STOPKA pre desivé praktiky v detskom domove! Generálna prokuratúra ZASIAHLA
03 | 08 | 2023 I Ivan Mihale

Viera a náboženstvo by mali byť o dobrote a pomoci druhým. A v prvom rade o dobrovoľnosti. Nikto nemá právo nútiť ostatných do toho, aby ich praktizovali. To však podľa všetkého nie je prípad detského domova v Trnave. Diali sa tam znepokojujúce a zvláštne praktiky, ktorým je nateraz KONIEC.

Zamestnanci sa na to už nemohli pozerať

Nedávno sme vás informovali o vážnych obvineniach pre Štátne centrum pre deti a rodiny v Trnave. Zamestnanci zariadenia sa rozhodli pre televíziu prehovoriť, pretože sa už nemohli pozerať na to, čo sa tam má diať. Podľa ich slov sa musia deti na pokyn riaditeľky povinne niekoľkokrát denne modliť, chodiť do kostola a dostávajú krížiky na čelo. Priestory sa majú každé ráno kropiť svätenou vodou.

V centre vyrastajú deti od 4 do 18 rokov. Zamestnancov nahneval duchovný program, preto sa rozhodli prehovoriť. “V každej skupine bol zvolený nejaký zástupca z detí, nazvala ich strážnych anjelov, ktorí mali deti motivovať, zvolávať a viesť večer k modlitbe,” prehovorila jedna zo zamestnankýň.

Deti sa majú niekoľkokrát denne modliť a čítať si zo Svätého písma, inak im hrozí trest. Náboženské praktiky majú prikázané aj profesionálne náhradné rodiny, ktoré musia uprednostniť modlenie napríklad pred vychádzkou do prírody.

Povinne na púť do Medžugoria

Náboženský tlak sa mal postupom času zvyšovať. Pred koncom školského roka deti nemohli ísť na výlet, ale museli ísť na púť do Medžugoria. Mnohé mali len 6 rokov a museli chodiť bosé po skalách a modliť sa, pričom si nemohli ani sadnúť a oddýchnuť. Bolo im povedané, že v sebe majú satana, ktorý z nich vyjde len vtedy, keď sa budú modliť.

DIE WELT pripúšťa PRÍMERIE medzi Kyjevom a Moskvou v zime pod tlakom Západu
Ukrajinská protiofenzíva trvá už 60 dní s obrovskými stratami Ozbrojených síl Ukrajiny (AFU) a nenápadnými úspechmi. Na tomto pozadí bude Kyjev pod tlakom Západu nútený dohodnúť sa v priebehu zimy na prímerí s Moskvou. Uvádza sa to v aktuálnom... Čítať ďalej
03 | 08 | 2023 | Ladislav Kováčik

Reakcia kompetentných

“Podnety od zamestnancov Centra pre deti a rodiny intenzívne preverujeme. O pravdivosti niektorých vami uvádzaných informácií tak môžeme v tejto fáze len polemizovať,” uviedla pre TV Markíza Marianna Šebová z Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny.

Praktiky exorcizmu

Jedna zo zamestnankýň podala dokonca aj trestné oznámenie po tom, ako jedno dieťa malo tvrdiť, že má v sebe ducha a malo byť odvedené k údajnému exorcistovi.

Riaditeľka centra sa k situácii vyjadrovať nechce a nemôže, no duchovný program má byť v tejto chvíli pozastavený a zrušený.

Zasiahla Generálna prokuratúra

Generálna prokuratúra (GP) SR zasiahla proti vynucovaniu náboženského vyznania a viery u detí v Centre pre deti a rodiny Trnava. Prokurátorka tam s okamžitou platnosťou zrušila "Duchovný program". TASR o tom informovala hovorkyňa GP SR Zuzana Drobová.

Prokurátorka vykonala na pokyn generálneho prokurátora v zariadení previerku. "Bolo zistené, že v zariadení je uplatňovaný 'Duchovný program', ktorý striktným spôsobom vymedzuje spôsoby a možnosti praktizovania viery deťmi umiestnenými v zariadení," priblížila Drobová. Rovnako tak, že plnenie povinností vyplývajúcich z programu sa od detí vynucovalo aj pod hrozbou trestov a bez ohľadu na ich vôľu.

K prejavom viery sa takto nepristupuje

"Z platnej právnej úpravy vyplýva povinnosť vytvárať v centrách pre deti a rodiny podmienky okrem iného aj na prejavovanie náboženského vyznania a viery. Je však potrebné zdôrazniť, že za vytváranie podmienok nie je možné považovať autoritatívne vynucovanie účasti detí na 'Duchovnom programe', o ktorého vydaní, bez opory v zákone, rozhodla riaditeľka zariadenia," podotkla hovorkyňa. K prejavom viery musí podľa prokuratúry dochádzať bez nátlaku zo strany vedenia zariadenia, respektíve bez vynucovania pod hrozbami trestov.

Duchovný program je zrušený

Dodala, že program uplatňovaný v Centre pre deti a rodiny Trnava nemá oporu v zákone, neprípustným spôsobom zasahuje do slobody náboženského vyznania a viery. "Z vyššie uvedených dôvodov prokurátorka netrestného odboru generálnej prokuratúry vydala dňa 1. augusta 2023 v zmysle zákona o prokuratúre príkaz prokurátora, ktorým s okamžitou účinnosťou 'Duchovný program' zrušila," doplnila Drobová s tým, že je zákonnou povinnosťou zariadenia tento príkaz vykonať.

Prípadom sa zaoberá aj trnavská polícia, informovala o tom televízia Markíza, ktorá na prípad upozornila po tom, ako sa na dianie v centre sťažovali zamestnanci a náhradní rodičia.

Vraj majú v sebe SATANA! Desivé detaily praktík v detskom domove
Viera a náboženstvo by mali byť o dobrote a pomoci druhým. A v prvom rade o dobrovoľnosti. Nikto nemá právo nútiť ostatných do toho, aby ich praktizovali. To však podľa všetkého nie je prípad detského domova v Trnave. Televízia Markíza priniesla... Čítať ďalej
30 | 07 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik