Paul Stacho: FREEDOM - 5. februára 2022 v TORONTE viala aj slovenská zástava - reportáž
08/02/2022 I Mária Škultétyová

Môj priateľ, fotograf Paul Stacho, Slovák, Bánovčan, ktorý žije v Kanade, mi poslal reportáž z protestu kanadských kamionistov v sobotu 5. februára 2022.

FOTOREPORTÁŽ si môžete pozrieť TU

Paul píše: 

Pomaly už každý z nás vie, alebo aspoň tuší, že sa v našich životoch deje čosi nezvyčajné. Mám na mys li kanadský Freedom Convoy 2022. Túžil som si spraviť historické fotografie z udalostí, ktoré sa v sobotu 5. februára 2022 odohrávali v Toronte.

 

Kanadská vláda a kanadské médiá to slovami predsedu kanadskej vlády nazývajú protestom "okrajovej menšiny". Ja by som taktiku médií (a vlády) radšej pomenoval slovami českého psychiatra a sexuológa, doktora Plzáka: “zatloukat, zatloukat a zatloukat, alebo ešte jednoduchšie: Médiá=vírus. Namiesto “Unity”, čiže jednoty ľudí, skôr vidíme snahu o “Divide et impera”, čiže Rozdeľuj a panuj.

Vďaka Bohu aj za internet, lebo jeho prostredníctvom sa môžeme pozrieť aj na druhú stranu mince, nielen tú, ktorú nám dennodenne ukazujú oficiálne vládne médiá. So záujmom sledujem súčasné dianie v Kanade, a nie som apatický ani voči tomu, čo sa deje v celosvetovom meradle. Podľa mňa prichádza sofistikovaná globálna tyrania a k tomu treba zaujať správne stanovisko. Byť s Judášom, alebo zastať sa Krista?

Som pyšný na to, ako (zatiaľ) civilizovane a mierovo prebieha toto (celosvetové) hnutie kamionistov. Rozhodol som sa, že pôjdem svojou účasťou podporiť FREEDOM hnutie nielen v Hamiltone, ale aj v Toronte. Tu je niekoľko mojich postrehov zo sobotňajšieho protest FREEDOM z Toronta.

Po výstupe z vlaku v Toronte, pri výstupe z výťahu železničnej stanice som sa skoro zrazil s Dr. Rev. Patrickom White, s ktorým sme náhodou cestovali tým istým vlakom do Toronta. Rev. White je Bishop-Senior Chaplain v neďalekom Branforde v kresťanskom hnutí CUP OF HOPE. To bolo naše prvé stretnutie, pri ktorom sme si nič nepovedali, len sme sa na seba usmiali. Mňa hneď zaujal kríž na jeho hrudi.

Druhýkrát sme “do seba vrazili” asi o hodinu, tentokrát pred hlavnou budovou ontárijskej vlády. Vtedy sa nám už aj jazyky rozviazali. Zistili sme, že máme spoločný  cieľ. Pokojnou, mierovou cestou demonštrovať a vyjadriť nesúhlas s pokračovaním dvojročnej kovidovskej agendy, ktorá nás deň za dňom pripravuje o základné ľudské práva a slobodu.

V rozhovore s vyše 80-ročným kaplánom White som spomenul, že sa snažím denne dozvedieť pravdivé správy o kamionistoch v hlavnom meste Ottawa od kňaza Henryho Hildebranta, ktorý je  jedným zo spirituálnych vodcov kamionistov. Vo svojich verejných modlitbách a kázňach pravdivo, kresťansky informuje, čo sa deje v epicentre hnutia u kamionistov.

Medzi rečou som spomenul, že by Pán Boh mohol “zariadiť”, aby niečo podobné, formou modlitby, mohol aj on spraviť na tomto sobotňajšom torontskom stretnutí, kde prišli tisíce účastníkov z Toronta a okolia. Moja obľúbená veta ORA ET LABORA - Modli sa a pracuj - zapracovala. Nahovoril som ho, aby vystúpil s modlitbou pred oficiálnymi prejavmi pri tejto demonštrácii. Išiel som s ním osobne k organizátorom torontskej demonštrácie v Quen's Parku, predstavil som im ho a poprosil, či by mohol začať prejavy modlitbou.

A ono sa tak aj stalo, doslovne. Modlitba bola krátka. Staručký kaplán White povedal, že keď chceme slobodu, musíme mať predovšetkým vieru v Boha a je jedno, ku ktorému vierovyznaniu patríme, to nás nemá rozdeľovať.

Nás, kresťanov, by mal Kristus spájať.

 

A čo treba spraviť ako prvé gesto? Podať si ruku s najbližším človekom vedľa mňa.

 

Inšpiračné boli aj zástavy iných krajín.

Polícia nemala veľa práce

A teraz už viete moju torontskú “Freedom story”.

 

Text a foto: Paul Stacho

 

 

Mária Škultétyová