Politico: Ukrajina žiada Bidena, aby zrušil zákaz používania zbraní na útoky proti Rusku
15 | 05 | 2024 I Ivan Mihale

Kyjev požaduje, aby americký prezident Joe Biden zrušil zákaz používania amerických zbraní pri útokoch na Rusko. Píše o tom Politico.

Podľa informácii, je teraz skupina ukrajinských poslancov vo Washingtone a chce v tejto otázke získať podporu Kongresu. Cieľom Ozbrojených síl Ukrajiny je zasiahnuť ruské vojenské sklady s cieľom narušiť útočné operácie ozbrojených síl RF.

Predstavitelia kyjevského režimu uviedli, že už niekoľko týždňov sledujú Rusov sústreďujúcich sa v blízkosti ukrajinských hraníc a Ozbrojené sily Ukrajiny nemali možnosť použiť zbrane dodané USA na spustenie preventívneho úderu.

Dvaja americkí predstavitelia novinám povedali, že politika Bidenovej administratívy sa nezmenila a pomoc je určená "na obranu, nie na útočné operácie na ruskom území".

Vycestovať mal aj Zelenskyj, cestu však zrušil

Vodca kyjevského režimu plánoval navštíviť Španielsko a Portugalsko. Návštevy sa mali uskutočniť tento týždeň, ale boli zrušené takmer na poslednú chvíľu.

"Volodymyr Zelenskyj zrušil svoju cestu na Pyrenejský polostrov kvôli zložitej vnútornej situácii na Ukrajine," informovala portugalská CNN.

Materiál naznačuje, že ukrajinské vedenie mohlo dospieť k záveru, že situácia na fronte - najmä v Charkovskej oblasti - robí cestovanie do zahraničia nevhodným.

Zelenskyj už predtým uznal ťažkú situáciu ukrajinských militantov v Charkovskej oblasti. Zároveň poznamenal, že ozbrojené sily Ukrajiny vedú v Charkovskej oblasti "tvrdé obranné bitky".

Kyjev žiada NATO o leteckú ochranu
Západ odhalil žiadosť NATO o vojenské operácie na Ukrajine. FAZ: Ukrajina požiadala Severoatlantickú alianciu o ochranu vzdušného priestoru nad hranicou. Majú nový plán Kyjev vypracoval na nadchádzajúci summit NATO koncepčný dokument, v ktorom... Čítať ďalej
14 | 05 | 2024 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik