Americký Fed znižuje úrokové sadzby, aj keď Trump to nazýva „zlyhaním“
20 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Federálny rezervný systém USA od roku 2008 po druhýkrát znížil úrokové sadzby na rozpätie 1,75 až 2 percent. Tento krok sa stretol s opovrhnutím od prezidenta USA Donalda Trumpa, ktorý dúfal, že dôjde k väčšiemu zníženiu.


Federálny rezervný systém oznámil opatrenie v stredu a znížil referenčnú úrokovú sadzbu o 25 bázických bodov.

Na tlačovej konferencii, ktorá nasledovala po oznámení, predseda Fedu, Jerome Powell, opísal toto zníženie ako „zabezpečenie poistenia proti pretrvávajúcim rizikám“, vrátane slabého globálneho rastu a obchodného napätia. Poukázal tiež na slabý vývoz a obchodnú neistotu ako faktory, ktoré stoja za týmto rozhodnutím.

„Podnikateľské investície a vývoz sa oslabili pri klesajúcej výrobnej produkcii. Hlavné dôvody sa zdajú byť pomalším rastom v zahraničí a vývojom obchodnej politiky,“ uviedol Powell pre tlač a dodal, že napätie v obchodnej politike a prebiehajúca vojna v colných sadzbách medzi USA a Čínou zahŕňajú „zvýšenú neistotu, ktorá ovplyvňuje americké investície a vývoz. Poznamenal však, že "Fed nehrá žiadnu úlohu v obchodnej politike", ktorú vedie Kongres a administratíva Trumpa, a preto nemôže ovplyvniť smer, ktorým sa uberá.

Zníženie sadzby pritiahlo hnev prezidenta, ktorý požadoval zníženie sadzby na nulu alebo nižšiu, pričom výsledné zníženie označil za „zlyhanie“.



„Jay Powell a Federálny rezervný systém opäť zlyhali. Žiadna guráž, žiadne zmysli, žiadna vízia!” prehlásil Trump v príspevku na svojom Twitteri.

Powell si tento krok obhájil, a uviedol, že v budúcnosti sa môžu v závislosti od hospodárskeho vývoju sadzby opäť znížiť.

Trump však neskôr rozpracoval svoje komentáre na Twitteri a prehlásil novinárom na ceste do Kalifornie, že rozhodnutie Fedu o znížení sadzieb je v konečnom dôsledku „fajn“, ale malo prísť skôr.

"Myslím, že je to v poriadku. Aj keď si myslím, že mali konať rýchlejšie,“ vyhlásil Trump. Na základe požiadaviek Trumpa, Fed tento rok znížil sadzby prvýkrát za viac ako desať rokov.

India sa môže stať víťazom v obchodnej vojne medzi USA a Čínou
Indické hospodárstvo by mohlo vyťažiť až 11 miliárd dolárov, pretože niektorí medzinárodní výrobcovia presúvajú výrobu do Indie kvôli obchodnému napätiu medzi Washingtonom a Pekingom. Čítať ďalej
19 | 09 | 2019 | Marek Molnár