Ekonomická prognóza na október 2019
01 | 10 | 2019 I Preklad: Redakcia HD

Zdroj: Kommersant


Aký bude vývoj rubľa, dolára a ropy?


Začal sa október a s ním prichádza aj mesačná ekonomická predpoveď. Odborníci odpovedajú na otázky, čo sa stane s výmenným kurzom dolár a rubeľ, ako sa budú meniť svetové ceny ropy, ako sa vyvinie inflácia a ako sa budú dolár a euro správať na svetovom trhu s menami.


1. Vývoj kurzu rubľa?
2. Vývoj inflácie?
3. Vývoj cien ropy?
4. Vývoj kurzu eura k doláru?



Igor Nikolajev

Igor Nikolajev - Riaditeľ Inštitútu strategických analýz FBK Grant Thornton

1. Na konci októbra očakávam mierne oslabenie rubľa na úroveň 65 až 66 rubľov za dolár. Ukázalo sa, že následky útoku na saudskoarabské zariadenia neboli až také katastrofické, ako sa zdalo na začiatku. Zásoby ropy na svetovom trhu sa neznížili. Vzhľadom na všeobecný trend spomalenia svetového hospodárstva a zníženie dopytu po rope sa jej cena zníži. To znamená, že rubeľ sa oslabí.


2. Na pozadí oslabujúceho sa rubľa neočakávam defláciu. Miera inflácie by mala byť 0,1 až 0,2 %. Maximálne 0,3 %. Je zrejmé, že trend udržania ročnej úrovne vo výške 4 % bude pokračovať.


3. Cena ropy klesne pod 60 dolárov, ale nie príliš. Do konca októbra sa bude pohybovať v rozmedzí 58 až 60 dolárov za barel značky Brent. Geopolitika a predovšetkým iránsky faktor zostanú, Európa však upevnila svoje postavenie vo vzťahu k Iránu. Očakáva sa, že USA sa vyhnú stupňovaniu napätia v regióne.


4. Situácia je pokojná. Výmenný kurz zostane na úrovni konca septembra. Teda 1,1 dolára za euro. Nie sú dôvody na zmeny v jednom alebo druhom smere.



Vladimir Bragin

Vladimir Bragin - riaditeľ pre analýzu finančných trhov a makroekonomiky Alfa Capital Management Company

1. Kurz USD/RUB na konci októbra bude 63,5 rubľov za dolár. Ak neprídu žiadne nové správy o sankciách, rubeľ bude naďalej posilňovať. Podporí ho aj nízka inflácia. A tiež očakávania zníženia kľúčovej sadzby centrálnej banky Ruskej federácie v dohľadnom horizonte.


2. Inflácia v októbri bude plus 0,2 %. Tento mesiac je model mesačnej inflácie veľmi podobný priemernej hodnote jej dynamiky za posledných niekoľko rokov. Jej celková úroveň je ale výrazne nižšia. Na základe tejto povahy sezónnosti môže zvýšenie cien v októbri dosiahnuť 0,1 až 0,2 %. Zatiaľ nie sú známe žiadne vážne inflačné riziká nad rámec sezónnych limitov.


3. Cena ropy Brent bude 60 dolárov za barel. Posledné udalosti v Saudskej Arábii mali veľmi krátkodobý vplyv na ceny ropy. Objem komerčných zásob na svete môže účinne tlmiť dočasné výpadky. Riziková prémia za riziko na Blízkom východe by preto nemala veľmi rásť.


4. Kurz EUR/USD bude 1,1 dolár za euro. Možno sa objaví nejaké posilnenie eura ako súčasť zostupného trendu. Je ale brzdený zlým stavom európskeho hospodárstva a nedostatkom príležitostí. Na rozdiel od amerického hospodárstva. Za týchto podmienok bude mať aj fiškálna stimulácia veľmi obmedzený vplyv na makroekonomické ukazovatele. Nehovoriac o menových stimuloch.



Timur Turlov

Timur Turlov - generálny riaditeľ Freedom Finance Investment Company

1. Prognóza pre pár USD/RUB je v rozsahu 63 až 66. Medzi hlavné riziká možno zaradiť korekciu akciových trhov na pozadí podnikového výkazníctva v USA. To môže ťahať ropu spolu s ním. Technický obraz tiež nenaznačuje zvýšenú pravdepodobnosť korekcie. Na miestnom trhu sa neočakávajú udalosti, ktoré by výrazne ovplyvnili priebeh. Odliv nerezidentov z dlhopisov pri kurze nižšom než 67, ak k nemu dôjde, nebude významný. Nebude mať vplyv na kurz.


2. Sezónna analýza dynamiky indexu spotrebiteľských cien vo 4. štvrťroku na základe údajov za posledných 17 rokov ukazuje priemerný mesačný nárast o 0,76 %. Vzhľadom na vývoj inflácie v posledných mesiacoch, ako aj na nižšiu mieru inflácie vo štvrtom štvrťroku zaznamenanú v posledných štyroch rokoch, bude predikcia zmien spotrebiteľskej inflácie v októbri predstavovať 0,6 %.


3. Cena ropy bude závisieť najmä od správ zo Saudskej Arábie a USA. Nevylučujem zvýšený pohyb počas mesiaca. Cena ale pravdepodobne zostane v rozmedzí 60 až 70 dolárov. Očakávame, že rast produkcie v USA dosiahne najmenej 1,5 milióna barelov denne. To zabráni prudkému poklesu cenových ponúk.


4. Euro bude do veľkej miery závisieť od toho, či sa v USA obnoví program kvantitatívneho uvoľňovania a kedy Veľká Británia opustí EÚ. Ak sa vyjasní vývoj v týchto veciach, vráti sa kurz na približne na 1,12 dolára za euro. V prípade komplikácií sa bude euro naďalej obchodovať v rozmedzí 1,09 až 1,1 za dolár.



Valerij Petrov

Valerij Petrov - viceprezident pre rozvoj a reguláciu trhu Ruskej asociácie kryptopriemyslu a blockchainu (RAKIB)

1. V októbri zostane kurz v rozmedzí 64 až 65 rubľov za dolár. Neexistujú žiadne osobitné dôvody na pokles. Faktom je, že v blízkej budúcnosti sa očakáva, že FED ohlási nový program kvantitatívneho uvoľňovania. To by malo oslabiť dolár. Po udalostiach v Saudskej Arábii vidíme, že s výrazným zvýšením cien ropy, rubeľ neposilnil na viac než 63 dolárov. Zdá sa, že 64 až 65 rubľov je najpravdepodobnejších vzhľadom na to, že ceny ropy zostanú na súčasnej úrovni.


2. Vzhľadom na politiku centrálnej banky a pomerne vysoké úrokové sadzby z úverov aj významné obmedzenia týkajúce sa spotrebiteľských úverov, bude centrálna banka pokračovať v politike udržiavania nízkej inflácie. Preto s najväčšou pravdepodobnosťou v októbri uvidíme len mierny nárast. A to v rámci desatiny percenta. Niekde medzi 0,2 - 0,3 %. Je však lepšie hovoriť o prognóze na rok. Myslím si, že ročná predpoveď centrálnej banky bude pravdepodobne splnená. A oficiálna inflácia zostane v rozmedzí 4 až 5 %.


3. Cena ropy Brent pravdepodobne zostane v rozmedzí 60 až 65 USD za barel. Všetky snahy Američanov destabilizovať trh s cieľom zvýšiť ceny ropy sa javia zatiaľ neúspešné. Objem produkcie v USA je na dostatočne vysokej úrovni, čo podporuje dodávky ropy na svetové trhy. Americký boj proti Iránu sa už prejavil v cenách ropy. Ostatné krajiny, ktoré podporujú dohody OPEC +, sa budú snažiť stabilizovať ceny na mnou predpokladaných úrovniach. A v októbri by sa im to malo podariť.


4. V októbri existuje dôvod domnievať sa, že euro sa môže voči doláru mierne posilňovať. Pomôcť by tomu mal americký program kvantitatívneho uvoľňovania a oslabenie dolára. Úroková miera v eurozóne pravdepodobne zostane na súčasnej úrovni. Ale sadzba FED pravdepodobne klesne. To môže viesť k mierne silnejšiemu euru. Ak hovoríme o absolútnych číslach, predpovedal by som možno mínus 3 až 4 % zo súčasnej úrovne.