"Dávam Ukrajine rok, maximálne dva." Podľa Putinových slov analytik vypočítal, kedy Zelenskému dôjdu ľudia. Úplne
11 | 06 | 2024 I Gabriela Fedičová

V piatok Putin podľa analytika Simpliciusa nepriamo odhalil straty ruskej armády. A vtedy povedal, že Rusko stratí jedného vojaka na každých päť ukrajinských vojakov. Hovorí sa, že Ukrajina je schopná nahradiť doterajšie straty, hoci kvalita kádra sa stále zhoršuje. Ale ako dlho? Maximálne dva a pol roka, v závislosti od toho, koľko detí sa narodilo v roku 1990. To však neberie do úvahy skutočnosť, že polovica z nich je už v zahraničí, píšu české Parlamentní listy.

Minulý týždeň ruský prezident Vladimir Putin vystúpil na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade. Diskutoval o viacerých témach vrátane vojny na Ukrajine. Najdôležitejšie časti jeho prejavu o vojne analyzoval analytik pod prezývkou Simplicius. Spomína, že od mája 2022, keď bolo jasné, že ruské straty budú veľké, ich ruské ministerstvo obrany prestalo zverejňovať. Teraz Putin nepriamo naznačil, o čo ide, keď uviedol, že Rusko stratí jedného zo svojich vojakov na každých piatich ukrajinských. A tiež spomenul, že Ukrajina má v zajatí 1 348 ruských vojakov, zatiaľ čo Rusko má 6 465.

Podľa analytika to ukazuje, že Ukrajina stráca každý mesiac 50 000 vojakov, teda trvalé a nahraditeľné straty dohromady

Pomer zachránených k tým, ktorí neboli zachránení/zabití, je údajne 50/50, t.j. 25 000 sa do boja nevráti. Analytik poznamenáva, že takéto vysoké percento je spôsobené tým, že Ukrajina má len obmedzené možnosti poskytovania prvej pomoci zraneným, ako aj skutočnosťou, že Rusi používajú bomby, ktoré jednoducho zabíjajú veľa vojakov. Ukrajina je údajne schopná mobilizovať 30 000 vojakov mesačne lovom v uliciach.

Oficiálny údaj o ukrajinských stratách z minulého mesiaca je podľa ruského ministerstva obrany okolo 500 000

Z podielu obetí odvodzuje, že ruské straty sú 100 000 ľudí. BBC a Mediazona majú 54 000 potvrdených úmrtí. Sú to však len ruské straty, nie straty z Donecka a Luhanska, kde by malo byť 23 000 ľudí. A celkovo odhadujú, že je 84 000 mŕtvych, pretože nie každé úmrtie je známe. Podľa analytika bude 77 000 až 107 000 mŕtvych.

Samozrejme, sú to len mŕtvi a tí, ktorí boli zmrzačení, sú tiež nenahraditeľnými stratami. Rusi majú lepšie možnosti poskytnúť prvú pomoc zraneným a evakuovať ich z bojiska, a teda lepší pomer. Napriek tomu podľa analytika bude zmrzačených ďalších 20 000 až 40 000 ľudí, ale vidí náznaky, že to bude pravdepodobne ešte viac. Vážne zranení a mŕtvi zvyčajne predstavujú 25 až 35 percent obetí, čo predstavuje ďalších 150 000 až 250 000 ľahko zranených. Analytik však poukazuje na to, že niektorí z nich boli zranení viackrát.

USA tvrdia, že Rusko stratilo 350.000 ľudí. Keď sú zahrnuté menšie zranenia, Simplicio hovorí, že číslo je do značnej miery presné. Ak sa však ukrajinské straty spočítajú podľa tohto kľúča, číslo vyjde na viac ako milión. Ukrajina môže mať 500 000 nenahraditeľných strát plus státisíce ľudí, ktorí boli zranení, ale museli sa vrátiť na front.

Analytik tiež nie je spokojný s nízkym počtom ukrajinských väzňov, ktorý cituje Putin. V septembri 2023 agentúra TASS informovala, že od leta (počas veľkej protiofenzívy) po spustení rádiovej frekvencie Volga, ktorej sa Ukrajinci môžu vzdať, sa vzdalo viac ako 10 000 vojakov. V iných zdrojoch sa dokonca hovorilo o dvadsiatich tisícoch ukrajinských väzňov.

