Referenčná vzorka
16/12/2021 I Anton Ančic

Podnikanie je činnosť zameraná na dosahovanie zisku. Ako by ste dosahovali zisk, ak ste napríklad farmaceutická spoločnosť? Akcionári chcú dividendy, manažéri odmeny. Stále a čoraz väčšie. Náklady na výskum rastú raketovo. Rozpor medzi morálkou a obrovskými ziskami?

Kdeže. Už dávno sa rozhodli. Množstvá žalôb, vyplatené miliardy odškodného. Preto sa potrebujeme zbaviť, alebo významne minimalizovať riziko z podnikania. Upravíme si výskum tak, aby nebol extrémne drahý, odmeníme doktorov, ktorí propagujú naše výrobky ale hlavne, zbavíme sa rizika budúcich žalôb úplným vzdaním sa záruk za svoj výtvor.

Znie to povedome? Vedca a doktora si kúpite (pardón, nakloníte si jeho priazeň) rovnako rýchlo, ako napríklad kladné vnímanie od politika, ktorý úporne bojuje za zavedenie vášho produktu. Tých pár, čo sa strapňujú pre česť a etiku, potom jednoducho očiernite cez neskutočnú silu médií, ktoré majú zasa každú štvrtú reklamu s vašimi výrobkami.

Cyklus sa uzavrel.

Ďakujem, už neprosím. Chcem byť referenčná vzorka, ktorá nepodľahne tomu tlaku. Ak sa môj čas naplní, tak sa s tým musí zmieriť okolie, nie ja. Mám právo aj na zlé rozhodnutia. Nie som nikoho majetok, zodpovedám sa len sebe. Nikto mi nepomôže, tak prečo sa zrazu tak zodpovedne starajú o moje zdravie?

Moja odpoveď na otázku tých, ktorí si „len robia svoju robotu“ a podporujú segregáciu, či som očkovaný alebo testovaný, je: „som referenčná vzorka“. A na moje počudovanie to zaberá.