Zmätok na vysokej škole v Bratislave. Padajú rôzne obvinenia a budovy strážia policajti
29 | 02 | 2024 I Ivan Mihale

Polícia preveruje možné podozrenie z protiprávnej činnosti na Vysokej škole výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave

Pre TASR to potvrdila bratislavská krajská policajná hovorkyňa Jana Šimunková. Upozornil na to portál Startitup.sk.
"Vo vzťahu k uvedenej vysokej škole príslušné okresné riaditeľstvo Policajného zboru Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Bratislave preveruje možné podozrenie z protiprávnej činnosti a zároveň prijíma ďalšie opatrenia," uviedla Šimunková.

Študenti aj vyučujúci Vysokej školy výtvarných umení (VŠVU) v Bratislave si musia zvykať na zvýšené bezpečnostné opatrenia. Podľa informácií portálu Startitup zvolali na dnes ráno mimoriadne zasadnutie Akademickej obce a niektorých zamestnancov.

"Vedenie školy malo rozoslať hromadný mail, v ktorom varovalo študentov a zamestnancov pred prítomnosťou príslušníkov polície v okolí a priamo v školských budovách. Ide o tri budovy školy v Bratislave, ktoré majú byť monitorované 24 hodín a 7 dní v týždni do odvolania, píše sa na portáli.

Má ísť o reakciu na eliminovanie potenciálneho bezpečnostného rizika na pôde školy. Startitup sa s otázkami ohľadom údajnej hrozby obrátil aj na Krajské riaditeľstvo PZ v Bratislave.

Rektorka v boji proti ministerke Šimkovičovej

VŠVU, ako aj jej rektorka Bohunka Koklesová sa v minulosti angažovali vo viacerých politických témach. Koklesová bola napríklad jednou z iniciátoriek petície za odstúpenie ministerky kultúry SR Martiny Šimkovičovej.

Priamo na svojej oficiálnej stránke tiež vydala vysoká škola stanovisko, v ktorom uviedla, že stojí pri „Kunsthalle Bratislava, pri LGBTI+ komunite, ako aj pri všetkých inštitúciách i menších organizáciách, ktoré sa v poslednom období stávajú terčom nenávistných vyjadrení a konkrétnych krokov“ rezortu kultúry pod vedením Šimkovičovej.

 
bohunka koklesová

zdroj: TASR/Pavel Neubauer - rektorka VŠVU Bohunka Koklesová

Samotná Koklesová vystúpila ako hosť v niekoľkých podcastoch a diskusných reláciách, kde komentovala túto tému. Pre portál Aktuality.sk napríklad uviedla, že je pre ňu situácia „absolútne nepochopiteľná“. „Svetové trendy v kultúre idú cestou inklúzie, spolupatričnosti a scitlivovania ľudí medzi sebou a zrazu tu máme rétoriku, ktorá je mentálne viazaná na tridsiate-štyridsiate roky minulého storočia. Táto nenávistná rétorika, ktorá sa dostáva do verejného priestoru, je však veľmi nebezpečná,“ vyjadrila sa pre portál.

Poslanec Smeru- SD Dušan Jarjabek hovorí o situácii na VŠMU

"No ak je toto ozaj pravda, informáciu som dostal od študentov,tak je to čistý škandál, ktorý konkuruje smutno známym praktikám z päťdesiatych rokov. Pri príjímačkách na herectvo na VŠMU sa údajne členovia komisie pýtali uchádzačov aký majú názor na súčasnú politickú situáciu alebo na ministerku Šimkovičovú. Bol spomínaný údajne aj podpredseda Danko a Boh vie, kto ešte. No prosto nevídané neslýchané. Pýtam sa, akademická pôda sa zmenila na politické kolbište?" Prekvapene reaguje umelec a poslanec NR SR. 

To ozaj sme takto klesli, že sa vyberajú "talenty" podľa ich politického presvedčenia?

"A ak máš náhodou iné politické presvedčenie milý študent ako " herecká komisia," tak teda rátaj s tým, že si práve talent stratil. Toto raz vo V-klube, kde som bol ako študent, povedal vtedajší komun. papaláš súdruh Pezlár, kde sa riešili umelecké školy: "Ale súdruhovia, o tom kto má talent, rozhodujeme predsa my." Presne tak ako povinnosťou hereckých tvárí jednej súkromnej televízie je ísť úprimne " buntošiť" na námestie alebo aspoň čo najverejnejšie vysloviť svoj "úprimný" názor, na súčasnú polit. garnitúru, ktorý si daná často budúca "hviezda" veľkého sveta okamžite osvoji po podpísaní zmluvy s danou TV," tvrdí Jarjabek.

"Len som stále nepochopil či sa do divadla chodí už na stranícku knižku alebo si ešte môžem stále kúpiť niekde lístok normálne za peniaze. A vôbec,môžu ešte podporovatelia tých iných, nebodaj pronárodných strán, chodiť do divadla? Pustia ich tí, ktorí na námestiach "ziapu" proti nim? Alebo ich peniaze im nesmrdia?. Tak ako to vlastne je?" Uzatvára svoj status.

Vláda dosiahla čo chcela. Zrušila ÚŠP, no opozícia kričí "hurá!" Ich konanie deklamuje ich "triezvy obraz" o situácii v legislatíve (VIDEO)
Ústavný súd v súvislosti so svojimi rozhodnutiami koná predčasne a nezodpovedne. Premiér sa pýta, čo vedie túto inštitúciu k takémuto konaniu. K vopred nepodpísanému zákonu sa postavil Ústavný súd zamietavo, čo protirečí legislatívnemu procesu... Čítať ďalej
29 | 02 | 2024 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia

Nie každý si v dnešnej dobe môže dovoliť platiť za médiá, preto náš obsah nezamykáme. 
Ak Vám to Vaše možnosti dovoľujú, existujú dobré dôvody, prečo podporiť redakciu Hlavného denníka už dnes:

1. nestoja za nami peniaze žiadneho oligarchu, bohatého jednotlivca, politickej strany alebo inštitúcie, ktoré by nám hovorili, čo máme písať;

2. obsah nezamykáme ako väčšina mienkotvorných médií na Slovensku;

3. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu"

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Je to jediná cesta, ako tu môžeme byť.