Budapešť má proti sankciám spojenca - Atény
28 | 05 | 2023 I Milan Laca

Grécko sa pridalo k Maďarsku pri blokovaní nových sankcií proti Rusku.

Politico: Nové sankcie voči Rusku blokuje okrem Maďarska blokuje ďalšia krajina, Grécko. Oba štáty chcú, aby boli niektoré z ich spoločností vyškrtnuté zo zoznamu „vojnových sponzorov“ skôr, ako budú súhlasiť s balíkom sankcií.

Zvláštni spojenci?

Podivný pár zdržiava dohodu o nových sankciách proti Rusku, píše denník Politico. Maďarsko získalo nepravdepodobného spojenca.  Po tom, čo Budapešť vo svojej opozícii proti ruským sankciám z veľkej časti hrala sólo, teraz získava podporu od Atén v jej skepticizme voči najnovším opatreniam proti Rusku, povedali pre noviny piati diplomati z EÚ.

Budapešť a Atény však "vrhli spoločný kľúč" do práce tým, že svoj súhlas s balíkom spojili so samostatnou chúlostivou otázkou, týkajúcou sa Ukrajiny. Kyjev zostavil zoznam súkromných spoločností, ktoré nazýva „vojnovými sponzormi“. Ten zahŕňa množstvo európskych spoločností.  Aj keď tieto problémy za normálnych okolností nesúvisia, Maďarsko a Grécko využívajú balík sankcií ako politickú páku na to, aby sa ich spoločnosti dostali z ukrajinského zoznamu.

A JE TO TU! Ukrajina napadla ropovod DRUŽBA!
Zelenského vyhrážky sa napľňajú! Ukrajina podľa ruských médií v sobotu zaútočila na zariadenia ropovodu hlboko v Rusku sériou útokov bezpilotnými lietadlami vrátane stanice obsluhujúcej rozsiahly ropovod Družba. Ten posiela ropu zo západnej Sibíri... Čítať ďalej
27 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Napätie 

Situácia vyvolala napätie na stretnutí ministrov zahraničných vecí EÚ začiatkom tohto týždňa. Nemecká ministerka zahraničia Annalena Baerbocková,  podľa diplomatov, priamo kritizovala Maďarsko. „Grécko zopakovalo, že ak existujú konkrétne dôkazy o porušovaní sankcií, mali by sa na ne upozorniť príslušné členské štáty na technickej úrovni, aby sa to náležite vyšetrilo a potom sa prijali potrebné opatrenia,“ uvádza EÚ. "V prípade ukrajinského zoznamu sú grécke spoločnosti obvinené ako medzinárodní vojnoví sponzori, aj keď neporušujú reštriktívne opatrenia voči Rusku."

Proruskí Maďari

Diplomati však tiež tvrdia, že sa na Atény a Budapešť pozerajú inak. Miera frustrácie z Budapešti je oveľa vyššia, keďže jej proruská a pročínska línia často bránila EÚ dosiahnuť jednomyseľnosť vo vyhláseniach o Moskve a Pekingu. Maďarsko tie blokuje schválenie ôsmej tranže peňazí EÚ na vojenskú pomoc Ukrajine.

Hroziaci BANKROT USA už má následky: Globálnu ekonomiku čaká FINANČNÁ KATASTROFA!
Obavy, že Spojené štáty už za niekoľko dní dospejú do situácie, keď nebudú schopné splácať svoje dlhy, naberajú na obrátkach a zatiaľ bezvýsledné rokovania medzi Bielym domom a republikánmi popredné ratingové agentúry sledujú so značným... Čítať ďalej
27 | 05 | 2023 | Diana Zaťková

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

v

Ďakujeme, že nás čítate, že nás sledujete a ZDIEĽANÍM pomáhate alternatíve. Vážime si vašu podporu. Nájdete nás aj na sociálnej sieti Facebook a aj na Telegrame tu: https://t.me/hlavnydennik