Ako možnosť Putin spomína len väzňov zadržiavaných na území Ruskej federácie, teda bez Donecka a Luhanska. Ďalej, že Rusko vymieňalo väzňov za nevýhodnú sadzbu, t. j. napríklad 100 ku 50. A po tretie, že Rusko po vykonaní previerky prepustilo zajatca, keď sa zistilo, že nie je ani extrémista, ani nacionalista. Koniec koncov, Rusko bolo údajne schopné zostaviť niekoľko práporov zo zajatých vojakov, ktorí zmenili strany. Čo znamená tisíce ďalších, ktorí sa nepočítajú ako väzni. Na druhej strane, niektorí zajatí vojaci, ako napríklad členovia Azova, už boli odsúdení ruskými súdmi, takže už nie sú vojnovými zajatcami.

Analytikov však zaujíma, čo Putin povedal o mobilizácii

Ako spomenul, Ukrajina má 25 000 nezvratných strát mesačne. Putin povedal, že Ukrajina je schopná mobilizovať 30.000 ľudí mesačne. Čo znamená, že stále môže dopĺňať svoje rady, aj keď horšími a horšími vojakmi. Bývalý vrchný veliteľ ozbrojených síl Ukrajiny Zalužnyj zároveň uviedol, že na udržanie počtu potrebuje 20 000 vojakov mesačne. Iní hovorili o viac ako tridsiatich tisícoch.

Ukrajina má viac ako dvadsaťjeden regiónov. V praxi musí každý región doručiť približne 1000 ľudí mesačne, čo je asi 30 ľudí denne, alebo jedného alebo dvoch ľudí, ktorí sú "natlačení v dodávke". Čo je uskutočniteľné. Ľudia však začínajú masívne bojovať proti praktikám a nenechajú ich odísť so svojou korisťou.

25 000 nenahraditeľných strát mesačne znamená 800 za deň. Na Ukrajine je celkovo päť frontových oblastí, ktoré bráni niečo vyše stovky brigád. Na každom fronte je 15 až 20 brigád, takže straty vychádzajú na osem až desať vojakov na každom. A vzhľadom na to, kde boje prebiehajú, pre túto úroveň obetí stačí, aby AFU stratila 20 až 30 vojakov v každej bitke. "To je jedna bomba alebo niekoľko minút práce s dronmi a pamätajte, že Rusko odpáli stovky bômb denne," povedal Simplicius a dodal, že jeden transportér vyhodený do vzduchu znamená aj stratu 10 ľudí.

Poznamenáva, že hoci je Ukrajina schopná nahradiť straty, Rusko zvyšuje svoje sily, čo potvrdzujú správy o hromadení síl na severe Ukrajiny. Nehovoriac o požiadavkách, aby vojaci NATO prevzali povinnosti vojakov v ukrajinskom vnútrozemí, aby ich Ukrajina mohla použiť na fronte. Ukrajina už má atypický pomer bojových a nebojových úloh v armáde, pričom NATO už plní mnohé zo svojich záväzkov. Tento pomer sa bude podľa analytika naďalej zhoršovať.

Na záver vypočítal, kedy Ukrajine dôjdu vojaci

V roku 1990 sa narodilo 100 až 150 chlapcov ročne. Ak má Putin pravdu a Ukrajina má nakoniec v úmysle povolať mužov vo veku od 18 do 25 rokov, znamená to 700 000 až 1 milión mužov. Čo pri rýchlosti 30 000 mesačne znamená, že táto rezerva vyhorí za 33 až 23 mesiacov, tj dva a pol až dva roky. A to neberie do úvahy skutočnosť, že v skutočnosti sa polovici tých, ktorí sa narodili na Ukrajine v roku 1990, už podarilo utiecť. V praxi analytik odhaduje, že ľudia na Ukrajine vydržia ešte rok, možno niečo viac. Pokiaľ teda nedôjde ku kolapsu z iných dôvodov.

A zas si progresívci myslia, že ľudia "seno žerú"!
Ak to má byť komentár z "mosta do prosta", potom na úvod citujem redakčného kolegu: "Občiansky kandidát na prezidenta a expremiér "nestraníckej" úradníckej vlády, menovanej nestraníckou končiacou prezidentkou, ktorá bola podpredsedkyňou... Čítať ďalej
10 | 06 | 2024 | Ivan Brožík

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.