Rusko a EÚ sú na ceste k odrezaniu sa od dolára tým, že posilnia prevody v národných menách
12 | 02 | 2020 I Marek Molnár

S rastúcim počtom transakcií, ktoré nie sú v dolároch, Moskva a Brusel diskutujú o spôsoboch, ako zvýšiť objem prevodov v eurách alebo rubľoch, uvádza ruský vyslanec v EÚ Vladimir Čižov. Informuje o tom portál RT.


Uskutočňujú sa rozhovory o prechode meny pri prevodoch na euro alebo rubeľ, nakoľko dolár slúži ako „silná zbraň“ USA, uviedol v rozhovore pre portál Sputnik Vladimir Čižov. Sankcie sú ďalším nástrojom Washingtonu, keďže zahraničné spoločnosti závislé od amerického trhu musia prestať obchodovať s firmami, ako aj s celými krajinami, na ktoré sa USA zameriavajú.

"Vedieme dialógy o prevodoch, ako aj o ich o prechode na rubeľ alebo euro, zatiaľ čo podiel prevodov v eurách postupne rastie," uviedol Čižov.

Odstrihnutie americkej meny je však podľa Čižova ťažké, najmä pokiaľ ide o vývoz energie. Dôvodom je skutočnosť, že za ropu sa zvyčajne platí v dolároch, keďže obchod je prepojený cez globálny trh.

"Všetko nie je tak jednoduché, aj napriek želaniu oboch strán. Svoju rolu hrajú aj veľké európske energetické spoločnosti, ktoré zatiaľ nepreukázali veľkú túžbu k zmene meny pri prevodoch," vysvetlil ruský vyslanec.

Rusko a EÚ majú spoločné hospodárske a politické záujmy, ale súčasné protiruské sankcie bránia bilaterálnej spolupráci, zdôraznil Čižov.

Erdogan varuje, že Turecko zasiahne lietadlá namierené proti civilistom v Idlibe
12 | 02 | 2020 | Mário Martinka