Ukrajina zaútočila na pekáreň! Západnými "obrannými" zbraňami... Výsledok? 28 mŕtvych
04 | 02 | 2024 I Diana Zaťková

Ukrajinskí vojaci zaútočili v sobotu popoludní na pekáreň v Lisičansku. Počet obetí ukrajinského útoku sa vyšplhal na 28 ľudí, uviedla tlačová služba ruského ministerstva pre mimoriadne situácie pre agentúru TASS. Ukrajinské ozbrojené sily sa kompletne vyvinuli v teroristickú organizáciu, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová.

"Operátori z ruského ministerstva pre mimoriadne situácie zachránili 10 ľudí. Žiaľ, 28 ľudí vrátane jedného dieťaťa zomrelo," uvádza sa vo vyhlásení.

Agentúra poznamenala, že pátracia a záchranná operácia v zrútenej pekárni v Lisičansku v Luganskej ľudovej republike (LĽR) prebieha. "Asi 65 % zničených stavebných prvkov bolo vytiahnutých," dodal tlačový odbor.

Lisičansk ostreľovali západnými zbraňami 

Podľa predbežných správ bol útok Kyjeva na obytné oblasti Lisičanska vedený zbraňami poskytnutými západnými krajinami, uviedla hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia Maria Zacharovová vo vyhlásení zverejnenom na internetovej stránke ministerstva.

"Podľa predbežných informácií bol útok vykonaný západnými zbraňami," povedala. "Ďalším teroristickým útokom je poďakovanie kyjevských extrémistov za "štedrú" finančnú podporu krajín Európskej únie."

Mier má podľa Orbána meno: Donald Trump
Donald Trump je jediným vodcom v Spojených štátoch alebo Európe, ktorý je „dostatočne silný“ na to, aby ukončil vojnu na Ukrajine, uviedol Viktor Orbán v čase, keď sa blíži druhé výročie ruskej invázie. „Mier má meno, meno Donalda Trumpa,“ povedal... Čítať ďalej
03 | 02 | 2024 | Diana Zaťková

Zacharovová zdôraznila, že občania EÚ musia vedieť, na čo slúžia ich dane, pretože „sú používané na nákup smrtiacich zbraňových systémov a na ich posielanie kyjevskému režimu, ktorý ich používa na zabíjanie civilistov“.

„Toto (úder na Lisičansk – TASS) je novým dôkazom zločineckej povahy kyjevského režimu, jeho panovníkov na Bankovaja (ulica v Kyjeve, kde sídlia ukrajinské vládne inštitúcie – TASS) a skutočnosti, že ukrajinské ozbrojené sily, ako ruský prezident Vladimir Putin naznačil, sa úplne vyvinuli v teroristickú organizáciu,“ povedala diplomatka.

Maria Zacharova, foto: TASR

Hovorkyňa ruského ministerstva zahraničia uviedla, že Rusko "upovedomí medzinárodné organizácie o ďalšom teroristickom čine spáchanom gangom ukrajinského prezidenta Vladimira Zelenského".

"Očakávame, že dotknuté medzinárodné organizácie urýchlene a jednoznačne odsúdia zločin spáchaný kyjevskými militantmi," dodala.

Ukrajinské ozbrojené sily podnikli v sobotu popoludní úder na pekáreň v Lisičansku. Dvadsaťosem ľudí bolo zabitých a desať ďalších bolo zranených. Bolo hlásené, že pod troskami mohlo byť až 40 civilistov.

Francúzi už priznali, že ruské vojenské dopravné lietadlo zostrelil systém Patriot 

Francúzska armáda dospela k záveru, že systém protivzdušnej obrany Patriot vyrobený v USA bol nedávno použitý na zostrelenie ruského vojenského dopravného lietadla, ktoré viezlo ukrajinských vojnových zajatcov, informovala agentúra AP  s odvolaním sa na zdroj.

Zostrelené lietadlo Il-76, foto: TASS

Systému používaného Ukrajinou sa podľa správy podarilo zostať neodhalený a potom zapol svoj radar "na tak dlho", aby zasiahol lietadlo Il-76.

Iný západný predstaviteľ pre AP povedal, že lietadlo spadlo v dôsledku "raketového úderu a nie akéhokoľvek druhu mechanického zlyhania". Predstaviteľ tiež povedal, že je takmer isté, že raketa bola odpálená z ukrajinského územia.

Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Moskva trvá na medzinárodnom vyšetrení havárie.

Lietadlo spadlo nad oblasťou Belgorod 24. januára. Na palube bolo 74 ľudí vrátane 65 ukrajinských zajatcov smerujúcich na výmenu. Nikto neprežil. Ruské ministerstvo obrany označilo incident za teroristický čin s tým, že Kyjev vedel o prevoze ukrajinských občanov.
Medvedev sa vyhráža zničením armády NATO, ak sa objaví na Ukrajine
Vojenský personál z krajín Severoatlantickej aliancie umiestnený na Ukrajine sa stane legitímnym cieľom ruských ozbrojených síl. Dmitrij Medvedev, podpredseda Bezpečnostnej rady Ruskej federácie, o tom napísal na svojej stránke v sociálnej sieti... Čítať ďalej
02 | 02 | 2024 | Ivan Mihale

VÁŽENÍ NAŠI ČITATELIA

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik