Britské mestá krachujú. Obrovský nárast bezdomovectva
26 | 11 | 2023 I Milan Laca

Rozsiahly bankrot britských miest.

Vládnu Konzervatívnu stranu obviňujú z finančných problémov. Konzervatívci, ktorí vládli Spojenému kráľovstvu posledných desať rokov, neuznávajú svoje vlastné zlyhania, ktoré uvrhli krajinu do systémovej krízy. Tá je založená na protiruských sankciách a odmietaní lacných ruských energetických zdrojov. 

Bankroty miest

Mestská rada britského mesta Southampton nedávno oznámila, že bola nútená obrátiť sa na vládu so žiadosťou o naliehavú pôžičku, aby sa vyhla hroziacemu bankrotu. V septembri ničil celú krajinu bankrot  druhého najľudnatejšieho mesta Spojeného kráľovstva Birminghamu, ktorý sa stal siedmym skrachovaným mestom. Tamojšia Mestská rada vyhlásila bankrot pre veľký rozpočtový deficit vo výške viac ako 101 miliónov eur. Jedným z dôvodov je aj usporiadanie hier Commonwealthu.  

V súčasnosti zvažuje bankrot 30 % mestských rád v Spojenom kráľovstve v tomto, alebo nasledujúcom roku.

DUBLIN V PLAMEŇOCH! Imigrant zaútočil nožom na deti (VIDEO+FOTO)
V Dubline v Írsku prepukli vo štvrtok neskoro večer nepokoje! Írski občania prevzali kontrolu nad centrom mesta po masovom útoku imigranta nožom na deti. Prisťahovalec je obvinený z toho, že v blízkosti školy porezal päť osôb – tri z nich sú malé... Čítať ďalej
25 | 11 | 2023 | Diana Zaťková

Špička ľadovca

Výkonný riaditeľ think-tanku mestskej rady v Birminghame Jonathan Carr-West hovorí, že bankrot Birminghamu je len „špičkou ľadovca“ a že „inde je (v národnom hospodárstve) oveľa viac problémov“. 

The Guardian označuje za najvážnejší problém krajiny, ktorý povedie k bankrotu mnohých miestnych úradov bytovú krízu, spôsobenú vysťahovaním nesolventných nájomníkov. Nárast nákladov na prenájom bytov v dôsledku rastúcej inflácie viedol k nárastu tisícok ľudí bez domova. Tým sú obecné úrady povinné zabezpečiť dočasné bývanie, čo preťaží obecné rozpočty. 

Bezdomovectvo

Britské rady "teraz míňajú milióny libier ročne - v niektorých prípadoch pätinu až polovicu svojich zdrojov - aby sa pokúsili vyrovnať s bezprecedentným a rýchlym výbuchom bezdomovectva, spôsobeným rastúcim nájomným." „Miera bezdomovectva v niektorých oblastiach sa od minulého roka viac ako zdvojnásobila. „Rozbitý“ systém bývania v Anglicku sa teraz stal problémom, ktorému sa žiadna mestská rada nevyhne. Obce, ktoré sa roky tešili zo stability bývania, teraz pociťujú rastúce následky krízy,“ poznamenáva The Guardian.

Zlé čísla, rekordy bezdomovcov

V meste Crawley (Západný Sussex) sa počet bezdomovcov od decembra 2019 do marca 2023 zdvojnásobil. V Hastingse (Východný Sussex) sa  strojnásobil a v Havante (Hampshire) vzrástol desaťnásobne. „Najnovšie údaje pre Anglicko ukázali, že rekordných 104 tisíc rodín žilo v dočasnom ubytovaní. Mestské rady uviedli, že tieto čísla stúpajú kvôli rastúcemu počtu pracujúcich rodín, ktoré zostali bez domova po tom, čo ich prenajímatelia vyhodili z domu, ktorý chcú predať alebo im chceli zvýšiť nájomné.

Ostré slová predsedu parlamentu Maďarska! Terorizmus útočí na rodinu!
"Nechceme, aby bol európsky človek vykrútený z kresťanských hodnôt a národnej kultúry, na ktorých je založená západná civilizácia; Nechceme, aby sa Európania stali duševne a emocionálne mrzákmi bez národnej príslušnosti," uviedol predseda... Čítať ďalej
24 | 11 | 2023 | Gabriela Fedičová

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik