Hrach z domácej pôdy ustupuje: Slováci čoraz viac siahajú po červenej šošovici
27 | 06 | 2025 I Jaroslav Cucak

Novým členom Slovenskej spoločnosti mlynárov (SSM) sa stala spoločnosť KRUP s. r. o., z Banskej Bystrice, ktorá okrem mlynu disponuje aj kapacitami na spracovanie a balenie hrachu. Tradičná slovenská strukovina však získava silnú konkurenciu v červenej šošovici, ktorej obľuba raketovo rastie.

Najrozšírenejšou pestovanou strukovinou na Slovensku je hrach. Štyri z piatich hektárov osiatych strukovinami zaberá práve táto plodina. Celková výmera strukovín na zrno pre rok 2024/2025 pritom dosahovala takmer 22 000 ha. Na Slovensku sa časť vypestovanej produkcie aj spracováva. „Spracovávaniu strukovín sa venuje náš nový člen spoločnosť KRUP, ktorá má v obci Hul zariadenie na lúpanie a polenie hrachu s kapacitou 2 000 ton ročne. Väčšina tunajšej produkcie smeruje na domáci trh, časť sa dokonca exportuje do zahraničia,“ uviedol Milan Lapšanský, generálny sekretár SSM.

Spoločnosť KRUP je najväčšou baliarňou ryže a strukovín na Slovensku a patrí aj medzi najväčšie takéto baliarne v strednej Európe. Strukoviny sú v Európe historicky významnou zložkou jedál, preto sú v každej krajine EÚ baliarne orientované na svoje domáce trhy, podobne ako naša spoločnosť. „Aj keď príbehy a rozprávky sú na Slovensku takmer výhradne spojené s hrachom, „hviezdou“ posledných troch rokov je u slovenských spotrebiteľov červená lúpaná šošovica. Je drobná, netreba ju namáčať dopredu, rýchlo a ľahko sa uvarí, je zaujímavým spestrením aj bežných jedál a hodí sa aj do šalátov. Trh strukovín je dlhodobo dosť stabilný, predaj červenej šošovice však prekvapivo medziročne rastie až o 50 %,“ vysvetlil Peter Grochola, konateľ spoločnosti KRUP.

„Pred 35 rokmi sa na Slovensku pestovali okrem hrachu aj šošovica, biele aj farebné fazule. Boli sme v pestovaní základných strukovín sebestační. Nákup zo zahraničia za nedostatkové devízy bol vtedajším režimom obmedzovaný a keďže strukoviny boli už vtedy vnímané ako dôležitá súčasť zdravej stravy, bolo ich pestovanie na Slovensku podporované. Dopestovať strukoviny je náročné, vyžaduje okrem osív, špeciálnych technológií aj skúsenosti. Kapacity na spracovanie domácej produkcie máme. Odporúčame preto spotrebiteľom, aby si všímali krajinu pôvodu na obaloch strukovín,“ podčiarkol M. Lapšanský.

Spotreba jedlých strukovín na Slovensku v kg na obyvateľa a rok

Vývoj celkovej spotreby jedlých strukovín v SR v tonách (od r. 1998 do r. 2022)

 

Vnúti nám dánske predsedníctvo EÚ napriek nášmu odporu GMO potraviny?
Atmosféra v európskom agrosektore napätá. Nekontrolované ukrajinské agroprodukty sa lejú cez hranice. Farmári opakovane protestujú priamo v Bruseli. Narastá aj tlak horúčav - ohrozujú úrodu. Od prvého júla preberá predsedníctvo v Rade EÚ Dánsko. A... Čítať ďalej
27 | 06 | 2025 | Vanda Rybanská

Milí čitatelia,

v Hlavnom denníku veríme, že prístup k informáciám má byť slobodný a otvorený pre všetkých. Preto náš obsah nezamykáme za platobné brány, aj keď to znamená, že fungujeme bez veľkých príjmov z predplatného či inzercie.

Ak máte možnosť a chuť podporiť našu prácu, budeme vám úprimne vďační. Vaša podpora nám pomáha:

  1. Zostať nezávislými – nepodliehame tlaku žiadnych oligarchov, politických strán ani záujmových skupín;
  2. Udržať obsah otvorený pre všetkých – aj pre tých, ktorí si platené médiá nemôžu dovoliť;
  3. Ponúkať iný pohľad na svet – už niekoľko rokov prinášame informácie mimo hlavného prúdu.

Podporiť nás môžete zaslaním príspevku na účet:
IBAN: SK91 0200 0000 0043 7373 6457
(do poznámky prosíme uviesť „dar“)

Ďakujeme, že ste s nami. Vďaka vám môžeme zostať slobodným hlasom. Vážime si vašu podporu.

Nájdete nás aj na sociálnej sieti Telegram tu:  https://t.me/hlavnydennik