Dva fakty sú v prieskume AKO doslova šokujúce!
04 | 06 | 2023 I Gabriela Fedičová

"Rozdrobenosť, pyšnosť a nevôľa k spolupráci bude viesť v predvolebnej kampani ešte k väčšiemu vyhrocovaniu." Citát Igor Daniš, komentátor denníka Pravda.

Názor Igora Daniša, komentátora denníka Pravda, s názvom: "Roztrieštené Slovensko neveští nič dobrého," zverejnený v denníku Pravda, prinášame v plnom znení.

Posledné prieskumy agentúr AKO pre TV Joj a Ipsos pre Denník N potvrdili, že Slovensko je naprieč celým politickým spektrom veľmi roztrieštené. Vymizli klasické deliace čiary, no najmä – a to je oveľa dôležitejšie – tiež spoločné zdieľané priestory, ktoré sú predzvesťou povolebnej spolupráce a stabilnej vlády.

Dva fakty sú v prieskume AKO doslova šokujúce. Viac ako štvrtina (28 %) voličov Smeru uviedla ako druhú voľbu prirodzeného spojenca – vlastne odídencov z tejto strany – Hlas. Platí to aj opačne (podľa Ipsosu je vzájomná náklonnosť ešte väčšia). Potiaľ je to v poriadku.

No až 23 percent by volilo Republiku (iba 10 % Dankovu SNS), ktorá sa vynorila z klérofašistického podhubia kotlebovcov – ktoré popravde cielene opúšťa.

Ešte prekvapivejší je pohľad zo strany voličov Republiky: až takmer polovica by volila ako druhú možnosť Smer – nie ĽS NS a SNS. Naopak podľa Ipsosu sa musí obávať Andrej Danko – až 45 % voličov SNS preferuje ako druhú stranu Smer.

BUKOVSKÝ: Popieranie skutočnej vedy, útok na ŽENU, rodinu a deti je základným obsahom progresivizmu
Lekár Igor Bukovský sa vo svojom najnovšom videu na YouTube venuje časopisu Glamour, ktorý propaguje 27-ročnú biologickú ženu, ktorá sa cíti ako muž a otehotnela so svojím „nebinárnym“ partnerom. Brutálny útok na ženu a ženskosť „Budúcnosť, ktorú... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Druhé prekvapenie

voliči konzervatívneho KDH by ako druhú možnosť najradšej nevolilo nikoho – 22 %. A na druhom mieste by skončilo na konzervatívne pomery až ultraliberálne Progresívne Slovensko –15 %. Iba 11 % by to hodilo lístok v poslednom čase veľmi ultrakonzerva­tívnemu hnutiu OĽaNO.

Prieskum AKO aspoň potvrdil prepojenosť liberálov z PS a SaS, a nepriamo aj fakt, že časť voličov SaS prešla po potopení už druhej vlády Richardom Sulíkom práve do PS.

Viac ako 50 % voličov oboch strán by volilo tú druhú. V ostrom boji volebnej kampane tak pôjde medzi týmito stranami oveľa. Pritom povolebná vládna spolupráca týchto „bratských“ strán vôbec nemusí byť ideálna.

Na ekonomické (daňové) otázky a environmentálnu politiku Bruselu majú odlišné, niekedy až diametrálne, názory.

Rozdrobenosť, pyšnosť a nevôľa k spolupráci bude viesť v predvolebnej kampani ešte k väčšiemu vyhrocovaniu. Lídri strán nebudú mať inú možnosť: dobre vedia, že im volič pri akomkoľvek zaváhaní môže nadobro uletieť.

Aj naklonenosť voličov jednotlivých strán k spájaniu sa v prieskume AKO potvrdila roztrieštenosť politickej scény. Až viac ako 57 % respondentov sa k spájaniu vyjadrilo negatívne, áno povedalo necelých 28 percent: teda za spájanie strán je približne iba jedna štvrtina voličov. Keď to rozmeníme na drobné, ide o zanedbateľné skupinky v rámci strán, zväčša do 10 %. Sklamanie opäť pre Andreja Danka, ktorý sa chcel silou mocou spájať so Smerom. No iba deväť percent voličov Ficovej strany je k takému spojenectvu (o percento viac si želá dokonca Republiku a Hlas).

Sklamanie to musí byť pre Hegerových Demokratov, voliči žiadnej strany ich nechcú za nevestu

Najviac priaznivcov majú v KDH – úbohých 11 %. V materskom hnutí OĽaNO si to želá iba šesť percent, viac by sa spojilo dokonca s liberálmi z PS (14 %), a to je čo povedať.

Oba prieskumy opäť potvrdili, že Slováci sú hodnotovo značne neukotvení.

Sú proti spájaniu „svojej“ strany s niekým iným napriek tomu, že jej výtlak je malý, a zároveň sú ochotní voliť hocijakú inú stranu, na hony ideovo vzdialenú tej pôvodnej.

Táto rozdrobenosť, pyšnosť a nevôľa k spolupráci bude viesť v predvolebnej kampani ešte k väčšiemu vyhrocovaniu. Lídri strán nebudú mať inú možnosť: dobre vedia, že im volič pri akomkoľvek zaváhaní môže nadobro uletieť. O to náročnejšie bude skladanie efektívnej koalície po voľbách.

Draxler o TOXICKEJ úlohe PROPAGANDISTOV v súvislosti s vojnou na Ukrajine
Exminister školstva SR Juraj Draxler rozoberá vo svojom facebookovom príspevku vojnu na Ukrajine, pričom poukazuje na „toxickú úlohu“ propagandistov, ktorí pomáhali vzbudzovať úplne nereálne očakávania. Kolaps ruských verejných financií? Draxler... Čítať ďalej
03 | 06 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik