Gašpar oznámil meno nového policajného prezidenta
27 | 11 | 2023 I Dušan Janek

Tak, ako bolo už zrejmé zo slov ministra vnútra Matúša Šutaja Eštoka, novým policajným prezidentom bude ostrieľaný Ľubomír Solák. Prejde ešte finálnou verbálnou previerkou, no s najväčšou pravdepodobnosťou sa už táto voľba nezmení. Médiá tradične konštruujú rôzne podozrenia. Šíria klebety o tom, že je Solák dobrým priateľom Tibora Gašpara. No ten jasne povedal, že sa s ním osobne nepozná.

Opozícia mrhá silami

Potvrdilo sa to, keď zvolala úplne zbytočne výbor, pretože voľba ministerstva vnútra sa jej nepáči. Pokladajú Soláka za pomerne nekompetentnú osobu. O jeho kvalitách pochybuje aj bulvár. Len preto, lebo Ľubomír Solák pracoval v minulosti na Mestskej polícií. Reportéri Markízy a TV JOJ považujú tento výber za neštandardný a výkon služby v Mestskej polície nazývajú hendikep.

Gašpar sa pousmial a poznámku médií označil za nemiestnu

Ku konaniu opozície sa vyjadril v intenciách, že takéto niečo ešte nezažil. Keby bolo nutné zaoberať sa takýmito záležitosťami permanentne, bolo by nutné zvolávať výbor pri každej personálnej nominácii. To považuje za absurdné. Napokon, tak koalícia, ako opozícia bude mať možnosť Soláka podrobne vypočuť. Povolanie nominanta na pozíciu policajného prezidenta z civilu nie je ničím neobvyklým. A osoba, majúca za sebou viac ako dve dekády dôsledne vykonávanej práce sa s najväčšou pravdepodobnosťou nebude dopúšťať školáckych chýb.

I bývalý policajný prezident Jaroslav Spišiak vyšiel z radov civilu

Gašpar sám povedal, že sa stal policajným prezidentom potom, ako slúžil v civile. Dnes už legenda, Jaroslav Spišiak nastúpil na tento post tiež priamo z civilu. „Boli to dôsledky nezmyselných personálnych zmien, ktoré prinášali politici do policajného zboru. Hovorím o ministroch vnútra ako je Lipšic a podobne...“dodal Tibor Gašpar. Solák odišiel z polície kvôli bývalému policajnému prezidentovi Hamranovi. „Hamran robil divnú personálnu politiku nielen ako prezident, ale už ako veliteľ Útvaru osobitného určenia.“ Je už na ministrovi vnútra dokázať správny výber kandidáta a hlavne na samotnom kandidátovi, aby potvrdil svoje kvality. Solák nie je žiadny začiatočník a vo svojej kariére prešiel mnohými pozíciami. To že bol určitú dobu mimo mimo policajného zboru jeho pozitíva nijako neznižuje. Dátum „grilovačky“ Ľubomíra Soláka ešte nie je upresnený. Závisí to aj od mimoriadnej schôdze, ktorú zvolávajú poslanci opozície ohľadne toľko pertraktovaného odvolávania ministra vnútra. Jedna z možností je, že sa to uskutoční už zajtra v kinosále, kde bude umožnení aj prístup médií.

Tibor Gašpar Eštoka podrží

Opozícia neustále trvá na odvolávaní Eštoka a považuje jeho momentálne kroky za nevhodné. Týka sa to tak zásahu na hraníc pri kontrole nelegálnej migrácie, ako aj nedostatočnej komunikácie s Úradom na ochranu oznamovateľov. Gašpar však absolútne súhlasí s jeho krokmi a netají sa jeho podporou. „Práve minister vnútra napráva všetky nezákonnosti, ktoré tuna boli spôsobené bezvládím a chaosom na Ministerstve vnútra, keď tu šéfoval pán Ódor“, prízvukuje Tibor Gašpar. Je podľa neho treba pomenovať všetky nezákonnosti konkrétne. Ak niekto pochybuje o jeho komunikácie s Úradom na ochranu oznamovateľov proti spoločenskej činnosti je treba si spomenúť, čo bolo naozaj dôvodom, prečo sa dostali pod ich ochranu. Bolo to rozhodnutie niektorého konkrétneho prokurátora s konkrétnym odôvodnením. Takáto situácia bola úplne absurdná a je to mimo filozofie celého tohto zákona.

Médiá stále spochybňujú ochranu Santusovej

Tibor Gašpar zdôraznil, že ochrana Diany Santusovej a niektorých policajných činiteľov boli rovnako v medziach zákona. Práve voči Santusovej boli vykonané patričné kroky, keď bola premiestnená na Východné Slovensko. Tieto osoby boli vtiahnuté do nezmyselných procesov za použitia nevhodných svedkov, pričom ich výpovede nemali žiadny relevantný zmysel. Práve to je dobrým dôvodom aby nad nimi držal zákon ochrannú ruku.

Šutaj Eštok: HAMRAN BOL POSTRACH! Už mám stálu náhradu
Minister vnútra Matúš Šutaj Eštok (Hlas-SD) už vybral stáleho policajného prezidenta! Ako uviedol, bývalý policajný prezident Štefan Hamran sa netešil na svojom poste rešpektu, či dokonca obľúbenosti. Jeho osoba u jeho vlastných kolegov vyvolávala... Čítať ďalej
21 | 11 | 2023 | Dušan Janek

Vážení naši čitatelia!

Už niekoľko rokov Vám prinášame informácie, ktoré "médiá hlavného" prúdu odmietajú zverejňovať. Robili tak ešte agresívnejšie pred voľbami a je malá nádej, že sa ich prístup k informovaniu v krátkom čase zmení. Preto sa domnievame, že naša úloha pri informovaní verejnosti je stále nezastupiteľná a chceme v nej pokračovať. 
Ďakujeme Vám za doterajšiu podporu, morálnu, aj finančnú. Budeme radi, keď nám budete pomáhať aj naďalej. Podporiť nás môžete svojim darom, ľubovoľným finančným príspevkom. Pre naše fungovanie má aj najmenšia podpora veľký význam.

Číslo účtu pre finančné dary je: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457
Do poznámky prosíme uviesť "dar".

Spoločne budeme naďalej silní!

Ďakujeme vám!

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik