Čína a Rusko znižujú závislosť na americkom dolári
10 | 09 | 2019 I Marek Molnár

Kroky Číny a Ruska zamerané na zníženie závislosti od amerického dolára by mali pokračovať koncom tohto roka alebo začiatkom budúceho, pričom ministerstvo financií v Moskve má vydať svoj prvý dlhopis v čínskej mene juan.


Moskva dúfa, že dlhopis napísaný na čínsku menu zvýši záujem čínskych investorov o ruské aktíva, a tiež by to mohlo pomôcť k vytvoreniu referenčných kritérií pre stanovenie zabezpečovacích opcií pre rubeľ a juan, vďaka tomuto kroku by sa krajiny obišli aj bez použitia amerického dolára.

„V súčasnosti sa niekoľko bánk vedených spoločnosťou Gazprombank usiluje o realizáciu tohto prvého juanového dlhopisu, ale stále existuje niekoľko technických detailov, na ktorých pracujeme,“ prehlásil Cheng Daming, výkonný riaditeľ spoločnosti China International. "So spoločným úsilím veríme, že túto dohodu zrealizujeme v priebehu roka alebo začiatkom budúceho roka," dodal.

Dlhopis by bol vôbec prvou ruskou emisiou štátnych dlhopisov v juanoch a očakáva sa, že bude kótovaný na moskovskej burze cenných papierov, pričom bude krytý tromi medzinárodnými ratingovými agentúrami Fitch, S&P Global Ratings a Moody's, čo znamená, že predstavuje relatívne nízke riziko.

Táto myšlienka bola prvýkrát navrhnutá v roku 2016, hoci došlo k niekoľkým oneskoreniam pri zostavovaní dohody. Minulý rok bola táto dohoda opäť oživená, keď sa Čína aj Rusko snažili o ďalšie posilnenie väzieb pri zvyšujúcom napätí so Spojenými štátmi.

Podľa ruského ministerstva financií je v bilaterálnom obchode už okolo 14 percent platieb v juanoch a okolo 7 až 8 percent v rubľoch. Čína je najväčším obchodným partnerom Ruska, zatiaľ čo Rusko je najväčším čínskym dodávateľom ropy.

Ruská centrálna banka tiež postupne nahrádza svoje aktíva denominované v amerických dolároch za aktíva juanov v portfóliu devízových rezerv, pričom v druhom štvrťroku 2018 odkúpila čínske peniaze v hodnote 44 miliárd USD, pričom predala viac ako 100 miliárd USD. Rusko držalo od polovice roku 2018 67 miliárd dolárov, čo predstavuje 15 percent jeho medzinárodných rezerv.

Denis Shulakov, prvý viceprezident štátneho podniku Gazprombank, uviedol, že dohoda o obchodovaní s juanovými dlhopismi je dôležitá, pretože pomáha vytvoriť referenčnú hodnotu na vytvorenie ďalších možností zabezpečenia pre tých, ktorí investujú alebo obchodujú v čínskej mene.

„Sila je jednou z našich metód“, tvrdí maskovaný demonštrant z Hongkongu (VIDEO)
Maskovaní demonštranti v Hongkongu sú veľmi organizovaní a neváhajú použiť silu proti polícii alebo cudziemu majetku, toto všetko dokazujú videozáznamy z hongkonských pouličných demonštrácií. Čítať ďalej
10 | 09 | 2019 | Marek Molnár