Koalícia sa zhoduje: V RTVS treba "upratať" (VIDEO)
01 | 03 | 2024 I Eka Balaskova

Robert Fico ešte pred voľbami niekoľkokrát konštatoval, že jeho bývalé vlády podcenili médiá. Mnohí sa obávajú, že tejto vláde sa vypomstí fakt, že vo verejnoprávnej RTVS slúžia skôr aktivisti, nie novinári. Zdá sa však, že po takmer piatich mesiacoch aj tomu je koniec. Marec 2024 bude v RTVS pre mnohých aktivistov mesiac, ktorý si budú v životopisoch uvádzať minimálne ako zmenu pracovného zaradenia, ak nie koniec zamestnania v telerozhlase. Avizujú to viacerí politici z vládnej koalície.

Lukáš Machala (SNS) vysvetľuje, že rozdelenie RTVS zatiaľ nie je aktuálne, no po analýze prídu legislatívne návrhy na zlepšenie objektivity spravodajstva. Tá prekáža aj podpredsedovi NR SR Ľubošovi Blahovi (Smer-SSD), ktorý nad nevzdelanosťou redaktorov už len dvíha obočie. Poslanec Rudolf Huliak (SNS / NK) považuje za neakceptovateľné, ak redaktorka RTVS nepokryte útočí na dvoch premiérov počas stretnutia medzinárodného významu a preto hovorí o upratovaní v RTVS.

Zmeny sľúbil aj Lukáš Machala

„V posledných dňoch sa spustila lavína nevôle ohľadom neriešenia problematiky rozhlasu a televízie Slovenska,“hovorí riaditeľ služobného úradu Lukáš Machala, podľa kterého v RTVS je „brutálne znásilňovaná objektívnosť najmä spravodajstva“. Potrebná je v prvom rade analýza stavu, v akom sa RTVS nachádza, až potom bude možné pristúpiť k legislatívnym zmenám, ktoré povedú k objektivite spravodajstva.

„Na ministerstve kultúry Slovenskej republiky máme pripravených niekoľko zmien rozhlasu a televízie Slovenska. Samozrejme v programovom vyhlásení vlády spomína aj rozdelenie RTVS na Slovenskú televíziu a Slovenský rozhlas. Momentálne toto rozdelenie nie je na programe dňa,“vysvetlil Machala s tým, že to, čo aktuálne prichádza do úvahy, je reforma tejto inštitúcie.

V RTVS bude HORÚCO! Padajú prvé návrhy a tvrdé verdikty
Po smiechu prichádza plač a novinári si vypočuli prvé verdikty! Ľuboš Blaha dostáva bez prestávky správy od nasrdených divákov, že je nutné čo najskôr vyriešiť situáciu vo „verejnoprávnom“ médiu RTVS. Zastáva rovnaký názor, pretože mu zostáva hlava... Čítať ďalej
26 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Nevzdelanosť radšej nerieši

Podpredseda NR SR Ľuboš Blaha vo svojom nedávnom príspevku konštatoval, že hoci je neprípustné, keď rozhlasová redaktorka zaradí Moldavsko medzi pobaltské štáty, v RTVS vidí aj väčšie prešľapy.

„To, čo predvádza RTVS, všetka tá vojnová propaganda, trápna rusofóbia, podpora opozičných straníckych mítingov, útoky na Smer - to všetko nabralo také extrémne rozmery, že už viac nemôžeme mlčať. Kde je vlastne rozdiel medzi RTVS a Markízou? Kde sa podela verejnoprávnosť? Načo štát platí takýto mediálny hnoj?“ nestíha sa čudovať Blaha. Podľa neho prioritou je vrátiť do spravodajstva verejnoprávnosť. Len objektívnosť a nezaujatosť.

Neakceptovateľné

Z redaktorky RTVS sa podľa poslanca Rudolfa Huliaka stala politická aktivistka kádrujúca premiérov.

„Novinári a redaktori vybraných médií na Slovensku sa pomiatli v boji so súčasnou vládou pre jej suverénne politické postoje na medzinárodnej scéne. Urážať premiéra inej krajiny klamstvami na vážnej tlačovej konferencii V4 je vrchol a pre RTVS obrovská hanba. Ani novinári nemôžu a nesmú všetko,“napísal Huliak po tom, ako redaktorka vystúpila na tlačovej besede po stretnutí premiérov V4 voči slovenskému a maďarskému premiérovi.

„Práve preto je nevyhnutné upratať RTVS, nie kvôli Robertovi Ficovi, ale pre nás ľudí. Aby tí, ktorých v RTVS platíme, nám nevytvárali falošnú virtuálnu realitu,“píše na Telegrame poslanec Rudolf Huliak.

Zmätok na vysokej škole v Bratislave. Padajú rôzne obvinenia a budovy strážia policajti
Polícia preveruje možné podozrenie z protiprávnej činnosti na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave Pre TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková. Upozornil na to portál Startitup.sk. "Vo vzťahu k... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.