O večnom predsavzatí Stvoriteľa vesmíru
21/11/2021 I Joel Joelsky

Božie večné predsavzatie je spojené s významom jeho mena - Jehova! V hebrejčine meno Jehova pochádza zo slovesa, ktoré znamená 'stať sa', a mnohí učenci sa domnievajú, že odráža príčinnú formu tohto hebrejského slovesa.

Výbor PNS teda chápe, že Božie meno znamená 'spôsobuje, že sa stane'. Vedci majú rôzne názory, takže nemôžeme byť dogmatickí o tomto význame. Táto definícia však dobre zapadá do úlohy Jehovu ako Stvoriteľa všetkých vecí a naplniteľa jeho predsavzatia.

Nielenže spôsobil existenciu fyzického vesmíru a inteligentných bytostí, ale ako sa udalosti vyvíjajú, pokračuje v uskutočňovaní svojej vôle a zámeru. Preto význam mena Jehova nie je obmedzený na súvisiace sloveso, ktoré sa nachádza v 2. Mojžišovej 3:14.

A ktoré znie: 'Stanem sa tým, čím sa rozhodnem stať' alebo 'Dokážem, že som tým, čím sa preukážem byť'. V najprísnejšom zmysle tieto slová úplne nedefinujú Božie meno. Skôr odhaľujú určitý aspekt Božej osobnosti!

A ukazujúc, že ​​Boh sa stáva tým, čo je za každých okolností potrebné na naplnenie svojho predsavzatia. Takže aj keď meno Jehova môže zahŕňať túto myšlienku, nie je obmedzené na to, čím sa sám rozhodne stať.

Zahŕňa aj to, čo spôsobí, aby sa stalo s ohľadom na jeho stvorenie a naplnenie jeho zámeru. A to všetko v spojení so svojim jednosplodeným (prvý a jediný priamo stvorený Bohom) a prvorodeným synom, Ježišom Kristom, teraz už večným nebeským kráľom!

V konečnom dôsledku môžeme povedať, že z pohľadu ľudskej spoločnosti, ktorej nádej je večný život, význam Božieho mena môže mať aj takúto formu: 'Urobím všetko, čo je mojim potešením'!