Je možné, že barel ropy bude stáť 100 dolárov? Trh je aj naďalej otrasený po útoku na Saudskú Arábiu
17 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Útok bezpilotných lietadiel na kľúčové saudskoarabské ropné zariadenia by mohol spôsobiť na Blízkom východe napätie, ktoré by viedlo k zvýšeniu cien ropy pri rastúcich obavách z nedostatku dodávok, tvrdia trhový experti.


Ničivý útok na hlavné saudské ropné rafinérie v Abqaiq a Khurais znížil produkciu v krajine o 50 percent a znížil tým o viac ako päť percent celosvetovú dennú výrobu. Dôsledky útoku viedli k neistote na trhu s ropou, pretože nie je jasné, kedy ropný gigant dokáže obnoviť svoju produkciu na svoju normálnu úroveň.

Analytici varujú, že obnovenie bude trvať dlhšie, ako sa pôvodne myslelo. Rafinérie sa neotvoria tak skoro, ako sa predpokladalo kvôli masívnym požiarom. Andy Lipow, prezident spoločnosti Lipow Oil Associates, verí, že to bude trvať až niekoľko mesiacov, kým sa celé rafinérie vrátia do normálu, ale výroba sa môže v skutočnosti obnoviť skôr.

Zatiaľ čo ropné zariadenia Aramco neprodukujú podľa plánov, obavy z nedostatku dodávok len rastú. Ceny sú pripravené stúpať, ale uvidíme až do akej miery, tvrdia odborníci.

"Očakávam, že ceny ropy v najbližšom období vzrastú o ďalších 3 až 5 dolárov za barel, a to v dôsledku zvýšeného množstva geopolitického napätia, ktoré je možné vidieť od vzniku tohto útoku. Ak by napätie narástlo do bodu, že by sa zatvoril aj Hormuzský prieliv, ceny ropy by mohli stúpnuť až na 100 dolárov za barel," prehlásil Lipow pre portál RT.

Nie každý však súhlasí s tým, že znížená produkcia môže vytlačiť ceny na 100 dolárov za barel. Trhový analytik David Madden z CMC tvrdí, že taký nárast „je veľmi nepravdepodobný“, ale stále očakáva, že ropné ceny sa budú aj naďalej zvyšovať.

"Je pravdepodobné, že ropa Brent bude v nasledujúcich niekoľkých týždňoch na úrovni 72 až 75 dolárov za barel, pričom ropa West Texas Intermediate (WTI) sa bude pohybovať medzi 63 až 65 dolármi za barel," prehlásil ďalej Madden.

Saudská Arábia je de facto vodcom OPEC a podľa analytikov môžu ostatní členovia ropného kartelu vyrovnať nedostatok tejto krajiny, ak sa na tom dohodnú spojenecké štáty. Kuvajt, SAE a nečlenské Rusko na to môžu využiť svoje voľné kapacity.

Subjekty, ktoré sa spoliehajú na dovoz zo Saudskej Arábie, však môžu začať hľadať alternatívne zdroje dodávok. V konečnom dôsledku by z týchto problémov najviac zarobili Spojené štáty, z ktorých by stal možný substitút pre dodávanie ropy.

Honkongskí demonštranti dobili muža do bezvedomia (VIDEO)
Cez víkend boli v Hongkongu opäť násilne výtržnosti, ale stal sa jeden šokujúci incident, pri ktorom bol muž stredného veku zbitý do bezvedomia, toto video sa veľmi rýchlo začalo šíriť internetom. Čítať ďalej
17 | 09 | 2019 | Marek Molnár