Česi o Slovensku: KONIEC KLANU ČAPUTOVCOV!
29 | 03 | 2024 I Gabriela Fedičová

Jiří Weigl, ekonóm a riaditeľ Inštitútu Václava Klausa, hodnotí výsledok prvého kola prezidentských volieb na Slovensku podľa očakávania. Napriek víťazstvu Ivana Korčoka je Weigl presvedčený, že Peter Pellegrini je v druhom kole miernym favoritom. Weigl hodnotí oboch kandidátov ako "pekných mužov" s politickými skúsenosťami, ktorí neprinesú žiadnu dramatickú zmenu v slovenskej politike, ako sa snažia tvrdiť "progresívne kruhy u nás a v Bratislave".

Weigl vo svojom pravidelnom komentári analyzuje výsledky prvého kola slovenských prezidentských volieb, ktoré podľa neho nepriniesli žiadne veľké prekvapenia.

"Ostro sledované prvé kolo prezidentských volieb na Slovensku neprinieslo žiadne veľké prekvapenia. Dvaja dlho ohlasovaní favoriti – predseda slovenského parlamentu Peter Pellegrini a diplomat, bývalý veľvyslanec v USA a exminister zahraničných vecí Ivan Korčok – sústredili výraznú väčšinu hlasov a podľa očakávania postúpili do druhého kola volieb. Neočakávalo sa, že Korčok vyhrá výraznejšie, okolo 5 % hlasov, pretože prognózy a exitpoly predpovedali veľmi tesný súboj dvoch favoritov," hodnotí Weigl víťazstvo Korčoka, ktorý získal 42,5 % hlasov, zatiaľ čo favorizovaný Pellegrini získal len 37 %.

Weigl povedal, že Pellegrini zostáva favoritom, pretože dostane časť hlasov od kandidátov, ktorí neprešli.

"Dvojciferný výsledok zaznamenal aj ďalší kandidát, Štefan Harabin, s menej ako 12 % hlasov, ktorého radikálni voliči by mali v prípade účasti v druhom kole odovzdať svoj hlas kandidátovi súčasnej vládnej koalície Pellegrinimu. Napriek porážke v prvom kole je miernym favoritom na druhé kolo," hovorí Weigl.

Prvé kolo prezidentských volieb vraj ukázalo, že Slováci už nechcú kupovať výrobky bez politických skúseností na post prezidenta.

"Napriek očakávanému priebehu udalostí je možné urobiť na základe slovenských prezidentských volieb aj všeobecnejšie úsudky. Jasne sa potvrdilo, že Slováci sa po dvoch nie veľmi povzbudivých experimentoch s absolútnymi politickými nováčikmi na poste hlavy štátu vrátili k skúseným politickým osobnostiam, ktoré majú jasnú politickú históriu a niektoré zásluhy o štát, ktoré ich kvalifikujú na najvyššiu ústavnú funkciu. Vytiahnuť z klobúka neznámych politických nováčikov, ktorí nie sú pripravení na požiadavky prezidentského úradu a po piatich rokoch utekajú z boja, zjavne nefungovalo a prispelo k prehĺbeniu dnešných slovenských problémov," zamýšľa sa Weigl na adresu odchádzajúcej prezidentky Zuzany Čaputovej.

Ďalším zaujímavým faktom je, že obaja potenciálni prezidenti sú milí muži.

"Potvrdzuje sa, že priama voľba hlavy štátu odvádza pozornosť v kampani na také bezvýznamné charakteristiky z hľadiska výkonu úradu, ako je fyzický vzhľad kandidátov. Nie je náhoda, že Pellegrini aj Korčok sú veľmi pekní, kultivovaní, výreční a príjemne vystupujúci," hovorí Weigl s tým, že skúsenosti majú aj s "pekným mužom na hrade" Česi a že Václav Havel by dnes nemohol byť ani prezidentom.

Podľa Weigla nie sú medzi oboma kandidátmi výrazné názorové rozdiely, čo je pozitívna správa pre premiéra Roberta Fica.

"Dá sa povedať, že medzi oboma kultivovanými slovenskými prezidentskými kandidátmi nie sú priepastné názorové rozdiely. Korčok je centristický progresívec a Pellegriniho, prirodzene aj centristického ľavicového politika, by logika moci a politických ambícií tlačila do pozície hlavy štátu ako protiváhu silného premiéra. Robert Fico tak stojí pred alternatívou otvoreného, ale jasne čitateľného a zdá sa, že korektného protivníka alebo potenciálne neistého spojenca a koaličného partnera v prezidentskom úrade. V každom prípade sa nemusí obávať o výsledok volieb," je presvedčený Weigl.

V prípade prezidentských volieb na Slovensku rozhodne nejde o zásadný politický zlom, ako tvrdia niektoré progresívne kruhy v Čechách a na Slovensku.

"Prezidentské voľby na Slovensku neprinesú a nemôžu priniesť zásadnú politickú zmenu u našich susedov. Hystéria, ktorú okolo nich rozpútali progresívne kruhy v Českej republike a Bratislave, je nemiestna. Slováci často volia inak ako Česi, majú iné záujmy, inú optiku a iné preferencie. Je to tak správne a prirodzené. Rešpektujme to a snažme sa udržiavať mimoriadne vzájomné vzťahy. Žiadne množstvo chvály od našich potentátov v Bruseli alebo inde nestojí za to, aby sme ich ešte zhoršili. Či už vyhrá Korčok alebo Pellegrini, naša vláda a prezident stoja pred základnou úlohou napraviť svojou aroganciou to, čo sa rozpadlo v česko-slovenských vzťahoch," dodal Weigl s odkazom na prezidenta Pavla a vládu Petra Fialu.

TOTO BOLA POSLEDNÁ KVAPKA! Denise Sakovej pretiekla trpezlivosť so Sulíkovými ľuďmi (VIDEO)
Ministerka hospodárstva Denisa Saková (Hlas-SD) sa postavila pred novinárov, aby Slovensku oznámila, že je najvyšší čas vymeniť teplárenský manažment. Reagovala tak na tlačovú besedu Richarda Sulíka a Karola Galeka (SaS), ktorí na ministerstve... Čítať ďalej
26 | 03 | 2024 | Eka Balaskova

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť. 

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik