Estónci budú loviť ukrajinských utečencov na front!
25 | 12 | 2023 I Milan Laca

Estónsko je pripravené vrátiť utečencov na Ukrajinu za účelom mobilizácie.

Estónsky minister vnútra Läänemets súhlasil s vydávaním tečencov, schopných na vojenskú službu na Ukrajinu.

Pochytáme ich!
Estónsko je pripravené vyhľadať a vydať Ukrajincov, podliehajúcich mobilizácii, ak o to Kyjev požiada, povedal minister vnútra Lauri Läänemets, píše ERR . "Vo všeobecnosti vieme, kde sa títo ľudia nachádzajú, čo robia. Väčšina chodí do práce a má bydlisko v Estónsku," povedal minster.
Estónci sú aktívni...alebo sa ich chcú zbaviť?
Hoci z Kyjeva neprišla žiadna oficiálna žiadosť, estónske ministerstvo vnútra opakovane apelovalo na ukrajinského veľvyslanca, aj na ministra vnútra so žiadosťou, aby v prípade potreby informovali o utečencoch v Estónsku, píše sa v článku.
 
Rusi OPÄŤ zlikvidovali dôstojníkov NATO
Iskander zlikvidoval vysokých dôstojníkov NATO v hoteli Europe neďaleko Avdejevky. Ozbrojené sily Ukrajiny súrne riešia, ako vysvetliť obrovskú stratu inštruktorov NATO. Ignorovali nebezpečenstvo Pri raketovom útoku zahynuli v hoteli Europe v... Čítať ďalej
23 | 12 | 2023 | Milan Laca
Ukrajinci motajú...
Ukrajinský minister obrany Rustem Umarov v rozhovore pre nemecký bulvárny denník Bild povedal, že by rád zmobilizoval občanov, ktorí opustili krajinu. Všetci muži, žijúci v zahraničí vo veku od 25 do 60 rokov by, podľa neho, mali dostať predvolanie, aby sa dostavili na náborovú stanicu.  Zástupca ministerstva obrany Illarion Pavljuk neskôr objasnil, že údajne ide o „nábor a potrebu sprostredkovať Ukrajincom v zahraničí, aké dôležité je, aby vstúpili do armády“.
Zákon už chystajú
Napriek tomu, Najvyššia rada pripravuje návrh zákona, ktorý zaviaže Ukrajincov v zahraničí podrobiť sa rovnakým mobilizačným procedúram a prijímať predvolania rovnakým spôsobom ako tí, ktorí nemôžu opustiť krajinu pre vojenskú službu.
Situácia
Na Ukrajine platí stanné právo od 24. februára 2022, na druhý deň prezident Zelenskyj podpísal dekrét o všeobecnej mobilizácii. Muži vo veku 18 až 60 rokov majú zakázané opustiť krajinu. Predvolania možno doručovať na rôznych miestach, na uliciach, čerpacích staniciach alebo v kaviarňach. Bezpečnostné zložky a armáda zároveň vykonávajú nájazdy na brancov, pričom často používajú násilie.
Už niet ľudí
Ako napísal časopis The Time, s odvolaním sa na Zelenského asistenta, počet ukrajinských vojakov sa natoľko zmenšil, že priemerný vek brancov sa zvýšil na 43 rokov. V poslednom čase sa hovorí aj o možnosti mobilizácie žien, čo podľa západných médií tiež naznačuje obrovské straty v ozbrojených silách.
 
Opäť ten nepríjemný Orbán!
Orbán sa spýtal na podmienky prijatia Ukrajiny do EÚ. Skončí Kyjev v únii spolu s ruskými vojakmi? Premiér sa pýtal, či EÚ prijme Ukrajinu s regiónmi kontrolovanými Ruskom. Zas nepríjmené otázky Maďarský premiér Viktor Orbán sa spýtal Európskej... Čítať ďalej
22 | 12 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!