Dúfanie v prezidentské osvietenie
28 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

Klasická scéna z mediálneho života. Prezidentka a stojany na mikrofóny. Na jednej strane mediálne dúfanie, že prezidentka niečo povie, na druhej strane dúfanie, že nepovie zas, ako obvykle, nič, ale bude to hovoriť citlivo, vnímavo, emotívne a dlho. A že bude pekná. Chvíľka porozumenia mainstreamu a hlavy štátu v spločnej nádeji, že aj zajtra bude podobný deň.

Tak sme sa zas dozvedeli, v čo prezidentka dúfa. Ja som podvečer dúfal, že chytím nejakú cenu v lotérii, nestalo sa tak. Ona dúfa, že ju Duch svätý osvieti a bude už raz konečne vedieť, či bude kandidovať na funkciu hlavy štátu v ďalšom volebnom období, alebo nebude v ďalšom volebnom období kandidovať do kresla prezidentky. Ťažká dilema. Bez špeciálu, bez atraktívnych výletov, bez červených kobercov, bez osobného garderobiéra ale zas - bez toho otravného Slovenska. Proste dúfa, tentoraz bez prívlastkov, "že svoje rozhodnutie kandidovať v budúcoročných prezidentských voľbách, oznámi v rozumnom čase". Ja zas (a zjavne je nás viac ako nadpolovičná väčšina) dúfam, bez ohľadu na čas, už naozaj dlhé mesiace, že nám oznámi konečne raz aj nejaké rozumné rozhodnutie.

Prezidentke chýba vecná argumentácia

To ona tak na margo tých, ktorí dávajú najavo skepsu voči jej straníckej progresívnej vláde. Neviem, opravte ma, ale ja som vecnú argumentáciu zo strany paláca nejak nezaregistroval, teda počas tohto "pontifikátu" ešte nikdy, ale asi som iba alergik. Klasický alergik. A teraz je sezóna v plnom prúde. Keď z profesionálnej povinnosti sledujem, posilnený antialergikami, mainstream, pripomína mi to Rádio Jerevan. Dnešná generácia tridsiatnikov už nevie, o čo išlo pri spomienke na Rádio Jerevan. tak si ju pripomeňme: "Rádia Jerevan sa pýtali: „Dostanete 10 rokov väzenia za to, že poviete, že Brežnev je idiot?“ Rádio Jerevan odpovedalo: „V zásade áno, pretože to je štátne tajomstvo.“ No, uznávam, dnes už ani toto nie je štátne tajomstvo. A k prezidentke a mainstreamu? Rádio Jerevan malo ráno v správach: "Súdruh Stalin sa obrátil na druhý bok, súdruh Stalin sa zhlboka nadýchol, súdruh Stalin roztvoril náruč, súdruh Stalin sa vycikal a následne - súdruh Stalin sa zobudil". Viem, vtedy to bolo o Zlatú mrežu, dnes o náhubok. No - dnes prezidentka tvrdí: "ministri poctivo pracujú na programovom vyhlásení vlády a dôrazy dávajú na správne miesta". Nádherná fráza, citovaná jej mainstreamom. Takú nevymyslíš.

Čo všetko nám občanom chýba, do toho nikoho nič

Zaujalo ma tiež, že slovami prezidentky "ak by parlament vláde odborníkov nevyslovil dôveru, tak bude po 30 dňoch fungovať v takom istom režime ako vláda Eduarda Hegera." Áno, ide o to slovo režim. Som rád, že vieme, že tu máme nejaký vládny režim. Teda, my občania to vieme už od volieb, ale očividne už to vieme nielen my. Režim diletanstva, politických extravagancií, hlúposti, straníckeho protekcionizmu, arogantnej nadradenosti a povýšenectva, režim "gágajov, tárajov a prďúsov". A cenzorov. Aj tu použijem jeden autentický z Rádia Jerevan: Rádia Jerevan sa pýtali: „Je pravda, že polovica členov ústredného výboru sú hlupáci?“ Rádio Jerevan odpovedalo: "Ach ty ničomník! Polovica ústredného výboru nie sú hlupáci."

“To be, or not to be, that is the question”

"Byť či nebyť" - znie slávna Shakespearova otázka Hamleta. Dielo, ktoré prežilo veky. Prezidentská fraška "budem či nebudem kandidovať" sa dožije najviac päť rokov. Už teraz je však jasné, že prezidentka čaká zjavne na výsledok predčasných parlamentných volieb na prelome septembra a októbra. Až potom sa uvidí, či ju bude po nich čakať neustále práca, boj s argumentami a riešenie nahromadených problémov zo strany jej doterajších súdruhov a súdružiek z koalície (áno, pravda, Matovič ju nemusí), alebo pekných päť rokov lietania si po svete, zúčastňovania sa na korunováciách a božkávania sa s hlavami pomazanými, ale to iba v prípade, ak vyhrá voľby jej milované rodné Progresívne Slovensko. Vtedy nastane na Zemi večný pokoj a raj. Denné menu Slovákov bude ambrózia a nektár. A tak tu máte vlastne ďalší dôvod, ako a prečo sa v týchto voľbách dobre rozhodovať. Nie sú totiž iba parlamentné.

Robert Kaliňák: Neuveriteľné bláboly a predvolebný hoax Jaroslava Naďa
Najvyšší ústavní činitelia dostali zo zahraničia spravodajskú informáciu o snahe zmanipulovať voľby zo strany Ruska. V relácii Na telo TV Markíza to vyhlásil poslanec Národnej rady SR za mimoparlamentnú stranu Demokrati Jaroslav Naď, podľa ktorého... Čítať ďalej
28 | 05 | 2023 | Gabriela Fedičová/TASR

POTREBUJEME VAŠU POMOC

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik