Je rozdiel medzi liberálno-progresívnym režimom a Kubou?
26 | 05 | 2023 I Ivan Brožík

"Kuba uťahuje skrutky. Mediálny zákon cieli na nezávislé internetové médiá. Ako web novinky.cz informuje, Kubánsky parlament jednomyseľne schválil nový reštriktívny mediálny zákon, ktorý podľa kritikov a odborníkov postihne predovšetkým nezávislé médiá na internete. Správa je prevzatá z agentúry AFP.

Kubánsky prezident Miguel Díaz-Canel v parlamente povedal, že zákon má zabrániť podrývaniu socialistického štátu. Zákon tiež stanovuje, že médiá na Kube sú iba vo vlastníctve štátu či iných štátnych alebo pološtátnych organizácií. Parlament o zákone hlasoval počas terajšej oficiálnej návštevy šéfa únijnej diplomacie Josepa Borrella.

Ako u nás - štátne a stranícke (hoci skryto)

Na Kube sú televízie, rádiá a tlačené noviny vo vlastníctve štátu alebo komunistickej strany. Na internete však v posledných rokoch vzniklo množstvo nezávislých médií, ktorých novinári sú podľa AFP pod neustálym tlakom úradov a mnohí z nich kvôli tomu opustili krajinu.

Nový kubánsky zákon okrem iného zakazuje „podrývanie ústavného poriadku a destabilizáciu socialistického štátu“.

Podľa agentúry EFE je zákon prvou právnou úpravou fungovania médií na Kube. Vláda podľa kritikov normu pripravila, aby mohla zakročiť proti internetovým médiám.

Vyhliadky pre nezávislú tlač sú celkom pochmúrne - tiež ako u nás

Kubánsky parlament schválil zákon v čase, keď je na ostrove šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Toho mimovládne organizácie na ochranu ľudských práv, napríklad Amnesty International či Human Rights Watch, vyzvali, aby s kubánskymi predstaviteľmi rokoval o stave ľudských práv na Kube. Borrell sa k novému zákonu verejne nevyjadril. Na svojom twitterovom účte umiestnil príspevky o rokovaniach, ktoré mal na ostrove, a chválil možnosť zakladať malé a stredné podniky na Kube.

„Vyhliadky pre nezávislú tlač sú celkom pochmúrne,“ povedala agentúre AFP známa kubánska novinárka Luz Escobarová z nezávislého servera 14ymedio. Už pred zákonom nezávislí kubánski novinári čelili represiám a ustrikom. „Často vám znemožňujú vyjsť z domu, alebo keď sa domov vrátite, tak vás tam zatvoria a odpoja internet,“ povedala novinárka, ktorá ostrov spolu s ďalšími kolegami vlani opustila.

Alebo vám vypnú web - ako u nás, dodatok red. HD.

Ak nejaký šialenec..., Moskva spustí preventívny úder
"Medvedev: Preventívny úder, ak Kyjev získa jadrové zbrane" - stručne a jasne varuje rakúsky web orf.at. Ruský vodca Dmitrij Medvedev pohrozil preventívnym úderom, ak by západná Ukrajina poskytla jadrové zbrane. „Existujú nemenné zákony vojny.... Čítať ďalej
26 | 05 | 2023 | Ivan Brožík

Potrebujeme Vašu pomoc

Stojíme na vašej strane, stojíme na strane čitateľov, ako dobrá protiváha mainstreamu. V Hlavnom denníku nájdete to, čo inde zbytočne hľadáte. Dnes potrebujeme vašu pomoc a podporu.

Číslo účtu pre finančné dary: IBAN SK91 0200 0000 0043 7373 6457

Podporiť nás môžete finančným darom v ľubovoľnej výške, do poznámky prosíme uviesť "dar". Spoločne dokážeme byť silní!

Ďakujeme

Zdieľať tento článok