Harabin EXKLUZÍVNE pre HD: Sme v NATO naozaj v bezpečí?
16 | 12 | 2023 I Diana Zaťková

Hovorí sa, že ak bývaš v sklenenom dome, nehádž do susedov kamene. Vlastnú bezpečnosť nemožno tvoriť proti niekomu inému. Takáto idea je falošná a vnútorne si sama protirečí. Akonáhle sa musíme proti niekomu brániť, prestávame žiť v bezpečnom prostredí. Vzhľadom na obavy mnohých našich občanov o tom, aby nás NATO nezatiahlo do vojny proti Ruskej federácii, dovolím si stručne vysvetliť, ako to funguje po právnej stránke a ako sa tomu dá vyhnúť, uviedol kandidát na prezidenta Štefan Harabin exkluzívne pre Hlavný denník.

Jedným zo základných princípov fungovania NATO je princíp súhlasu všetkých členov. Ak niektorý člen nesúhlasí s nejakým návrhom, nemožno hovoriť o rozhodnutí NATO. V NATO sa totiž nehlasuje, ani v jednom z jeho orgánov. Všade platí rovnaký princíp, že pokiaľ nesúhlasia všetci, tak rozhodnutie nie je prijaté. Ak by napríklad niektorý štát chcel napadnúť Rusko a iné členské štáty s tým nesúhlasia, nemožno hovoriť o spoločnej akcii NATO. Preto by ani v odvetnom útoku Ruska nešlo o napadnutie člena NATO a NATO sa nemusí zapájať do vojny na pomoc tomuto štátu. Z tohto dôvodu aj USA, vždy ak chcú niekoho napadnúť a niektoré štáty NATO nesúhlasia, vyberajú takzvanú „koalíciu ochotných“. Ani jeden štát takejto koalície sa však už nemôže dovolávať spoločnej ochrany podľa článku 5 Zmluvy o NATO. 

Z pohľadu našich právnych záväzkov musím povedať, že ak Slovensko nedokáže odolať neprijateľnému politickému tlaku USA na zneužívanie NATO ako nástroja svojej agresívnej politiky proti ostatnému svetu a Slovensko sa tým stáva porušovateľom medzinárodného práva, tak tam nemáme čo robiť. Vystupovať z NATO nemusíme, ale čo musíme, je trvať na prísnom dodržiavaní Zmluvy o NATO, najmä článkov o jej obrannom charaktere a mierovom riešení sporov v zmysle zásad OSN. Ak si prečítate text Zmluvy o NATO, sami sa presvedčíte, že je formulovaná veľmi prijateľne a v súlade s princípmi Charty OSN. S takýmto textom nie je problém sa stotožniť. Problém je v tom, že dominantnú úlohu tu hrajú USA, ktorých nezaujíma žiadne medzinárodné právo, lebo sa cítia byť stále jedinou najsilnejšou mocou tohto sveta. 

Práve preto, že sme členmi NATO, musíme kriticky a otvorene povedať, že po dobrovoľnom odovzdaní prakticky všetkej svojej výzbroje Ukrajine v nereálnom želaní poraziť Ruskú federáciu vojensky, je dnes NATO v žalostnom stave. Dnes možno NATO s trochou zveličovania  označiť za papierového tygra so silnými rečami a vyhrážkami, ale v meraní skutočnej sily a zázemia proti Ruskej federácii je to ako strašenie ježa holým zadkom. Ale veľmi nebezpečné pre celý svet.

Zato prekvitala a prekvitá obludná korupcia vo finančnej a zbrojnej podpore na všetkých stupňoch svojej cesty od kongresu USA a štátov NATO až po vojenské správy na Ukrajine a miestnych veliteľov vojsk. Nemožno sa zbaviť dojmu, že ich teší vzájomné ničenie sa Slovanov.  Západ podporil nezákonný neofašistický vládny prevrat v Kyjeve a odmietol všetky návrhy Ruskej federácie na mierové dohody. Rusko tak bolo nútené si svoju bezpečnosť nakoniec zaistiť samo. Má na to plné právo. Chválim našu novú vládu za to, že v súlade s našimi záväzkami v zmluve o NATO nechce podporovať vojnu, ale mierové riešenia. 

Ukrajinci vedia svoje. Európa sa chystá na vojnu s Ruskom
Niektorí Ukrajinci to vedia: Európa sa začala pripravovať na vojnu s Ruskom. Ukrajinský diplomat Prystaiko vyzval krajiny EÚ, aby pripravili expedičné sily. Poďte do boja! Bývalý ukrajinský veľvyslanec v Spojenom kráľovstve Vadim Prystaiko v... Čítať ďalej
15 | 12 | 2023 | Milan Laca

Generálny tajomník NATO však hovorí o údajnom rastúcom svetovom význame NATO a opakovane tvrdí, že vraj existuje princíp otvorených dverí členstvu pre štáty, ktoré si to želajú. To je však neodborná lož. Princíp právnej otvorenosti členstva v NATO neexistuje. Naopak, sú tam podmienky. Musí ísť o štát, ktorý je schopný napomáhať rozvoju zásad tejto zmluvy a prispieť k bezpečnosti v severoatlantickej oblasti. Tu si dovolím stručne pripomenúť, že zmluva okrem iného potvrdzuje svoju vieru v ciele a zásady Charty Spojených národov a túžbu žiť v mieri so všetkými národmi a všetkými vládami. Pokiaľ ide o nových členov, musí ísť o jednomyselný súhlas všetkých členských štátov NATO s ich prijatím. Súčasne musí podľa zmluvy ísť o priestor severného Atlantiku, nie o priestor Čierneho mora alebo Tichého oceánu, či dokonca o priestor v Čínskom mori, čo sa samozrejme mlčky už dávno nedodržiava.

Jens Stoltenberg / TA SR

NATO v provokovaní Ruska nepredstavuje pre nás žiadnu bezpečnosť, ale práve naopak. Niektoré horlivé protiruské členské štáty predstavujú dokonca aj pre vedenie USA veľké riziko. USA nechce priamu vojenskú konfrontáciu s Ruskom. NATO sa tak stáva drahým projektom, ktorý už nedokáže vrátiť USA do polohy jediného svetovládcu a vyvíja svoje aktivity najmä preto, aby ospravedlnila vlastnú existenciu. Ruská federácia sa ale nechystá na nikoho napadnúť. Taká je jednoduchá Pravda. Ostatné je manipulovanie a strašenie ľudí, aby niekto v americkom zbrojárskom priemysle mohol naďalej dobre zarábať.

Ak vychádzame z predpokladu, že USA nebudú pravdepodobne trvať na ďalšej dlhej existencii NATO, potom sa javí ako zaujímavá otázka prehodnotenia súčasne platných obranných zmlúv vo svete a v Európe. Členské štáty EÚ prirodzene vychádzajú z ustanovení zmlúv o EÚ o postupnej tvorbe vlastných ozbrojených síl. V tejto súvislosti a v meniacom sa svete však ani tieto plány už nemusia vyhovovať. Ako najvhodnejšie riešenie sa preto javí nevytvárať žiadne vojenské bloky. Musí sa vytvoriť nová bezpečnostná schéma garantujúca rovnosť, bezpečný rozvoj a spoluprácu pre všetkých a pre každého. Verím, že taká je naša spoločná budúcnosť.

Pozn. redakcie HD: Tento článok  je výlučne názorom jeho autora. Obsah sa nemusí zhodovať s názormi redakcie.

Eurobarometer: S vojenskými dodávkami z EÚ na Ukrajinu nesúhlasí 60 % Slovákov
Celkovo 60 percent Slovákov nesúhlasí s tým, že Európska únia financuje a dodáva vojenské vybavenie na Ukrajinu. Kladný postoj s vojenskou pomocou vyjadrilo 34 percent obyvateľov Slovenska, o tri percentá menej ako na jar. Vyplýva to z Národnej... Čítať ďalej
16 | 12 | 2023 | Diana Zaťková/TASR

Vážení naši čitatelia

Hlavný denník prežil jeden z najťažších rokov. Niekoľko rokov vám ponúkame iný pohľad na dianie doma, aj vo svete, ako takzvané "médiá hlavného prúdu". Ďakujeme vám, že sme pre vás prvou voľbou v čerpaní informácii.

Naďalej nám môžete pomôcť aj materiálne. Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní! Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik