Infra Services... Čítať ďalej
22 | 05 | 2019 | Roman Suchý


"Zlato je zvyčajne veľmi cenné, keď sa ostatné aktíva prejavujú zle. Tak, ako každá centrálna banka, Rusko fyzicky hromadí zlato, pretože poskytuje bezpečnosť a znižuje riziko," konštatoval Ash. "Okrem toho Moskva vidí v zlate nástroj, ktorý obmedzuje moc Spojených štátov a s jeho pomocou znižuje svoju závislosť na dolári."