Darček od pápeža, o ktorom ČAPUTOVÁ MLČÍ
29 | 05 | 2023 I Diana Zaťková

Keď si Zuzana Čaputová vymohla naposledy návštevu u pápeža Františka, pontifik jej okrem iného daroval výtlačok svojich minuloročných prejavov proti vojne na Ukrajine. Prezidentka o tomto dare nikdy nehovorila, nikdy z tej knihy necitovala, nikdy sa neodvolávala na jej myšlienky. Vo svojom statuse na sociálnej sieti na to upozorňuje historik a politický analytik Eduard Chmelár.

Názor Eduarda Chmelára vám prinášame v plnom znení.

PÁPEŽ FRANTIŠEK: VYDÁVAŤ DVE PERCENTÁ HDP NA ZBROJENIE JE ŠIALENÉ!

Ani v našich médiách nič z tejto publikácie nezaznelo, dokonca nebola ani preložená do slovenčiny. Je najvyšší čas, aby sme práve dnes, v predvečer sabatu militaristov Globsec, ale aj pri príležitosti blížiaceho sa summitu NATO, ktorý má rozhodnúť o ďalšom masívnom zvyšovaní zbrojenia, odcitovali všetkým jeho účastníkom jeden dôležitý postoj pápeža Františka, na ktorého autoritu sa všetci tak radi odvolávajú:

„Zahanbil som sa, keď som sa dočítal, že v reakcii na to, čo sa teraz deje, sa isté zoskupenie štátov zaviazalo vydať tuším dve percentá svojho HDP na nákup zbraní. To je šialené! Skutočná odpoveď nespočíva v ďalších zbraniach, ďalších sankciách, ďalších politicko-vojenských spojenectvách, ale v odlišnom nastavení, v inom spôsobe riadenia súčasného globalizovaného sveta – bez súčasného cerenia zubov – v inom spôsobe nastavenia medzinárodných vzťahov... Výdavky na zbrojenie sú škandalózne. Je strašné, aké čiastky sa míňajú na zbrane! Musíme vytvoriť povedomie o tom, že míňanie na zbrane špiní dušu, špiní srdce, špiní celé ľudstvo. Na čo je dobré, že sa na medzinárodnej úrovni všetci spoločne slávnostne zaviažeme ku kampaniam proti chudobe, hladu a zhoršovaniu stavu planéty, ak potom opäť prepadneme starému zlozvyku vedenia vojen, starej stratégii zbrojnej sily, ktorá vracia všetko a všetkých naspäť? Vojna nás vždy vracia späť. Kráčame naspäť. A zasa budeme musieť znova začínať.“

FOTO TASR - Kancelária prezidenta SR | Prezidentka SR Zuzana Čaputová (vľavo) počas dnešnej osobnej audiencie s pápežom Františkom vo Vatikáne. Vatikán, 10. decembra 2022.

Tieto myšlienky sú určené účastníkom konferencie Globsec, sú určené lídrom štátov NATO, ktorí budú v júli rozhodovať o ďalšom zvyšovaní zbrojenia, sú určené všetkým, ktorí meno pápeža Františka tak často berú do úst, no jeho slová nikdy neberú vážne. Sú určené predsedovi KDH Milanovi Majerskému, ktorý sa v nedeľu pokúšal školiť Andreja Danka z toho, čo je to kresťanské, lebo podľa jeho názoru je „kresťanské“ posielať zbrane na Ukrajinu.

Kto má právo určovať, čo je to kresťanské? Nejaký šéf mimoparlamentnej strany alebo hlava rímskokatolíckej cirkvi? Kedy sa KDH postavilo na stranu slabších? Keď podporilo bombardovanie Juhoslávie letectvom NATO? Keď podporilo vpád USA do Iraku? Keď mlčalo o vojne v Jemene, ktorá spôsobila hladomor? Aké farizejstvo nám tu opäť predvádzajú títo černokňažníci?

Zbrojenie, ilustračný obrázok: FB/Eduard Chmelár

Pápež František je jedným z najsilnejších hlasov mieru vo svete. Proti vojne sa vyjadruje veľmi jasne a jednoznačne. „Prestaňte!“ kričí. „Vojna je svätokrádež! Vo vojne o všetko prichádzame – o všetko! Vo vojne sa nedá zvíťaziť, všetko je porazené. Žiadne spravodlivé vojny neexistujú: žiadne!“ Pápež František zásadným spôsobom zmenil postoj Vatikánu k vojne, neuznáva nijaké ospravedlnenie vojnových plánov. Preto je obzvlášť ohavnou lžou, že Denník N priniesol vo štvrtok odporný propagandistický článok, že pápež vraj neodsúdil agresora vojny na Ukrajine.

Dúfanie v prezidentské osvietenie
Klasická scéna z mediálneho života. Prezidentka a stojany na mikrofóny. Na jednej strane mediálne dúfanie, že prezidentka niečo povie, na druhej strane dúfanie, že nepovie zas, ako obvykle, nič, ale bude to hovoriť citlivo, vnímavo, emotívne a... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Redaktorka tohto plátku je buď príliš tupá na to, aby pochopila jemné odtiene a spôsoby, akými sa vyjadruje hlava katolíckej cirkvi (tým skôr, že sa usiluje vyjednať mier) alebo otvorene klame. Rovnako ako Rasťo Iliev z TA3, ktorý dnes prerazil žurnalistické dno, keď úplne opustil úlohu moderátora a nadával hosťovi, že hovorí hlúposti, nezmysly a konšpirácie bez toho, aby si naštudoval, že okrem jeho liberálnej bublinky sú tu postoje renomovaných svetových politológov, diplomatov a mysliteľov, ktorí už dávno dokázali, že táto vojna nebola nevyprovokovaná. Ilievovi chýba buď pokora, buď vzdelanie, buď oboje, v každom prípade proti takejto arogancii už dávno mala zasiahnuť mediálna rada – keby nebola prostitútkou tejto vládnej garnitúry.

Eduard Chmelár/TASR

Prosím, staňte sa aj vy hlasom mieru. Šírte toto pápežovo posolstvo a pripomínajte politikom, že to, čo sa chystajú urobiť, nerobia v našom mene, že zbrojenie nie je cesta, že cesta je diplomacia. A ak bude niekto hystericky poukazovať na nereálne podmienky, ktoré si kladie Moskva a Kyjev na začatie mierových rozhovorov, tak mu odkážte, že to nie je dôkaz, že mier je nemožný, že to je dôkaz, že tieto dva štáty nedokážu dospieť k mieru bez medzinárodného sprostredkovateľa, a že teda výraznejšie diplomatické úsilie je nevyhnutné. Lebo iba húževnaté úsilie o mier, pán Majerský – iba to je kresťanské.

M. Uhrík: Čaputovej vláda má za úlohu zabezpečiť podporu Zelenskému aj počas predvolebnej kampane
Europoslanec Milan Uhrík poskytol rozhovor pre Hlavný denník, v ktorom sme sa venovali reakcii europoslancov na novú „súkromnú vládu“ prezidentky na Slovensku, problematike EÚ a možnosti prijatia Ukrajiny medzi ostatné členské štáty, sankciách,... Čítať ďalej
29 | 05 | 2023 | Ladislav Kováčik

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik