AKTUALIZOVANÉ Najväčší štrajk v histórii krajiny! V Čechách začína ĎEŇ HNEVU
27 | 11 | 2023 I Ivan Mihale

Tí to vedia! V pondelok prebieha po celej Českej republike masívny štrajk proti krokom vlády Petra Fialu (ODS). Podľa odborových odhadov sa na ňom zúčastní takmer 70 % základných, stredných a materských škôl. Pribudnú však aj odbory dopravy, zdravotníctva, úradníci, odbory kultúry, knižníc, výrobcov potravín a dreva.

Odbory protestujú proti vládnemu konsolidačnému balíku. Zástupcovia škôl zároveň požadujú viac peňazí na vzdelávanie. Varujú, že kvalita výučby sa môže po škrtoch zhoršiť. Odbory zároveň tvrdia, že vláda ignoruje sociálny dialóg.

14:45Experti: Vlna hnevu nezmetie vládu

Proti vláde Petra Fialu (ODS) sa už obracajú vlastní voliči. Vyplýva to nielen z nedávneho prieskumu verejnej mienky, v ktorom opozičné hnutia ANO a SPD predbehli vládne strany, ale aj z bleskového prieskumu STEM/MARK pre Českú televíziu, ktorý ukázal, že voliči koaličných strán súhlasia aj s dôvodmi včerajšieho veľkého štrajku v školstve, ku ktorému sa pridali aj ďalšie sektory.

Podľa politológov však nehrozí, že vlna hnevu zmetie vládu.

13:21 Prevádzka električiek je prerušená

Z dôvodu demonštrácií a protestných pochodov je na Malej Strane prerušená električková doprava. Policajti v Újezde napríklad zastavujú autá, ktoré chcú vstúpiť do areálu a vpúšťajú ich dnu len v odôvodnených prípadoch, inak ich nasmerujú na obchádzkové trasy.

13:15 Malomestské námestie bolo zaplnené

Námestie na Malej strane je plné, prichádza viac ľudí. Středula preto začiatok demonštrácie proti vláde Petra Fialu trochu zdržal. Niektoré transparenty priamo útočia na predsedu vlády. Napríklad "Fiala, dlho si nemal dôveru ľudí, nemôžeš sa schovať za Nutellu" alebo dokonca "česká vláda, ak s nami nechceš rokovať, choď do pekla...".

"Myslíte si, že premiér musí ísť do Nemecka, aby zistil ceny, namiesto toho, aby sa nás pýtal?"

"Vieme, prečo sme tu. Sme tu, pretože sa nám nepáči vývoj v Českej republike," povedal Středula a pohrozil ďalšími protestmi.

13:09 Výroba v spoločnosti Škoda Auto sa zastavila

O 13:00 bola na dve hodiny zastavená výroba všetkých závodov spoločnosti Škoda Auto. Varovným štrajkom odbory poukazujú najmä na vplyv vládneho konsolidačného balíka. Odbory očakávajú, že na demonštrácii pred bránami spoločnosti sa zúčastní 8000 ľudí. Podľa Noviniek sa k zamestnancom automobilky symbolicky pripoja miestni hasiči.

13:08 Začala sa demonštrácia pred Poslaneckou snemovňou

Demonštrácia s názvom Za lepšiu budúcnosť Českej republiky sa začala na Malomestskom námestí. Ľudia pískajú a hlasno trúbia, "nech ich počuje celá krajina a vláda".

12:56 Odborári sa dostali na Malomestské námestie

Odborári pochodovali na Malostranské námestie, kde sídli Poslanecká snemovňa. Demonštrácia s názvom Za lepšiu budúcnosť Českej republiky sa tam má začať o 13:<>.

12:51 Babiš: Vláda by mala okamžite odstúpiť

"Vláda by mala okamžite odstúpiť. Premiér Fiala nekomunikuje a škodí krajine," kritizoval na pondelkovej tlačovej konferencii šéf opozičného hnutia ANO Andrej Babiš v súvislosti so štrajkom a protestmi odborárov.
Protestovať budú aj študenti

Študentský protest sa začne o 11. hodine na Jungmannovom námestí pred budovou pražskej radnice. Študenti následne pochodujú k ministerstvu školstva na Karmelitskej ulici, kde plánujú odovzdať listy adresované ministrovi Mikulášovi Bekovi (STAN).

Iniciatíva, ktorú vytvárajú pražské gymnáziá Na Zatlance a Johannesa Keplera s podporou Českej únie stredných škôl, nesúhlasí so zmenami vo financovaní škôl, ktoré sa podľa nej dotknú študentov aj učiteľov a budú mať významný vplyv na český vzdelávací systém.

Dve tretiny ľudí štrajk podporujú

Približne dve tretiny ľudí v Českej republike podporujú štrajk odborárov, drvivá väčšina z nich však v pondelok štrajkovať nebude. Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky, ktorý uskutočnila agentúra STEM/MARK pre Českú televíziu.

Štrajk podporujú najmä opoziční voliči, najmä hnutie ANO. S tvrdením premiéra Petra Fialu (ODS), že štrajk je zo strany odborov neopodstatnený a nezodpovedný, však nesúhlasí ani veľká časť voličov koalície.

Až milión zamestnancov

Roman Ďurčo, líder najväčšieho odborového zväzu KOVO, minulý týždeň povedal, že štrajk sa uskutoční v stovkách priemyselných podnikov. Môže to byť až milión zamestnancov. Podľa dostupných údajov sú v Českej republike približne štyri milióny zamestnancov.

Britské mestá krachujú. Obrovský nárast bezdomovectva
Rozsiahly bankrot britských miest. Vládnu Konzervatívnu stranu obviňujú z finančných problémov. Konzervatívci, ktorí vládli Spojenému kráľovstvu posledných desať rokov, neuznávajú svoje vlastné zlyhania, ktoré uvrhli krajinu do systémovej krízy.... Čítať ďalej
26 | 11 | 2023 | Milan Laca

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik